Vlny Dunajca s čerstvými marhuľami a tvarohovým krémom
Foto: helena10
Fantastický zákusok s čerstvými marhuľami v mäkkom ceste a s jemným tvarohovým krémom. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete. Rieka Dunajec preteká Zobraziť celý popisFantastický zákusok s čerstvými marhuľami v mäkkom ceste a s jemným tvarohovým krémom. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete. Rieka Dunajec preteká naším regiónom v nádhernej prírode Pienin a tvorí štátnu hranicu s Poľskom.
Suroviny
Olejová zmes do cesta (hrnček má 250 ml): | |
3/4 hrnčeka (teplá) |
|
3/4 hrnčeka |
|
3/4 hrnčeka |
|
Cesto dvojfarebné: | |
6 ks |
|
1/3 hrnčeka |
|
štipka |
|
(vymiešaná ochladená) |
|
1 KL nastrúhaná |
|
2,5 hrnčeka |
|
1,5 KL |
|
1,5 KL |
|
1,5 PL tmavé |
|
10-12 ks čerstvé neprezreté |
|
Tvarohovo-šľahačkový krém: | |
300 ml (33 %) |
|
1 hrnček |
|
750 g |
|
2 zarovnané PL |
|
125 ml vriaca |
|
Postup
-
1
Hrnček – odmerka je 250 ml, plech vysoký rozpínací 24 x 34 x 8-8,5 cm. Menší plech neodporúčam!!!
- 2
Najprv si pripravím olejovú zmes z vody, cukru, oleja, nalejem do kastrólika a na mierom ohni za stáleho miešania ohrievam (nevaríme) až do celkového rozpustenia cukru. Zmes potom odstavím a ochladím.
- 3
Marhule umyjem, osuším, potom odkôstkujem a každú polovicu narežem na 3 časti. Neochucujem ničím.
- 4
Na cesto oddeľujem žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a odložím do chladu. Žĺtky šľaháme s cukrom a štipkou soli do peny, pridám ochladenú olejovú zmes, kôru z citróna a všetko pomixujem do spojenia. Následne vsypem do cesta preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Všetko dôkladne mixujem na hladké cesto. Jemne lopatkou zamiešam do cesta bielkový sneh.
- 5
Polovicu cesta nalejem a rozotriem na vysoký plech 24 x 34 cm x 8 cm, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta vmiešam delikátne tmavé kakao. Kakaové cesto lyžicou nakladám a jemne rozotieram na celé žlté cesto v plechu. Teraz na vrch cesta (kakaového) hustejšie ukladám pravidelne do radu po šírke nakrájané marhule všelijako - rezom hore, rezom dole, rezom bokom...
- 6
Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 35-40 minút. Cesto pekne pomaly narastie. Kontrola drevenou špajľou. Upečené cesto vychladím.
- 7
Na krém ako prvé nasypem do menšej misky mletú želatínu (dr.Oetker), zalievam vriacou vodou a miešam až do rozpustenia želatíny a ochladenia.
- 8
Do väčšej nádoby vylejem smotanu a pridám práškový cukor a vyšľahám. Pridám jemný tvaroh a všetko mixujem do spojenia. Nakoniec do vyšľahanej masy vlejem ochladenú rozpustenú želatínu a všetko chvíľu šľahám na najvyšších otáčkach. Túto masu vylievam na celý povrch vychladeného koláča, vyrovnám povrch. Na celú noc dávam do chladničky, aby tvarohovo-šľahačkový jemný krém stuhol.
- 9
Na ďalší deň už len marhuľové vlny Dunajca ozdobím podľa vlastného vkusu. Nakrájam a môžeme maškrtiť. Dobrú chuť! Prosím, ponúknite sa...
Tiež marhuľový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu