Višňový zákusok

Višňový makový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Celé vajcia vyšľahám s cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny. Pridávam postupne nastrúhanú citrónovú kôru, vodu, po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva aj škrobom. Nakoniec jemne na 3-krát vmiešam mletý mak.
  2. Cesto rozotriem na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vopred namastila tukom a posypala strúhankou. Upečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrola špajľou. Upečený makový korpus nechám poriadne vychladiť.
  3. Višňová plnka: Nálev z kompótu nechám zovrieť, pridám cukor i scedené višne, džem, šťavu z citróna (podľa vlastnej chuti - ochutnám) a opäť nechám zovrieť. Potom vlejem v decilitri nálevu rozmiešaný jahodový puding v prášku a varím ešte niekoľko minút na hustejšiu plnku. Ešte horúcu vylejem rovnomerne na studený makový korpus, ktorý som si vopred natrela domácim džemom z čiernych ríbezlí. Korpus nemusíte natierať džemom, môžete navlhčiť šťavou z kompótu. Nechávam riadne vychladiť.
  4. Navrch potom rozotriem tvarohovo-šľahačkový krém, ktorý si pripravujem tak, že do tvarohu poriadne vymiešaného s vanilkovým a práškovým cukrom jemne zamiešam vyšľahanú šľahačku. Šľahačku som tentokrát použila práškovú. V studenom mlieku som ju spolu so Smeta-fixom mixérom šľahala na najväčšej rýchlosti 4 minúty.
  5. Zákusok odložím do chladničky na celú noc. Následne zákusok nakrájam a ozdobím podľa vlastného vkusu.