Višňový cheesecake

sandriw - fotkasandriw, 13. októbra 2014
Višňový cheesecake
Foto: sandriw

Už dlho som sa aj ja chystala, že by som upiekla nejaký cheesecake. Nedávno som si kúpila knižku „cheesecake“, po prelistovaní ktorej, som hneď bežala do obchodu po potrebné ingrediencie. Chvíľu som uvažovala, ako skombinovať chute, no keď mi babka povedala, že má v mrazničke trocha višní, bolo rozhodnuté. Okrem toho, na sušienkový základ som nepoužila obyčajné keksíky, ale kakaové venčeky, čo dodalo koláču ďalšiu rovinu. No a výsledok? Úžasne chutný... :) Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
100 g
400 g
400 g
2 ks
6 PL
1 bal.
1 PL (kopcovitá)
 (alebo mrazené)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pre dokonalé upečenie tohto koláča je dôležité, aby bola teplota vo vnútri rúry čo najrovnomernejšia, preto je dobré piecť vo vodnom kúpeli. Aby sa voda nedostala do tortovej (koláčovej) formy, v ktorej budeme piecť, z vonka si ju obalíme alobalom alebo fóliou na pečenie.

  2. 2

    Kakaové venčeky si pomelieme (alebo postrúhame na strúhadle, alebo si ich valčekom rozdrvíme v sáčku) a zmiešame s maslom roztopeným v mikrovlnke. Zmes nasypeme do formy a zatlačíme na jej dno a boky. Vo veľkej mise si zmiešame smotanový syr, kyslú smotanu a podľa chuti osladíme. Trstinový cukor má trošku nižšiu sladivosť ako cukor z cukrovej repy, preto mnou použité množstvo bolo tak akurát, aby zmes nebola príliš sladká. Potom pridáme vajcia a preosiatu múku. Všetko do hladka vymiešame a nalejeme na venčekový podklad. Na vrch poukladáme polky odkôstkovaných višní.

  3. 3

    Formu položíme do stredu vyššieho plechu a zalejeme horúcou vodou tak, aby siahala do polovice výšky formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 50 – 60 minút bez toho, aby sme otvárali dvierka. Nakoniec môžeme rúru vypnúť a ešte nechať koláč „dôjsť“ nejakých 10 minút. Necháme vychladnúť a aby nám venčekový podklad poriadne stuhol, vložíme na nejaký čas do chladničky.

    Višňový cheesecake - obrázok 3

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Kolacik je urcite uzasny ako samozrejme vsetky cheesecakes,len 10 dkg masla do susienok je vela a do cesta treba 4 vajicka,bude ovela vyssi,urobi sa custard v spojemi so smot. syrom a smotanou.Velmi dobra je Lucina,ale aj smotanovy urobi svoju ulohu.
Snad na vysvetlenie toho 10 dkg masla.V keksoch uz jeden tuk,preto staci 1 pl,premiesat a dat na dno,ked sa bude piect cesto sa spoji.
ja som sa k tým cheescakom ešte nedokopala, ale teraz mám susedu, ktorá lacno predáva domáci tvaroh, a višne odkôstkované zaváram vo vlastnej štave, tak čo mi ešte okrem odvahy chýba ? Tento sa mi fakt páči.
@jozka2 : Ja som síce nemala žiaden problém ani s toľkým množstvom masla, ale samozrejme, pridať ho možno a menej. Čo sa vajec týka, ak by som ich dala 4, tak by mi to vyšlo z formy. Ale ak to bude niekto piecť v tortovej forme s vysokými stenami, tak nech pridá vajec viac, ak chce :)

@alena45 : S domácim tvarohom to bude určite veľká mňamka :D Ono použiť možno všetko od klasického smotanového syra (sen ja radím aj Philadelphiu či Lučinu) cez mascaropone a ricottu až po starý dobrý tvaroh. No taktiež sa dajú spolu kombinovať :)

Pridaj komentár k receptu: