Foto: kukulienka71
Zásadne sa pripravuje z teľacieho stehna. Môj síce neprevísa z taniera, ale chuťovo je naozaj neporovnateľne lepší ako akýkoľvek iný rezeň. Prílohu som dala Zobraziť celý popisZásadne sa pripravuje z teľacieho stehna. Môj síce neprevísa z taniera, ale chuťovo je naozaj neporovnateľne lepší ako akýkoľvek iný rezeň. Prílohu som dala tradične slovenskú - majonézový zemiakový šalát. Musím povedať, že takéto "ťažšie" kombinácie robím zriedka, ale niekedy sa človeku zažiada a keď mám možnosť kúpiť teľacinu, využijem príležitosť.
príprava
Postup
-
1
Mäso som ani nevážila, koľko bolo, toľko dalo (8 ks), k tomu úmerne aj trojobal. Umyté a utierkou osušené stehno som zbavila blany a pokrájala cez vlákno na tenké plátky.
-
2
Nie je to ľahké, lebo mäso je mäkké, jemné, nedrží tvar ako povedzme krkovička či priemerom menšie karé.
-
3
Plátky mäsa som v mikroténovom vrecku vyklepala jemne na tenúčko, cca 2mm.
-
4
Radšej krájam tenšie plátky, aby som mäso nemusela silno naklepávať. V reštaurácii samozrejme máte dostať veľký rezeň s odporúčanou hmotnosťou. Potom som ich po jednom osolila a obalila v múke, rozšľahaných vajciach (mám od suseda domáce, tak sú nádherne žlté) a preosiatej strúhanke. Prebytok múky a strúhanky, čo sa neprilepí, jemne odklepnem, aby nerobili problémy. Strúhanku na mäse neuťapkávam, nepritláčam.
-
5
Na panvici som rozhorúčila bravčovú masť a rezne vkladala, až keď vhodená omrvinka začala penivo tancovať. Tenké rezne sa vyprážajú krátko na vyššej teplote, aby sa nevysušili ani veľmi nenapili tuku. Trvalo mi to pri každom rezni asi minútu - dve z jednej a toľko isto z druhej strany. Tuku treba mať dostatok, rezeň musí plávať. Mäso sa vplyvom vysokej teploty zmrští, preto je hotový rezeň hrubší a tým pádom menší ako pri vyklepaní. Hneď po prevrátení ma druhú stranu sa mi robili na povrchu bubliny, ale väčšie pri vyberaní kliešťami praskli, obal bol veľmi tenký. Hotové rezne už hneď nedávam na papierovú servítku odsať, vraj je to škodlivé, tak chvíľu počkám, po miernom ochladení ich tam dám. Sú výborné, šťavnaté.
-
6
Ešte pred rezňami som pripravila majonézový zemiakový šalát.
-
7
Kým sa pripravia rezne, v šaláte sa chute tiež poprechádzajú. A nám by prospela po dobrom obede tiež dlhšia prechádzka, ale vonku je hrozný vietor s dažďom, tak sa nikam nejde. Aspoň dcérka má vnútri malú trampolínu:-)
pozri si poslednych 10 sekund videa taky trik profikov aby bol rezen suchy a chrumkavy cely proces vyprazania -20 sekund,
vseobecne su rezne na slovensku umucene su masne a dusene
www.austria.info/sk/aktivity/jedlo-a-pitie/tak-to-chuti-...
Montík: nono, pokoukání je ještě pořád zadarmo, to zatím nikdo nezpoplatnil!! Tak díky, Kuku, že máme tu čest s telecím!! haha
Krásný nedělní večer všem!!
Gratulujem.
@klukodvody , balzamy teraz potrebuješ, pre mňa je to pocta;-)
@jozka2 , aj som chcela kašu, ale potom predsa vznikol šalát:-))
@frezia , ešte nikdy sa mi nepodaril cez celý tanier, ale už viem, kde robím chybu;-)
@kimlo , :-)))
@izabella929 , každá dobrá rada sa cení, môže byť nabudúce aj to maslo na skúšku. Ale to budem musieť kombinovať s olejom:-)
@2010 , nakuknúť do kuchyne najslávnejšieho miesta činu pri príprave týchto rezňov si cením. Páčila sa mi aj veta, kde pán z vedenia prirovnával prvý šnicel k prvej palacinke:-D Ide im to tam ako po masle! 50 000 rezňov...
@marienka44 , vďaka, to je veľmi podobný recept
@patroveczkypitrs , tebe by iste viac chutili tie velikánske;-)
@haji , @monty469 , my máme digestor napojený na nefunkčný komín, tak to bolo iste cítiť aj ďalej. Minule som varila nejaký perkelt, manžel sa činil na dvore, nevedel, čo chystám. Zrazu vojde, že susedia asi varia vonku guláš, lebo to na dvore tak vonia :-)) Teľacie stehno som kúpila v Kauflande, väčší kus za 18 eur, rozdelila na tri časti a zamrazila. Takto to potom striedam s lacnejším mäsom. Ale je pravda, že u nás sú potraviny veľmi drahé:-(
@mesiar50 , si gentleman, ako vždy:-)
@terinka55 , :-)) si už aj objednávaš? podarená si, vďaka veľká
@sovka62 , najväčšia odmena pre mňa tu na Vareche sú takéto komentáre, ďakujem ti pekne. Účel splnený - chutí aj cez obrazovku:-)) jedna milá Zuzka mi písala, že moje fotky jedál sú pre ňu ako terapia. Tak dúfam, že bude účinná aj u teba;-)
@45678 , potešila si ma, ďakujem:-)
@babkamt , to si si iste pochutila v tej pravej atmosfére;-) ďakujem
@bembo , teľacina je veľmi chutná a jemná, 10eur za kilo nie je málo ale raz za čas kúsok sa oplatí kúpiť, príležitosť sa iste nájde;-) Vďaka
@misu , ja kupujem mäso podľa toho, ako vyzerá za čerstva. V recepte sú aj tie fotky, vek zvieraťa tam síce nebol uvedený, ale ak usudzuješ podľa finálnej fotky, tam pridávam tieň, aby vyzerala lepšie;-) mäso bolo veľmi jemné. Čo sa týka tuku na vyprážanie, zdroje sa rôznia, v najslávnejšej reštaurácii Figlmüller ich robia v oleji, tak ani tie nie sú Viedenské?:-) Nikde som nevidela, že sa majú vyprážať na masle, olej s maslom áno alebo potom masť.
@havino , u nás zháňam teľacinu darmo, nikde ju ani len neobjednávajú, pozerajú na mňa ako na ufo:-D po dedinách tu teľatá nezabíjajú, tak mi ostáva hypermarket vo väčšom meste. Ďakujem za komentár:-)
Nechcem polemizovať, počula som v jednej relácii, že dokonca na viedenské rezne sa používa strúhanka zvlášť pečeného pečiva kaiserka.
@jerica , zlatá, ďakujem, vždy mi pridáš krásny komentár. Tiež som to čítala...
;Rakúska strúhanka je iná ako naša,tmavšia, hrubšia, zrnitá, nie je taká bledá ako naša - vidno to na videu. Aj preto sú tie rezne také chrumkavé.
moj najoblubenejsi "zakusok" ;-)
@Jerica
pouzivaju sa uschnute zemle tzv. Kaisersemmeln. ale aj nase obycajne rozky su vhodne, len ich netreba preosievat, aby tam ostali tie väcsie kusky v struhanke.
ďakujem , som rada , že som sa nemýlila. Ďakujem aj za radu , lebo ja strúhanku preosievam.
@kuku @lienka ďakujem s radosťou, nech nám nepokazí žiadny mrázik úsmev na perách ! :-)
@zifi , k tvojej žiadosti: trvalo mi to pri každom rezni asi minútu až dve z jednej, a toľko isto z druhej strany. Stopky som v rukách nemala:-) Doba vyprážania závisí od teploty tuku ako aj hrúbky a druhu mäsa. Dá sa to zvládnuť jedine tréningom v kuchyni;-) Ale veda to určite nie je...veľa napovie aj farba opečenej strúhanky.
fíha...teraz mám malú dušičku, ktorý rezeň ti bude chutiť lepšie:-DD ďakujem za dôveru a verím aj v odozvu, nech sa deje, čo sa má;-)
To asi ťažko. V Štúrove teľacinu nezoženieš;-)
Takový rozměr zastaví i orla v letu!
A k tomu limonadu :-) Miluju limonady, malinovku nebo jinou, nebo Radlera :-)