Viedenský rezeň fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. apríla 2016

Zásadne sa pripravuje z teľacieho stehna. Môj síce neprevísa z taniera, ale chuťovo je naozaj neporovnateľne lepší ako akýkoľvek iný rezeň. Prílohu som dala tradične slovenskú - majonézový zemiakový šalát. Musím povedať, že takéto "ťažšie" kombinácie robím zriedka, ale niekedy sa človeku zažiada a keď mám možnosť kúpiť teľacinu, využijem príležitosť.

20 minút
príprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som ani nevážila, koľko bolo, toľko dalo (8 ks), k tomu úmerne aj trojobal. Umyté a utierkou osušené stehno som zbavila blany a pokrájala cez vlákno na tenké plátky.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nie je to ľahké, lebo mäso je mäkké, jemné, nedrží tvar ako povedzme krkovička či priemerom menšie karé.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plátky mäsa som v mikroténovom vrecku vyklepala jemne na tenúčko, cca 2mm.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Radšej krájam tenšie plátky, aby som mäso nemusela silno naklepávať. V reštaurácii samozrejme máte dostať veľký rezeň s odporúčanou hmotnosťou. Potom som ich po jednom osolila a obalila v múke, rozšľahaných vajciach (mám od suseda domáce, tak sú nádherne žlté) a preosiatej strúhanke. Prebytok múky a strúhanky, čo sa neprilepí, jemne odklepnem, aby nerobili problémy. Strúhanku na mäse neuťapkávam, nepritláčam.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici som rozhorúčila bravčovú masť a rezne vkladala, až keď vhodená omrvinka začala penivo tancovať. Tenké rezne sa vyprážajú krátko na vyššej teplote, aby sa nevysušili ani veľmi nenapili tuku. Trvalo mi to pri každom rezni asi minútu - dve z jednej a toľko isto z druhej strany. Tuku treba mať dostatok, rezeň musí plávať. Mäso sa vplyvom vysokej teploty zmrští, preto je hotový rezeň hrubší a tým pádom menší ako pri vyklepaní. Hneď po prevrátení ma druhú stranu sa mi robili na povrchu bubliny, ale väčšie pri vyberaní kliešťami praskli, obal bol veľmi tenký. Hotové rezne už hneď nedávam na papierovú servítku odsať, vraj je to škodlivé, tak chvíľu počkám, po miernom ochladení ich tam dám. Sú výborné, šťavnaté.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte pred rezňami som pripravila majonézový zemiakový šalát.

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa pripravia rezne, v šaláte sa chute tiež poprechádzajú. A nám by prospela po dobrom obede tiež dlhšia prechádzka, ale vonku je hrozný vietor s dažďom, tak sa nikam nejde. Aspoň dcérka má vnútri malú trampolínu:-)

    Viedenský rezeň (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

50 komentárov k receptu
No sláva. Konečně když se napíše Vídeňský řízek tak je to on. Udělala jsi mně velikou radost tím telecím masem. Ostatní masa jsou smažené řízky. Dobré chutné výborné naše, ale ne Vídeňské. Máš moji úctu. Ukládat nebudu chápeš proč, ale 5* Ti právem náleží. Balzám na moji duši protože já si hodně potrpím na zachování jména a postupu.
@kukulienka71 , no vydaril sa ti senzačne...) práve toť minule som pozerala na Tv Paprike v priamom prenose prípravu tohto rezňa rakúskym skvelým kuchárom...no čo ti poviem, celá veda...na záver treba pridať do masti studené maslo a tým maslom polievať rezeň na povrchu, vraj aby bol chrumkavý...
@kukulienka71 , no vydaril sa ti senzačne...) práve toť minule som pozerala na Tv Paprike v priamom prenose prípravu tohto rezňa rakúskym skvelým kuchárom...no čo ti poviem, celá veda...na záver treba pridať do masti studené maslo a tým maslom polievať rezeň na povrchu, vraj aby bol chrumkavý...
@Monty469 (24.4.2016 18:08)
Montík: nono, pokoukání je ještě pořád zadarmo, to zatím nikdo nezpoplatnil!! Tak díky, Kuku, že máme tu čest s telecím!! haha
Krásný nedělní večer všem!!
Mne už dlhšiu dobu veľmi nechutí jesť, viac-menej sa musím prinútiť. Ale pri pohľade na to, čo je na obrázku, sa mi sliny zbehli, div mi nekvapnú na klávesnicu. Parrrráda, celkom tak ich robila aj naša mama a to teda bola skvelá kuchárka. Škoda, že sa dá pridať len 5 hviezdičiek, ale tie teda máš a zaslúžene.
Veľmi vám všetkým ďakujem za milé komentáre, dostať pochvalu od skvelých Varecháčov je naozaj super dobrý pocit:-)
@klukodvody , balzamy teraz potrebuješ, pre mňa je to pocta;-)
@jozka2 , aj som chcela kašu, ale potom predsa vznikol šalát:-))
@frezia , ešte nikdy sa mi nepodaril cez celý tanier, ale už viem, kde robím chybu;-)
@kimlo , :-)))
@izabella929 , každá dobrá rada sa cení, môže byť nabudúce aj to maslo na skúšku. Ale to budem musieť kombinovať s olejom:-)
@2010 , nakuknúť do kuchyne najslávnejšieho miesta činu pri príprave týchto rezňov si cením. Páčila sa mi aj veta, kde pán z vedenia prirovnával prvý šnicel k prvej palacinke:-D Ide im to tam ako po masle! 50 000 rezňov...
@marienka44 , vďaka, to je veľmi podobný recept
@patroveczkypitrs , tebe by iste viac chutili tie velikánske;-)
@haji , @monty469 , my máme digestor napojený na nefunkčný komín, tak to bolo iste cítiť aj ďalej. Minule som varila nejaký perkelt, manžel sa činil na dvore, nevedel, čo chystám. Zrazu vojde, že susedia asi varia vonku guláš, lebo to na dvore tak vonia :-)) Teľacie stehno som kúpila v Kauflande, väčší kus za 18 eur, rozdelila na tri časti a zamrazila. Takto to potom striedam s lacnejším mäsom. Ale je pravda, že u nás sú potraviny veľmi drahé:-(
@mesiar50 , si gentleman, ako vždy:-)
@terinka55 , :-)) si už aj objednávaš? podarená si, vďaka veľká
@sovka62 , najväčšia odmena pre mňa tu na Vareche sú takéto komentáre, ďakujem ti pekne. Účel splnený - chutí aj cez obrazovku:-)) jedna milá Zuzka mi písala, že moje fotky jedál sú pre ňu ako terapia. Tak dúfam, že bude účinná aj u teba;-)
@45678 , potešila si ma, ďakujem:-)


super 5*.spravne pises ze im staci max minutka,lebo su experti ktori by ho nechali v masti znicit do vysusenia.minule som bol pozvany do Figlmülleru vo viedni na ich slavny rezen,tak som potom podla videa hore vyskusal urobit aj doma.stacila jedna poriadne rozhorucena panvica s prepustenym maslom,a mal som ho tam po 20 sekund z kazdej strany-cim menej tym lepsie,a na tie otrepane vlnky sa mozem .....ani vo filgmulleri neboli.
No takyto obrazok dokaze narobit poriadnu chut☺....a my dnes bezmasitu veceru mame, s kozim syrom.... Snicle ;-) mam rada aj take hrubsie, makkucke papucky, ale aj taketo tensie su vyborne. Fakt by som si dala. A s tym zemiakovym salatom, no parada....
takú dobrotu som v živote nejedol.nech je teľacina drahá ako chce,podľa tvojho receptu bude Wiener schnitzel raz tróniť na mojom tanieri aj s domácim majonézovým šalátom.a nebude to dlho trvať
Och, ale čo nám to robíš? Túto dobrotu som jedla vo Wiedni. Veľmi sporadicky si ju dovolím spraviť aj doma. Niet nad teľacie mäso. Nepáči sa mi na ňom akurát cena. 5*
Viedensky rezen je samozrejme jednicka. Vase masko vyzera po vyprazeni trochu tmave,asi starsia telacina. A podla originalneho receptu by mal byt smazeny na masle,urcite nie na bravcocej masti. To uz nie je potom Viedensky rezen.
tento rok sme ešte telaci nemali, mala som tu mäsiara čo bývala v ponuke pravidelne, vymenili majiteľa a o teľacine ani stopy a veru ked idem do metra, na rezeň z telaciny ani nepomyslím, ale takto ho robím aj ja, aj ked mám ghi, ale na masti ho pečiem aj tak, fotka robí veľké chute a chuť v pamäti ostane
@bystro , @elena , @janger , @bubaya , @zuzanka1367 , @mirka123 , ďakujem za pekné komentáre
@babkamt , to si si iste pochutila v tej pravej atmosfére;-) ďakujem
@bembo , teľacina je veľmi chutná a jemná, 10eur za kilo nie je málo ale raz za čas kúsok sa oplatí kúpiť, príležitosť sa iste nájde;-) Vďaka
@misu , ja kupujem mäso podľa toho, ako vyzerá za čerstva. V recepte sú aj tie fotky, vek zvieraťa tam síce nebol uvedený, ale ak usudzuješ podľa finálnej fotky, tam pridávam tieň, aby vyzerala lepšie;-) mäso bolo veľmi jemné. Čo sa týka tuku na vyprážanie, zdroje sa rôznia, v najslávnejšej reštaurácii Figlmüller ich robia v oleji, tak ani tie nie sú Viedenské?:-) Nikde som nevidela, že sa majú vyprážať na masle, olej s maslom áno alebo potom masť.
@havino , u nás zháňam teľacinu darmo, nikde ju ani len neobjednávajú, pozerajú na mňa ako na ufo:-D po dedinách tu teľatá nezabíjajú, tak mi ostáva hypermarket vo väčšom meste. Ďakujem za komentár:-)
ja tie vlnky povazujem za marketigovy tah,mne osobne nechybaju,dolezitejsie je ho nepreprazit a hlavne nedusit.dokonca su tu experti ktori dusia rezen pod pokrievkou.rezne tam boli dobre,ale ziaden zazrak sa nekonal,ide skor o tu atmosferu viedne.potom mi to nedalo,urobil som taky velky doma,a bol este lepsi,lebo som ho robil na prepustenom masle.v poslednej dobe som tomu maslu podlahol,a robim na nom skoro vsetko.
@kuku @lienka rezeň či je viedenský alebo "hotentóta", je to moje najobúbenejšie na tanieri, hlavne keď je horúci. Na ten tvoj z tak krásneho mäska by som si veru oblížprst pochutila :-)
Nechcem polemizovať, počula som v jednej relácii, že dokonca na viedenské rezne sa používa strúhanka zvlášť pečeného pečiva kaiserka.
To by aj mna zaujimalo preco je telacina a jahnacina draha... ked mame role luky polia dostatok... Ale tak isto v primorskych krajinach cena ryb je velka... No co nahlavu uz postavene...
@Jerica (27.4.2016 10:46)

;Rakúska strúhanka je iná ako naša,tmavšia, hrubšia, zrnitá, nie je taká bledá ako naša - vidno to na videu. Aj preto sú tie rezne také chrumkavé.
@Zolik (28.4.2016 13:34)

ďakujem , som rada , že som sa nemýlila. Ďakujem aj za radu , lebo ja strúhanku preosievam.

@kuku @lienka ďakujem s radosťou, nech nám nepokazí žiadny mrázik úsmev na perách ! :-)
v bode 5 je toto : "Trvalo mi to pri každom rezni asi minútu - dve z jednej a toľko isto z druhej strany. "... Mozes formulaciu upresnit.
Ďakujem za komentáre, dávnejšie som tu nebola.
@zifi , k tvojej žiadosti: trvalo mi to pri každom rezni asi minútu až dve z jednej, a toľko isto z druhej strany. Stopky som v rukách nemala:-) Doba vyprážania závisí od teploty tuku ako aj hrúbky a druhu mäsa. Dá sa to zvládnuť jedine tréningom v kuchyni;-) Ale veda to určite nie je...veľa napovie aj farba opečenej strúhanky.
nedá mi nepridať sem fotku rezňa, ktorý sa podáva v Budapešti na Kolozsvárskej ulici č.48, v preklade v Plechovej čárde. Nebola som tam, len ma zaujala fotka na Fb odtiaľ. Rezeň väčší ako tanier:-))) možno sa tam niekto stavíte a ochutnáte ho. Mne stačí pohľad a som najedená.


@ Kuku....prečo mi to robíš? A teraz večer? To je pre mňa taká nádhera ! K tomu mi netreba žiadnu prílohu,vezmem do ruky nakrájaný pásik takého "dietného" rezňa a ujedám z tanierika,pozerajúc zaujímavý program na telke.....a pásiky ubúdajú a ubúdajú......dosnívala som :-))))) .

Pridaj komentár k receptu: