Viedenský guláš fotorecept

Andrej Kroneraff
sous–chef hotela Mikado v Nitre, 21. marca 2015
Viedenský guláš (fotorecept)
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
600 g
4 PL
2 PL
8 strúčikov
80 g
 na podlievanie




Postup

  1. 1


    Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme masť a cibuľu na nej urestujeme dohneda. Zasypeme mletou paprikou a dobre premiešame.

  2. 2


    Potom pridáme kúsky mäsa, zo všetkých strán ho opečieme, dobre miešame. Keď je mäso urestované, osolíme ho a okoreníme podľa chuti.

  3. 3


    Pridáme rajčinový pretlak, dobre premiešame a zalejeme malým množstvom vývaru. Do základu pridáme rascu a pretlačený cesnak. Mäso necháme dusiť domäkka pri čo najmenšej teplote, občas premiešame a prilievame vývar po menších častiach.

Diskusia k receptu

tinca
pekný rcp, len nechápem prečo viedenský,veď aj u nás robí tak isto
1x bobor1
motyka
Ešte som neobedovala. Dala by som si. Fajnový aj krásne naservirovaný.
klukodvody
Recept a úprava pěkná ,jen na tom guláši chybí vídeňská cibulka ta je celkem důležitá .@tinca a to je to co již od pohledu odlišuje vídeňský guláš od normálního .Nepsal bych to .kdybych v té Vídni nevařil a i na jiných místech Rakouska ,na Rakouských hranicích bydlím tak jsme tam jezdili vařit .Tím nechci snižovat ničí autoritu ,ale je to jen poznámka.
63629_1426767308 - profilový obrázok
vlk
vlk
Chutné jedlo si pripravil Andrej.
radost
@klukodvody
a čo tým myslíš =vídenská cibule=..??napíš..prosím..ďakujem..želám pokojný nedeľnojarný deň..
radost
...tak...ujo gúgl poradil..ten vie všetko..aj čo je to viedenská cibuľa..:-)
safran
šéfkuchár zrejme jedlo pomenovať podľa prílohy - vyzerá to na viedenskú knedľu
klukodvody
@radost tak vidím ,že jsi našel co to je .Ale stejně ti odpovím a to podle toho jak jsem se naučil před 57 roky .Cibuli oloupeš ,nakrájíš ji na slabá kolečka ,protáhneš moukou a přes síto oklepeš aby přebytečná mouka opadala a dáš do rozpáleného oleje .Ale vyndáš když je růžová ,protože ještě trochu dojde .Pak máš zlatou křupavou cibulku ,která jednak dodá chuť a jednak tam prostě patří .Také se používá na Vídeňskou roštěnou .Tak to je vše a zdravím všechny.
marienka44
@Klukodvody ,a kde sa este pouziva viedenská cibuľa? Ako príloha k mäsovým jedlám?
Servíruje sa tak, že sa naloží na porciu guláša. Zaujíma ma to. :-? Prosím dokončiť začatú tému.
evanaaa
Guľáš je umelecky naaranžovaný, aj mäso pekne vypadá, ale môj muž by mi tanier vrátil, on tam musí mať šťavu, nielen na okrasu. Ale neznamená, že to nie je chutné, ale nie je domácke.
klukodvody
@marienka44 ta cibule se dává jak na guláš na maso a jak píše evanaaa má tam být i víc šťávy a jinak je to na dochucení masa .Tak například při vídeňské roštěné uděláš maso a navrch dáš kopeček té smažené cibulky a podliješ výpekem z roštěnky .Na vytvoření té krásné šťávičky pod roštěnku jsme používali trochu moučného másla ,zástřik worčesteru a lžíci vývaru .Moučné máslo bývalo součástí každé kuchyně myslím že dnes už ho nikdo nepoužívá .
klukodvody
@maja 1976 když žijete v Německu ,jistě znáte jméno pana prezidenta Herzoga .Byli jsme se ženou v Bonu 2 roky jeho osobní kuchaři a jeho paní mně učil dělat spatzle omlouvám se nemám německou klávesnici tak nemohu to a přehlasovat .A proč to píši ona dělala dlouhé ne jako halušky ale už sem se mnohokrát setkal s tím co píšete .Je to asi jiná varianta přípravy .Paní pocházela z Bavor možná tam se dělají jinak .Nevím .Jestli to víte ,rád bych se poučil díky.
violetacamorova
@klukodvody s múčeným maslom som sa stretla pri recepte na beefbourginon od iny garten. Bola som milo prekvapená akú inú chuť to dodalo tomu receptu a povedala som si, že ho budem viac používať, len na to nejako zabúdam. Tvoje komentáre sa mi páčia a určite použijem tvoje tipy.
klukodvody
@violetacamorova děkuji za příjemný komentář a jsem rád ,že jsem připomněl zapomenuté .Tím se u všech minutek a rychlých přípravách opravdu ta chuť zjemní .No doba kdy se chodilo do restaurace kvůli kuchařům se pomaličku vytrácí kuchařina přestává být srdcovou záležitostí ale je to jen práce :Škoda.
tinca
@klukodvody pekne ďakujem za vysvetlenie. Ja to používam na roštenku ani som nevedela,že to je viedenská špécia:)
tatranocka
Viedenská cibuľa je vynikajúca na restovanej aj anglickej pečeni,na zemiakovú kašu,chlpaté knedle,pirohy na slano,pečené zemiaky atď.
veronikkka
tento recept mi akosi ušiel, konečne vidím na Varecha.sk správne uvarený guláš ako má byť! jo, a ked Viedenský guláš, tak má tam byť Viedenská cibuľa na vrchu, ako píše @klukodvody :-)
krásna prezentácia a bez diskusií 5*
toptaste
@tinca (21.3.2015 11:41)

prave varim s dedom viedensky gulasik.....kupil som spickove maso, vravim dedovi nakrajaj ja behnem este cosi zobrat brachovi. pridem, dedo uz miesal v hrnci, nakuknem a siel som do kolien. precital v knihe ze nakrajat na velke kocky, tak z kilogramu nakrajal take ako past velke kusy.....a hodil smazit na surovu cibulu s nakrajanym cesnakom.....nuz hold ma 88 rokov, tak som zachranoval gulasik v sekunde poslednej..........asi dam aj madarske natur leco bez chemie spickove.....a objednam pistol, nie na deda ale pre seba ak by som sa mal raz dostat do takeho stavu ako dedo....hahahahahahahahaha.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia