Foto: evusik
Tento koláč sa s rôznymi obmenami u nás pečie na každé Vianoce.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Minimálne jeden deň pred pečením si hrozienka a orechy namočíme v rume.
-
2
Na druhý deň si zamiesime cesto. Do vlažného mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, zmäknuté maslo a vypracujeme pevné cesto
-
3
necháme uzavreté, alebo prikryté kysnúť asi tak jednu hodinku
-
4
vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika. Namočenú zmes orechov a hrozienok necháme na sitku odkvapkať a potom rozvrstvíme na cesto. Pridáme kandované ovocie, ja som pridala kandované višne, a zavinieme po dĺžke. Valec ešte pošúľame aby sme vytlačili vzduch a aby bol valec rovnomerne hrubý
-
5
a vložíme ho do pripravenej formy, vrch mierne utlačíme a vyrovnáme
-
6
necháme asi pol hodinu nakysnúť
-
7
a dáme piecť na 180°C asi na 40 - 45 minút
-
8
upečený veniec vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.
-
9
pripravíme si polevu: bielok, cukor, citrónovú šťavu šľaháme ručne alebo mixérom až nám vznikle tuhá, lesklá, biela hmota
-
10
citrónovú polevu nalejeme na veniec tak, aby stekala nerovnomerne a budila dojem snehovej prikrývky :-)
-
11
Nakoniec veniec ozdobíme vianočnými motívmi
-
12
a môžeme podávať, napríklad ku raňajšej kávičke :-)
ďakujem všetkým za milé gratulácie, priznávam že som sa z toho ešte nespamätala :-)
ja začínam piecť až v pondelok, vlastne mám upečený len tento venček, ale jeho výhodou je, že sa pečie popredu a v plechovej dóze vydrží do Vianoc a taký odležaný je vlastne ešte lepší :-) aj keď po troche s neho odjedáme ku kávičke....