Na vianoce nesmie chýbať tento koláč.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 150 ml |
|
| 30 g |
|
| 60 g |
|
| 1 ks |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
| 350 g |
|
| plnka: | |
| 250 g |
|
| 80 g |
|
| 1 lyžica |
|
| 2 lyžice |
|
|
|
|
| 200 ml |
|
| 70 g |
|
| poleva: | |
| 150 g |
|
| 2 lyžice |
|
| 4 lyžice |
|
Postup
-
1
Polovicu mlieka zohrejeme,dáme do misy,rozmiešame v nom lyžičku muky,droždie a necháme nakysnuť.Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilínovym cukrom,pridáme maslo,zvyšné mlieko a muku.Spolu s kváskom spracujeme na hladké cesto a necháme odležať 20 minut.
- 2
Pripravíme plnku:mlieko uvaríme s cukrom,do horuceho vmiešame pomleté orechy a piškoty,med a rum.Cesto rozvaľkáme na obdlžnik,natrieme plnkou a pevne zvinieme.
- 3
Závin rozdelíme na polovice a obe pozdlžne prekrojíme,položíme ich reznou plochou nahor spletieme dva pletence,ktoré pritlačíme.Uložíme ich tesne k sebe na vymastený plech do tvaru venca a upečieme.Vychladnuté pletence natrieme najprv horucim lekvárom a potom tenkou vrstvou polevy. Polevu pripravíme tak že dohladka vymiešame cukor s olejom a horucou vodou.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu