Foto: stacy77777
Trochu zmena oproti klasickej vianočke...Rozpis surovín je na 2 koláče.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 pl |
|
125 g |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
1 čl |
|
1 kocka |
|
300 ml |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 ml |
|
2 pl |
|
200 g |
|
2 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
Z trošky cukru,mlieka a droždia prichystáme kvások, keď vykysne, vlejeme do misy s prichystanou múkou a ostatnými surovinami, zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto vyklopíme a rozdelíme na šesť častí. Z tejto dávky vyšli 2 koláče, takže tri časti použijeme na jeden koláč. Všetky časti vyvaľkáme.
- 3
Na plnku si zmiešame mleté vlašské orechy s práškovým cukrom a sladkou smotanou. Sušené slivky použijeme celé.
- 4
Všetky časti cesta natrieme plnkou,rozložíme sušené slivky.
- 5
Jednu časť zložíme do bochníka. Ďalšie dve časti ztočíme ako na závin a spletieme spolu.
- 6
Uložíme na okrúhly plech do stredu okrúhly bochník. Troška som sa pohrala a splietla z trošky cesta vrkôčiky,ktoré som preložila do kríža, na ozdobu. Spletené dva kusy cesta som potom uložila do kruhu. Potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- 7
Z trošky cesta som povykrajovala vianočnými vykrajovátkami ozdoby, poukladala na potretý koláč. Ozdoby som už nepotierala.
- 8
Necháme ešte pol hodinky pokysnúť, pečieme na 170°C približne 35 minút, samozrejme podľa rúry.
- 9
Troška bola zmena oproti klasickej vianočke, samozrejme nič proti nej, len som chcela vyskúšať dačo nové....:-)). Prajem krásny zbytok Vianočných sviatkov a šťastný Nový rok...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu