Vianočný kysnutý koláč fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 25. decembra 2013

Trochu zmena oproti klasickej vianočke...Rozpis surovín je na 2 koláče.

30
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
4 pl
125 g
2 ks
250 ml
2 ks
1 čl
1 kocka
300 ml
Plnka:
500 g
250 ml
2 pl
200 g
2 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trošky cukru,mlieka a droždia prichystáme kvások, keď vykysne, vlejeme do misy s prichystanou múkou a ostatnými surovinami, zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme a rozdelíme na šesť častí. Z tejto dávky vyšli 2 koláče, takže tri časti použijeme na jeden koláč. Všetky časti vyvaľkáme.

  3. 3

    Na plnku si zmiešame mleté vlašské orechy s práškovým cukrom a sladkou smotanou. Sušené slivky použijeme celé.

  4. 4

    Všetky časti cesta natrieme plnkou,rozložíme sušené slivky.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu časť zložíme do bochníka. Ďalšie dve časti ztočíme ako na závin a spletieme spolu.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uložíme na okrúhly plech do stredu okrúhly bochník. Troška som sa pohrala a splietla z trošky cesta vrkôčiky,ktoré som preložila do kríža, na ozdobu. Spletené dva kusy cesta som potom uložila do kruhu. Potrieme rozšľahaným žĺtkom.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z trošky cesta som povykrajovala vianočnými vykrajovátkami ozdoby, poukladala na potretý koláč. Ozdoby som už nepotierala.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ešte pol hodinky pokysnúť, pečieme na 170°C približne 35 minút, samozrejme podľa rúry.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Troška bola zmena oproti klasickej vianočke, samozrejme nič proti nej, len som chcela vyskúšať dačo nové....:-)). Prajem krásny zbytok Vianočných sviatkov a šťastný Nový rok...

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Pekný vianočník, len nepiekla si ho dlhšie, stačilo 35 minút? Ukladám si ho pre tú plnku, troška zmeny nezaškodí. Vďaka za krásny recept, popis a foto.
@hubata - netrúfam si presne písať čas, mám klasickú el. rúru, pred samotným dopečením som ho na 5minút prikryla alobalom a nechala piecť ešte tak. Nemám vôbec žiadne skúsenosti napríklad s plynovou rúrou, to už si asi musí každá gazdinka odsledovať... najradšej však pekávam tak, že nechám koláč na 50°C takých 10 minút, potom pridám na 120°C na ďalších 10minút, až potom pridám na 170°C a dopekám. Mám to roky odskúšané podľa mojej mamy, popisujem to aj v mojich starších receptoch.

Pridaj komentár k receptu: