Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept)

Autor receptu: marianne

Recept je od pána šéfkuchára Žídeka z knihy Nebíčko v papuľke.Nevedela som sa rozhodnúť,ktorú upiecť a jeho recept mi prišiel práve vhod.Vianočná štola vydrží minimálne 14 dní,tak neváhajte a upečte si naraz dve,radí pán Žídek.A poviem Vám,je to kus krásnej,voňavej a vynikajúcej štoly:-)

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto na štolu vypracujeme ručne,nie v kuchynskom robote,pretože hnietacie metly rozbijú ovocie a plátky štoly potom nebudú mať typickú mozaiku z ovocia.Na dosku preosejeme tri štvrtiny múky,pridáme prašok do pečiva,práškový a vanilkový cukor,nakrájané maslo izbovej teploty,mandle,orechy,citronovú kôru,soľ,vajcia a tvaroh.Všetko spolu dôkladne spracujeme.Cesto bude ešte lepkavé a riedké.Zapracujeme kandizované ovocie a sušené ovocie,hrozienka vopred namočené v rume.Opäť dobre premiešame,prisypeme zvyšnú múku a hotové nelepivé cesto necháme 20 minút odpočívať.
  2. Odpočinuté cesto rozváľkame na pravidelný obdlžnik hrubý asi 2 cm.Okraje cesta k sebe prehneme a zľahka prejdeme valčekom.Potom opäť prehneme a zľahka prejdeme valčekom.(Ja som len preložila,nevaľkala,zabudla som:-) Cesto preložíme na plech vyložený pečiacim papierom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.Pečieme asi 15 minút,potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme ďalších 40 minút.
  3. Upečenú ešte teplú natrieme maslom...
  4. .... a posypeme práškovým cukrom..
  5. ..no a okoštovať sme ju museli,ako sa podarila...