Tvarohová štóla s marcipánom fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 9. decembra 2012
Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept)
Foto: tiginko

Tento recept som našla pred pár rokmi tuším niekde na stránkach Dr.Oetker. Po mojich miernych úpravách som sa dopracovala k naozaj vydarenej dobrote. Hlavne Zobraziť celý popisTento recept som našla pred pár rokmi tuším niekde na stránkach Dr.Oetker. Po mojich miernych úpravách som sa dopracovala k naozaj vydarenej dobrote. Hlavne som ubrala množstvo cukru. Recept je jednoduchý, pomerne rýchlo hotový, najdlhšie trvá naváženie surovín, potom to už je raz-dva a pečie sa samé :-)

30 minút
príprava
55 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
200 g
250 g
90 g
1 bal
na hrot noža
na hrot noža
na hrot noža
na hrot noža
1 bal
2 ks
100 ml
100 g
50 g
100 g
100 g
150 g




Postup

  1. 1

    Pár hodín, alebo aj deň vopred si namočíme hrozienka do rumu. Tesne pred prípravou ich poriadne scedíme. V mise zmiešame múku s cukrom, práškom do pečiva, soľou, koreninami, vanilkovým cukrom, zmäknutým maslom, tvarohom, nastrúhanou kúrou z dobre vydrhnutého citróna, ideálne v bio kvalite, a vajíčkami. Vzniknutú hmotu trochu rozvaľkáme na slabo pomúčenej doske a vpracujeme do nej mandle, brusnice, namočené hrozienka a nadrobno posekanú kôru (ja kupujem v Metre 100g vaničky nadrobno pokrájanej zmesi citrónovej, pomarančovej a limetkovej kôry).

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    S hmotou sa dobre pracuje, zozačiatku budú mať niektoré kúsky snahu rozutekať sa po celej kuchyni, ale nedajte sa, ide to. Ja veľmi nepodsypávam pri tomto úkone dosku, nevadí mi mierne lepenie, nerada zvyšujem množstvo múky. Onedlho dostaneme príjemnú kompaktnú hmotu. Netreba to s miesením preháňať, nezabúdajte na maslo v ceste. Inak ak by sa vám zdalo na tých obrázkoch všetkého akosi priveľa, robila som z dvojnásobnej dávky.

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz je na vás, pre akú veľkú štólu sa rozhodnete, pôvodne je toto množstvo na 1 veľkú štólu, ktorá Vám zaberie uhlopriečku na veľkom plechu. V tomto prípade rozvaľkáte cesto na hrubší obdĺžnik o rozmeroch cca 30x40 cm. Ak chcete ako ja radšej menšie štóly, rozdeľte cesto na polovicu a z každej vytvorte obdĺžnik cca 15x25cm. Na obdĺžnik nahrubo nastrúhajte marcipán, v prípade 2 obdĺžnikov samozrejme rozdeľte aj marcipánovú hmotu na polovicu.

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložte dlhšie strany k sebe do stredu, jemne popritláčajte a upravte

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pozdĺžne ešte raz preložte na polovicu a znovu prstami upravte a snažte sa pokiaľ možno vytvoriť takmer rovnakú hrúbku/výšku cesta

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ničím nenatierame. Pečieme vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 150 stupňov,v elektrickej vraj na 170 st, v plynovej stupen 2-3, 55 minút. Ihneď po upečení dobre ponatierame z oboch strán maslom a obalíme v práškovom cukre. Necháme trochu vychladnúť a postup s maslom a cukrom znovu zopakujeme. Opatrne manipulujeme s teplou štólou, aby sa nám nerozpadla, po úplnom vychladnutí spevnie. Počula som, že kysnuté štóly sa odporúča minimálne 1 týždeň nechať uležať, táto nám chutí hneď, ale tiež uležaním zvláčnie. Tým, že sa použije jemný, nehrudkový tvaroh, nehrozí nebezpečenstvo vytvorenia tvrdších "hrčiek". Na chladnom mieste vydrží aj niekoľko týždňov, teda ak sa jej to podarí.

    Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

violetacamorova
Podarila sa ti krasna vazne asi musim upiect aj ja lebo mas pekny postup a nevyzera to velmi zlozito a aj prekrojena vyzera mnami mnami. KK
1x temzy
tiginko
ja mam rada prave jednoduche recepty, ktore nezaberu veľa casu a nevyzaduju velku zrucnost. S tymto mam fakt dobre skusenosti
simka40
vyzerá fantasticky nikdy som štólu nepiekla,ale tento rok budem mať doma premiéru s týmto receptom
1x temzy
renka73
Mám rada štólu a tvoju vyskúšam páči sa mi :) ja robievam v bábovkovej forme .
lola6
Vždy som obdivovala štóly v obchode. Váš recept vyzerá lákavo. Vyskúšam. Ďakujem za recept
orchidea
pekný receptík...už roky sa chystám upiecť štólu na Vianoce tvoj recept ma dostal....ukladám si a skúsim
marianne
kazdy rok sa snazim upiect novorocnu stolu a na tento rok mam vybratu mandlovu,ze ju dam aj na varechu,ale teraz veru neviem-neviem,aj tato sa mi velmi paci...vydrzi do Noveho roku?
tiginko
@marianne priznám sa, že som ju ešte neskladovala dlhšie ako 2 týždne. Najprv upečiem pre známych na predvianočné posedenia, niečo sa zje doma a potom ešte dopečiem podľa potreby. Ale tie 2-3 týždne na balkóne určite v pohode. Podobne skladujem aj Bratislavské orechovníky a makovníky, ktoré pečiem 2 týždne pred Vianocami a výborné sú ešte v januári na lyžovačkách.
mesiar50
Tvoja stola vypada vynikajuco,pozeral som s otvorenymi ustami,gratulujem a dakujem za dalsi
receptik.
jerica
zabudla som , v popise surovín je základné množstvo , alebo ako píšeš , že si robila z dvojnásobnej dávky:-)
tiginko
ďakujem @jerica :-) Rozpis je na jednu veľkú štólu, ja som robila z dvojitej dávky 4 menšie
tatranka
Takéto recepty ma veľmi lákajú.Páči sa mi tvoj recept.Uložila som si ho.Sú tam samé dobroty,takže je záruka,že štóla bude veľmi chutná.Len ma miatne poznámka,že si robila z dvojitej dávky.Aká je dávka ktorú označuješ v recepte?Prepáč,už som si našla odpoveď pre @jeriku.
tiginko
dúfam, že sa ti dobre robila. Som zvedavá, čo na ňu povieš...
dodo46
@tiginko
ja asi urobím z dvojitej dávky jeden kus. Štyri by sme asi nezjedli. Dobre to vyzerá.
tiginko
@mesiar50 pekné od teba, si veľmi milý, ďakujem a aj ja tebe želám len to najlepšie v nadchádzajúcom roku, veľa šťastia a zdravia
nelinuska
Dnes som ju piekla.. mozem len odporucat, je famozna :) dakujem za recept..
steffik
Napečená a napoly zjedená. Určite ju budem piecť častejšie. Ď-za recept.
tiginko
super @nelinuska , ja idem na ňu zajtra... pečiem aj menšie varianty ako súčasť sladkých darčekov pre priateľov. Dnes sú na rade florentínky. Do pečenia! :-)
fifipierko
Je výborná, iba až tak mi nezmäkla, ako by som čakala, ale vôbec to nevadilo. Nabudúce skúsim dať iba 400 g múky , zdala sa mi trochu viac cestová. Čo vy na to ? skúsil to niekto ?
katka78
Robila som túto štólu okolo Vianoc pre kamarátku, kysnuté nemôže a z tejto bola nadšená. Z celej dávky je naozaj dosť veľká, sama by ju nezjedla, tak sa ušlo aj mojej sestre s rodinkou, čiže radosť hneď viacnásobná. Navyše príprava je nenáročná, to musí zvládnuť každý. ďakujem ti @tiginko veľmi pekne za recept, maj sa pekne :-)

tiginko
@fifipierko je pravda, že ona nie je taká mäkká ako kysnutá, ale nám to tak vyhovuje. Skús teda nabudúce dať menej múky, uvidíme čo to spraví. Ak nezabudnem, vyskúšam aj ja.
@katka vyzerá perfektne, veľmi ma teší, že ste boli spokojní. My ju máme veľmi radi a teším sa, že som tento recept pred rokmi našla
steffik
No ja ju Tiginko pečiem už tretí rok a je super. Hneď po upečení ju prikryjem alobalom , aby došla. A potom ju natriem teplým rozpusteným maslom a posypem cukrom. Mám ju mäkkú a véééľmi chutnú. Pekné Vianoce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia