Vianočná rybacia polievka (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Občas dostávame od kamarátov čerstvé ryby a tie sa snažíme zjesť ihneď. Veď najlepšia ryba je čerstvá ryba. Čistenie a filetovanie robí môj manžel, a pretože ryby milujeme, nič sa u nás nevyhodí. Hlavy, chrbty, chvosty, niektoré vnútornosti si manžel odkladá do mrazničky a na Vianoce z nich varí fajnovú rybaciu polievku.

Postup

  1. Ešte v máji sme dostali veľkého kapra, ktorého manžel spracoval na filety a hneď sme ho aj zjedli, robila som ho na pare aj v rúre. To čo zostalo, teda hlava, chvost, celá chrbtica aj z rebrami putovalo do mrazáka a dnes z nich manžel uvaril výbornú rybaciu polievku.
  2. Zvyčajne ju robíme až na Vianoce, ale jednak sme potrebovali urobiť miesto v mrazáku a manžel sa teraz chváli, že je pôstne jedlo aby bol pripravený na vianočné prejedanie. Tak, všetku rybacinu dáme variť na mierny oheň, ako keď varíme napr. slepačiu polievku, s tým rozdielom, že rybaciu polievku varíme veľmi krátko. Záleži od množstva, my sme varili asi 30 minút na celkom miernom ohni. Nezabudneme osoliť.
  3. keď ryba odpadáva od kosti nastupuje manžel na "špinavú" prácu, t.j. musí pooberať mäso od kosti a dať pozor aby ani kostička neprekĺzla do misky z mäsom. U nás musí byť samozrejme ešte jedna miska pre psíka, tam dáva to čo my už nechceme ale na čom si náš havino pochutná...
  4. Ja zatiaľ na masti spením cibuľku, pridám kyslú kapusta, je naša vlastná a celkom sa vydarila :-)
  5. krátko podusíme, zaprášime hladkou múkou, chvíľu miešame
  6. potom zalejeme rybacím vývarom a prikryté dusíme. Keď je kapusta polomäkká, pridáme rajčinový pretlak, nasekaný tymián, mleté korenie, červenú papriku, kto má rád môže aj štipľavú papriku, alebo nasekanú feferónku a prikryté varíme až je kapusta mäkká ale nie rozvarená. Dolejeme zvyšný rybací vyvar, prípadne vodu a ak treba ešte na záver dochutíme soľou, prípadne mletým bielym korením a necháme už len prevrieť.
  7. Podávame tak, že do taniera nalejeme rybaciu polievku, do stredu naukladáme rybacie mäso a navrch dáme kopček kyslej smotany. Podávame s chlebom. Dobrú chuť!