Rybka parená, rybka pečená fotorecept

evusik - fotkaevusik, 25. mája 2011
Rybka parená, rybka pečená (fotorecept)
Foto: evusik

Ten môj mi zas doniesol kapra... nie je rybár, len má kamarátov rybárov... tak sme sa všetci zabavili... ten môj pri zabíjačke, ja pri Zobraziť celý popisTen môj mi zas doniesol kapra... nie je rybár, len má kamarátov rybárov... tak sme sa všetci zabavili... ten môj pri zabíjačke, ja pri varení a pes pri naháňaní kapra vo vani :-)

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Tak toto je náš kapor a náš pes, veľa nechýbalo a pes skočil do vane.... veľmi sa mu tá rybka páčila :-)

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v piatok vo vani, v sobotu zabitá, rozporcovaná..... polovica skončila v mrazáku, polovica v mlieku a v nedeľu som varila. Tento raz som si rozkázala filety. Takže mi muž z chalupy, kde rybu zabil a očistil, priniesol dva filety a kostru, hlavu a ostatné si zabalil zvlášť, dal do mrazáku, že si neskôr uvarí rybaciu polievku.

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď už bola rybka spracovaná nastal prvý problém, ako ju pripraviť? Ja som chcela klasicky na pare a ten môj klasicky v rúre. Keďže ryba bola veľká urobila som tak i tak. Tak poďme variť! Najskôr na pare: najskôr si rozložíme filet a pomocou špicatého nožíka, alebo pinzety povyberáme kosti. Na dosku si dáme fóliu, posypeme korením na ryby a naň rozložíme filet. Kapra pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na vrch poukladáme peknú prerastenú slaninku...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zväzok bylín (petržlen, zeler, kmín) ...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pomocou fólie zatočíme a konce pevne zviažeme.

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    načistíme si všetku zeleninu... použijeme nato všetky dostupné pomôcky ako nôž, škrabku, strúhadlo...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do parného hrnca dáme do jedného oddelenia zemiaky, do druhého zeleninu a do tretieho rybu. Zemiaky osolíme a paríme cca 25 minút, zeleninu osolíme (cukínu nedávame, tú dáme až celkom na koniec, tej stačí pár minút, inak by sa nám rozvarila-rozparila?) paríme 15-20 minút a rybku paríme asi 30 minút. Ja mám parák na ktorom sa dá nastaviť každá nádoba zvlášť, kto má parák poschodový parí podľa dĺžky parenia a postupne pridáva nádoby. Nezabudneme pred koncom parenia pridať na pár minút cukínu....

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A môžeme podávať, na tanier si dáme najskôr zeleninu na ňu uložíme rybku nakrájanú na hrubšie kolieska, zemiaky s kúskom masla a nezabudneme na citrón.

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A ryba v trúbe? No tá sa robí úplne rovnako len výsledná chuť a vzhľad je iný. Zeleninu si nakrájame a dáme do pekáča alebo zapekacej misky. Pokvapkáme olejom, osolíme a zamiešame...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na zeleninu položíme filet z ryby, ktorý sme osolili a posypali korením na ryby. Rybku obložíme slaninou a bylinkami. Podlejeme trošičku vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 200°C asi na 25-30 minút.

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    potom odokryjeme a ešte zapečieme...

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    rybka sa krásne upiekla a ten môj si na nej pochutnal. A ja som si pochutnala na rybke na pare. A potom si muž dal rybu na pare a ja rybku pečenú. Aj psíkovi sa ušlo. A už je po rybe. Mňam.

    Rybka parená, rybka pečená (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

lyali
Krásny recept! Zasmiala som sa na foto pri bode č. 1 :-D, že čo to za čudo tam a potom som až prečítala, že havino :-DDD My krájame kapra len na podkovičky - skúsim niekedy na filety. A zaujímal by ma rcp aj na tú rybaciu polievku - niekedy pridaj. Dakujem. KK :-)
jerica
Zaujímavé,len ten parák si budem musieť zadovážiť,chutné pre mňa môjmu bez ryby :-)) Ryby môžem každý deň okrem pangasa, video o chove pangasa ma odratilo jesť túto rybu :-(
paveljrk
Tá parená je zaujímavá,to som ešte nerobil.To filetovanie používam vždy pri kaproch,až sa pošťastí chytiť.Treba na to ostrý nôž a skoro všetky kostičky sú odstránené.To čo zostane,dá sa použiť na polievku.
evusik
@lyali aj u nás sa kapor krája na podkovy, vysmážaný je najlepší :-) ale tento bol hrozne veľký, tak by tie podkovy boly strašne veľké.... rybaciu polievku si bude variť manžel sám, lebo ja to ani neviem a ani nejem, ale určite odfotím a recept pridám... možno ak zoženie ešte iné ryby uvarí haláslé a to už zjem aj ja
malusa
Evusik za to spracovanie receptu by Ta mali odmenit!Ozajstne umelecke dielo.
enerrgizer
...kapor je výborná, ale nedocenená ryba...pripravila si ho výborne. Krásny fotorecept :-)
ajrin
Ten parak je nadhera,rybu mam velmi rada ale preco vsade slaninka?Ked ryba tak ryba,este ,este v tej zapecenej .......
evusik
@ajrin asi preto, že ty máš rada rybu a my máme radi rybu zo slaninkou, sme skrátka taký echt slováci čo slaninu pchajú všade :-)))
marienka44
@Evusik ,mna by zaujimalo, ci sa ryba parila aj s tou foliou, do ktorej si ju na zaciatku zabalila. Pekny recept, ukladam do KK.
evusik
@marienka44 áno, rybka sa parila aj s fóliou.... potravinárska fólia sa používa v pare presne tak isto ako sa používa alobal v rúre.
foska
@Evusik mam otazku k paraku. Som dlhorocnou uzivatelkou Tefalu, no svoj paracik som darovala bratovi a tak zvazujem kupu noveho paraku. Takto s odstupom casu si stale so svojim parakom spokojna? Ma nejake chyby? Myslis, ze teraz by si radsej kupila iny stroj?
evusik
@foska ja som mala tiež Tefal Vitamin+ a bola som s ním veľmi spokojná... s týmto čo mám som tiež veľmi spokojná :-) funguje na jedničku. Keby som mala porovnávať tak Tefal bol výkonnejší, rýchlejší asi preto, že mal funkciu turbo. Tento čo mám zase má veľa misiek a poličiek na knedľu, na omáčky.... a hlavne má taký kompaktnejší tvar, mám ho stále na pracovnom stole, pod oknom a každý kto príde sa pýta, že čo to je lebo dizajnovo je fakt pekný. A ešte jednu veľkú výhodu má - každá z troch misiek sa dá nastaviť zvlášť, napr. mäso 25min., zemiaky 20 min. a zelenina 10min. takto si to nastavím a parák najskôr začne s mäsom po 5 minútach spusí pod zemiakami a po 15 min. pod zeleninou takže všetky tri nádoby skončia naraz a ja nemusím nič pridávať ani odoberať.
Iné nejaké výrazné rozdiely nevidím, možno cenové.
 www.mall.sk/parne-hrnce/morphyrichards-intelli-stea...
bibia1
krásny receptík, ten tvoj parák to je už riadna mašina, je super, že sa ti dajú nádobky nastaviť samostatne, v tom vidím asi najväčšiu výhodu. Ja používam zrovna Tefal VitaCousine a som s ním veľmi spokojná, frčí u nás skoro celý týždeň, ale s tým tvojím časovačom si ma fakt dostala :)
evusik
@bibia1 ja som prvý parák mala tiež Tefal Vitamin+ (mám ho odfotený na starších receptoch) a bola som s ním fakt spokojná a vlastne som sa na ňom učila používať parák, len bohužiaľ doslúžil a rovno po záruke.... syn má ten istý používa ho možno aj päť rokov a furt je dobrý... teraz mám tento a som s ním veľmi spokojná, najväčšia výhoda je určite časovač, lebo sama vieš, že niečo sa robí dlhšie niečo kratšie - nastavím každú nádobu zvlášť a viac sa nestarám... a má aj viac vychytávok, rôzne nádoby a podložky, na omáčky, na ryžu, na knedľu... ja viem, že robím reklamu :-))) ale ja proste varenie v pare milujem a používam ho denodenne, veď to poznáš - máš tu pekné recepty z parného hrnca :-)
bibia1
@evusik nevadí, že robíš reklamu :), fakt sa mi to páči, k tomu tefalu je len zvlášť nádobka na ryžu, a som vďačná aj za tú :). Vzhľadom k tomu, že u nás sa parný hrniec osvedčíl, kúpili sme ho aj mojim rodičom, donútili ma vlastne k tomu ich výsledky krvného obrazu, cholesterol, a tiež si nevie mama vynachváliť. Teším sa na ďalšie receptíky - ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia