Foto: nikola166
Marcipán, orechy, rum, čokoláda :) Nemám čo dodať....
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 g |
|
80 g |
|
1 ks kocka |
|
1 téglik |
|
100 ml |
|
75 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
na vymastenie |
|
Plnka: | |
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
6 PL |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Na cesto si pripravíme múku, kryštálový cukor, maslo, vajíčka, štipku soli.
-
2
Mlieko zohrejeme so smotanou a rozdrobíme doň droždie.
-
3
Suché prísady zmiešame a nalejeme doň kvások. Spracujeme na cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň polhodinu.
-
4
Pripravíme si suroviny na plnku.
-
5
Čokoládu posekáme, orechy pomelieme, marcipán nakrájame na kocky. Pridáme aj rum a práškový cukor.
-
6
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a zvinieme.
-
7
Vložíme do väčšej bábovkovej formy a potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku. Necháme ešte chvíľu podkysnúť, znova potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Teplotu po chvíli trochu znížime asi na 180 °C a pečieme 40 až 50 minút. Po 30 minútach som povrch prikryla alobalom.
-
8
Po upečení vyklopíme z formy, pocukrujeme a preložíme na tácku. Do prostriedku dáme vetvičky z ihličnanu, drobné ozdoby, stužku, prípadne dlhú vianočnú sviečku.
-
9
Dobrú chuť :)
Orechy som nepomlela ale na drobno posekala. Určite ho budem piecť častejšie.