Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan)

alextv - fotkaalextv, 25. decembra 2010
Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan)
Foto: alextv

Ahojte varecháci, splnil sa mi môj detský sen, varil som v naozajstnej kuchyni pre profesionálov, ale aby som to uviedol na správnu mieru tak Zobraziť celý popisAhojte varecháci, splnil sa mi môj detský sen, varil som v naozajstnej kuchyni pre profesionálov, ale aby som to uviedol na správnu mieru tak túto vianočnú kapustnicu som varil v Kandaháre v Afganistane v americkej kuchyni ktorá denne uvarí jedlo asi pre 5000 ľudí denne. Kapustnica bola pre našich vojakov ktorí tu plnia náročné úlohy a ja samozrejme s nimi. Musím sa pochváliť že všetkým chutila a americký kuchári sa nevedeli dojesť.

250
porcií
60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

40 kg
20 kg
20 kg
2 kg, (dubáky)
0,5 kg
5 l
1 l
5 kg




Postup

  1. 1

    Nakrájame cibuľu ma jemno , spolu s olejom vložíme do kotla, cibuľu upečieme do zlatista, pridáme kapustu a pražíme všetko spolu na polomäkko.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 1
  2. 2

    Podla toho aké máme veľké údené bravčové stehno tak si ho nakrájame asi na 1 kilogramové veľkosti, vložíme do kotla ku kapuste, pridáme vodu a varíme do mäkka.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 2
  3. 3

    Po uvarení údeného bravčového stehna ho vyberiem a necháme vychladnúť.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame si údenú klobásu na väčšie kusy (1 klobása=3 až 4 kusy) vložíme ju do kotla .

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 4
  5. 5

    Očistíme cesnak, nekrájame ho ale každý strúčik pretlačíme i čepeľou noža a pridáme ho do kotla.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 5
  6. 6

    Kapustnicu v kotli dochutíme čiernym korením, bobkovým listom, soľou a necháme zovrieť. Kapustnicu preložíme do veľkého hrnca a necháme ja na najmenšom stupni pomaly variť. Pridáme hríby sušené (dubáky). Po hodinke udené bravčové stehno nakrájame na kocky, veľkosť ľubovolná pridáme do kapustnice.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 6
  7. 7

    Na inej panvici si pripravíme zápražku z červenej papriky a oleja, pridáme do kapustnice, po zovretí zahustíme sladkou smotanou, dochutíme a môžeme kapustnicu podávať.

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť!

    Vianočná kapustnica z Kandaháru (Afganistan) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sandratamer
Toto mi zobralo reč.... Dávaj na seba pozor... Krásny recept... ja nemám slov...
michsamant
Jeeej, natiahneme spagatik a ty mi spusti prosim v "minaskach" kapustnicku nadole, smerom na juh (do Indie) :) Pozdravujem na sever, asi mate poriadne zima.
egreska
úžasné,sa ani nečudujem že im tak chutilo,vyzera skvele a klobuk dole pred takým množstvom...:-)) držte sa tam !!!
tothka
@Alextv veľmi dobre spracované a veľmi zaujímavé a určite veľmi chutné. Všetkým vám želám šťastný zvyšok sviatkov.
alexdidi
úžasné...tá kapustnica teda musela riadne chutiť...krásny zbytok sviatkov a veľa šťastia....
helca103
tá kapustnica je podla môjho gusta mäsko ,klobáska....želám pekné sviatky do cudziny @Alextv
sovka62
Dostali ma tie množstvá surovín, tuším si to ani neviem predstaviť. A naozaj by ma zaujímalo, ako sa dostali do Afganistanu, pochybujem, že by si ich tam kúpil v obchode. Asi ti dalo dosť námahy všetko pozhánať a spraviť vojakom tradičné jedlo, aby sa naozaj cítili ako na Vianoce. Tak sa v tej ďalekej zemi opatrujte a zdraví sa vráťte domov.
evusik
@alextv aspoň kúsok domova a vianočnej atmosféry si preniesol až do ďalekého Afganistanu.... prajem pekný zbytok sviatkov a vráťte sa všetci zdraví k svojim mamám a ženám :-)
marikasu
@alextv perfektná kapustnica, si šikulka. Prajem pekné sviatky a šťastný návrat domov :-)
foska
V Kandahare mam teraz mojho kolegu, dufam, ze mu Tvoja kapustnica chutila, spytam sa ho ;)
kumari
@alextv - vyzera to naozaj uplne fantasticky! :) Prajem pekne sviatky a stastny navrat domov a zatial sa nam tam drzte a opatrujte.
marianne69
Otvorila som usta a zabudla ich zavriet,ked som citala o tom mnozstve kapusty,dubakov......prve ma napadlo,ako ste tam dostali take mnozstvo kapusty a ostatnych ingrediencii....ale sak asi letecky....prajem pekne svietky a davajte si na seba pozor....
frezia68
Tak preto si sa dlho neozval.....krásny recept,zaslúžia si v tej diaľke.....ozvi sa zasa :-)
janger
To mnozstvo!!! Dufam, ze prezivate pokojne Vianoce! Drzte sa tam a vratte sa stastne domov.
matased
Verím, že si našim chlapcom pripomenul Vianoce - tie naše slovenské....Mám v Afganistane veĺa kamošov vojakov a teším sa, že mali takého skvelého kuchára.
havino
krásne, prajem v tej dialke, krásne sviatky,je úžasne,že ste si poradili a zohnali tolko kapusty, ved je to moj súd natlačený čo mam doma v špajzi, všetko dobré, vráťte sa zdraví
alextv
Ahojte Varecháci, všetci ste ma veľmi potešili Vašimi komentármi, ďakujem Vám za ne. Zopár odpovedí , kapustu a ostatné ingrediencie sme si doniesli sami ešte v novembri (dar od OS SR) , 3 týždne pred Vianocami sme začali objednávať kuchyňu, je to dosť zložitý proces objednať niečo také a všetko samozrejme v angličtine ale podarilo sa , tak sme všetci boli spokojní. Na vianoce sme robili aj zemiakový šalát, to sa amíci čudovali čo všetko sme spolu zmiešali ale chutil im tiež. Pozdravujem celé Slovensko, zvlášť Trebišov odkiaľ sme väčšina a pozdravy posielam aj do Indie Michsamant. Pozdravujem všetkých ľudí ktorí nám prajú. Ďakujem, Odkaz do redakcie teda SANDRE, ste výborný, spájate ľudí v dobrom úmysle - to sa nám páči !!!
sandratamer
My ďakujeme, že si si našiel čas na nás.. želáme vám všetkým ešte pokojného Silvestra, aj úplne všetky ostatné dni čo tam budete :-)
evia
veľmi som dojatá, môj zať prišiel z Afganistanu na trojtýždňovú dovolenku na vianoce, takže život tam mi nie je neznámy. Hlboko sa skláňam chlapci zlatí a prajem veľa, veľa šťastia. Šťastlivo sa vráťte z misie domov.
murgaska
Dakujeme aj tu v Kanade a prajeme vsetko najlepsie v Novom Roku2011.Skory navrat domov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia