Vianočná hviezda

kucharocka123 - bez fotkyKucharocka123, 2. decembra 2018 21:37
Ďalšie recepty »

Tradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len vianočný kysnutý koláč. Ale nech už má akýkoľvek názov, hlavné je, že pripomína atmosféru Vianoc a pochutia si na ňom všetci maškrníci, čo obľubujú sladké koláče.

8
porcií
50 min
príprava
15 min
na 180 °C

Suroviny

450 g (bez pridaných zložiek)
štipka
25 g
30 g (+ 1/2 ČL do kvásku)
200 ml
2 ks
3 PL zmäknuté
200 g liekovooriešková s kakaom
50 g (na posypanie dosky)
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru (1/2 ČL) a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť.

  2. 2

    Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme Nutellou trochu zohriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté Nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.

  4. 4

    Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik a smerom od pohára k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely opatrne vytáčame od stredu v smere od seba 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov.

  5. 5

    Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Dobrú chuť!

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist