Vianočkovka fotorecept

babivera - bez fotkybabivera, 21. októbra 2014
Vianočkovka (fotorecept)
Foto: babivera

Alebo žemľovka z vianočky. Tento recept som videla v programe Kamily Magálovej a robila som ho spolu s dcérou. Suroviny sú uspôsobené oválnemu sklenenému pekáču a ja som namiesto práškového cukru použila kúpenú práškovú stéviu a mletú stéviu z mojej záhradky.

8
porcií
35 minút
príprava
25+15 minút
na 200/150 °C

Suroviny

1/2
2 ks
300 ml
podľa chuti
30 g
Tvarohová plnka:
300 - 350 g
2 ks
1 polievková lyžica
1 - 2 polievkové lyžice
podľa potreby
Jablková plnka:
750 g
Bielková pena:
1 - 2 polievkové lyžice
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru dám vyhriať na 200 °C. Vymastím misu a vysypem strúhankou. Vianočku nakrájam na plátky o hrúbke asi 1 cm. V mlieku rozhabarkujem 2 žĺtky, namiesto cukru pridávam štipku práškovej stévie. Vianočka je sama o sebe sladká. Každý kúsok vianočky ponamáčam v žĺtkovom mlieku a uložím do misy. Rozpustené maslo natriem na vianočky.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvarohovú plnku vymiešam z tvarohu, 2 žĺtkov, 1/2 mokka lyžičky stévie a z mlieka, ktoré mi zvýšilo z namáčaných kúskov vianočiek. Dobre ju rozotriem na vianočky na celú plochu.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Navrch porozkladám strúhané jablká či už čerstvé, sterilizované (ako v mojom prípade) alebo rozmrazené. Vrch posypem štipkou sušenej stévie zo záhradky ktorú mám usušenú, pomletú a uloženú v malom poháriku. Posypem decentne škoricou a nastrúham vlašské orechy.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryté alobalom dám piecť do už vyhriatej rúry pri 200 °C v mojej rúre 25 minút. Počas pečenia vymiešam bielkovú penu do ktorej pridám postupne počas miešania 1/2 mokka lyžičky stévie.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberiem predpečenú vianočkovku, stíšim teplotu rúry na 150 °C. Bielkovú penu rozotriem po celej ploche a lyžičkou urobím rožteky. Znova dám dopiecť na 15 minút, aby bola pena jemne chytená do zlatova.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Či už vychladenú, alebo ešte za horúca ako ja pokrájam a podávam ozdobenú mätovými lístkami.

    Vianočkovka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
Tvoju zemlovku som si ulozila,vyzera velmi dobre.
frezia
Zemlovku som roky nejedla, tak ju vyskusam podla teba. Vyzera vyborne!
deftera
Poznám, moja babka a aj mamka robia žemlovku jedine z Vianočky... :) je skvelá :)
pipnat
nedávno som robila takmer presne ako ty (použila som iba jedno žĺtko do tvarohu a vianocku takmer celú, keďže som ju dala ešte aj medzi tvarohovu a jablkovu plnku:), vynikajúca:)
marsis
Zvlast ocenujem nahradenie cukru steviou! Je stale malo takych receptov...
evanaaa
Robievam, ale z dia vianočky , skoro tak isto, dávam na tvaroh slivky, niekedy aj sušené, sú dobré a do tvarohu trochu Zl. klasu alebo puding, ( prášok), má potom lepšiu chuť, ale aj s tou škoricou je dobrý. S jabĺčkami som síce ešte nerobila, ale mala by som vyskúšať - alebo aj s hruškami.