Vianočkovka (fotorecept)
Autor receptu: babivera
Alebo žemľovka z vianočky. Tento recept som videla v programe Kamily Magálovej a robila som ho spolu s dcérou. Suroviny sú uspôsobené oválnemu sklenenému pekáču a ja som namiesto práškového cukru použila kúpenú práškovú stéviu a mletú stéviu z mojej záhradky.
8 porcií |
35 minút príprava |
25+15 minút na 200/150 °C |
Postup
- Rúru dám vyhriať na 200 °C. Vymastím misu a vysypem strúhankou. Vianočku nakrájam na plátky o hrúbke asi 1 cm. V mlieku rozhabarkujem 2 žĺtky, namiesto cukru pridávam štipku práškovej stévie. Vianočka je sama o sebe sladká. Každý kúsok vianočky ponamáčam v žĺtkovom mlieku a uložím do misy. Rozpustené maslo natriem na vianočky.
- Tvarohovú plnku vymiešam z tvarohu, 2 žĺtkov, 1/2 mokka lyžičky stévie a z mlieka, ktoré mi zvýšilo z namáčaných kúskov vianočiek. Dobre ju rozotriem na vianočky na celú plochu.
- Navrch porozkladám strúhané jablká či už čerstvé, sterilizované (ako v mojom prípade) alebo rozmrazené. Vrch posypem štipkou sušenej stévie zo záhradky ktorú mám usušenú, pomletú a uloženú v malom poháriku. Posypem decentne škoricou a nastrúham vlašské orechy.
- Zakryté alobalom dám piecť do už vyhriatej rúry pri 200 °C v mojej rúre 25 minút.
Počas pečenia vymiešam bielkovú penu do ktorej pridám postupne počas miešania 1/2 mokka lyžičky stévie.
- Vyberiem predpečenú vianočkovku, stíšim teplotu rúry na 150 °C. Bielkovú penu rozotriem po celej ploche a lyžičkou urobím rožteky. Znova dám dopiecť na 15 minút, aby bola pena jemne chytená do zlatova.
- Či už vychladenú, alebo ešte za horúca ako ja pokrájam a podávam ozdobenú mätovými lístkami.