Vianočka - tentokrát zdravšia fotorecept

ivah - fotkaivah, 1. decembra 2013
Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept)
Foto: ivah

Pomaly začínam trénovať na Vianoce, a tak som dnes urobila generálku na zdravšiu vianočku. ;-)

90 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Kvások:
20 g
200 ml
1 ČL
Cesto:
250 g
200 g
2 ks
70 g
2 PL
1 KL
Na potretie:
1 PL
1/2 balíčka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr z uvedených surovín pripravíme kvások - dobre premiešame a necháme vykysnúť.

    Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh. Múky, cukor, žĺtky, olej a kvások dobre premiešame, pridáme sneh z bielkov a vypracujeme redšie cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby.

    Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme 30 - 60 minút kysnúť.

    Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dosku výdatne posypeme polohrubou múkou a cesto na nej premiesime, aby zhustlo a získalo konzistenciu, pri ktorej sa bude dobre tvarovať. Oddelíme 2/3 cesta a rozdelíme ho na 3 časti, z ktorých ušúľame 3 asi 40 cm valčeky. Na plechu vystlanom papierom na pečenie zapletieme vrkoč.

    Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postup zopakujeme so zvyšnou 1/3 cesta a upletieme horný vrkoč.

    Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vianočku necháme na teplom mieste ešte 20 minút podkysnúť. Zároveň necháme v 1 PL vlažného mlieka rozpustiť vanilkový cukor (ja som ho dala na radiátor). Vykysnutú vianočku potrieme mliekom s cukrom a vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C, hneď teplotu znížime na 150°C a pečieme asi 30 minút. Vďaka mliečno-vanilkovému potretiu sa na povrchu vytvorí tmavšia skaramelizovaná kôrka.

Diskusia k receptu

danda3
Krásna vianočka, podarila sa Ti, myslíš, že by sa dala upiecť len zo špaldovej múky? Pšeničnú nemôžem.☺
jerica
Máš ju krásnu, priam vzorovúúú :-)
@danda3 môj názor, keď máš rada pečivo len zo špaldovej múky, vyskúšaj , mne osobne by to nechutilo.
paploska
je naozaj zdravá a krásna. a tú pšeničnú múku pokojne nahraď špaldovou na 100%. ja ju robím z hladkej špaldovej a je super :-)
salinka
Generálka ti vyšla perfektne, takže premiéra bude maličkosť:-)
sovka62
V roku aj ja pečiem zdravšiu, aj keď bez špaldovej múky, s tou sa akosi neviem skamarátiť. Ale na Vianoce musí byť iná výnimočná, takže žĺtka, maslo, hrozienka, mandle, nešetrím. Veď raz do roka aj v pekle hody bývajú.
ivah
Ďakujem všetkým za pozitívne ohlasy! :-)
ivah
danda3, neviem či si mala na mysli len celozrnnú - v tom prípade by som ti odporúčala miešať špaldovú celozrnnú hladkú so špaldovou celozrnnou hrubou v pomere 3:1. Ak potrebuješ, aby bola len zo špaldovej múky to by nemal byť problém - v súčasnosti sa už dajú kúpiť všetky druhy celozrnnej aj obyčajnej. :-)
eviana
Krásna vianočka a ja som teraz v štádiu zoznamovania sa so špaldovou múkou, takže mi veľmi prišla vhod, ja ju veru vyskúšam... ďakujem za krásny recept a inšpiráciu :)
kukulienka71
Vianočku pečiem na Vianoce pravidelne,mávame ju k raňajkám.Táto Tvoja je krásna aj zdravšia,ako len z bielej múky.Upečiem ju podľa Tvojho receptu,už sa teším.Ďakujem.
piskotka
sovka62 Moje řeč,na vánoce nic nešidím,měla bych pocit,že jsem zradila.