Foto: ivah
Pomaly začínam trénovať na Vianoce, a tak som dnes urobila generálku na zdravšiu vianočku. ;-)
príprava
na 150 °C
Suroviny
Kvások: | |
20 g |
|
200 ml |
|
1 ČL |
|
Cesto: | |
250 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
70 g |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
1 PL |
|
1/2 balíčka |
|
Postup
-
1
Najskôr z uvedených surovín pripravíme kvások - dobre premiešame a necháme vykysnúť.
-
2
Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh. Múky, cukor, žĺtky, olej a kvások dobre premiešame, pridáme sneh z bielkov a vypracujeme redšie cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby.
-
3
Necháme 30 - 60 minút kysnúť.
-
4
Dosku výdatne posypeme polohrubou múkou a cesto na nej premiesime, aby zhustlo a získalo konzistenciu, pri ktorej sa bude dobre tvarovať. Oddelíme 2/3 cesta a rozdelíme ho na 3 časti, z ktorých ušúľame 3 asi 40 cm valčeky. Na plechu vystlanom papierom na pečenie zapletieme vrkoč.
-
5
Postup zopakujeme so zvyšnou 1/3 cesta a upletieme horný vrkoč.
-
6
Vianočku necháme na teplom mieste ešte 20 minút podkysnúť. Zároveň necháme v 1 PL vlažného mlieka rozpustiť vanilkový cukor (ja som ho dala na radiátor). Vykysnutú vianočku potrieme mliekom s cukrom a vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C, hneď teplotu znížime na 150°C a pečieme asi 30 minút. Vďaka mliečno-vanilkovému potretiu sa na povrchu vytvorí tmavšia skaramelizovaná kôrka.
@danda3 môj názor, keď máš rada pečivo len zo špaldovej múky, vyskúšaj , mne osobne by to nechutilo.