Vianočka - tentokrát zdravšia (fotorecept)

Autor receptu: ivah

Pomaly začínam trénovať na Vianoce, a tak som dnes urobila generálku na zdravšiu vianočku. ;-)

90 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Najskôr z uvedených surovín pripravíme kvások - dobre premiešame a necháme vykysnúť.
  2. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh. Múky, cukor, žĺtky, olej a kvások dobre premiešame, pridáme sneh z bielkov a vypracujeme redšie cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby.
  3. Necháme 30 - 60 minút kysnúť.
  4. Dosku výdatne posypeme polohrubou múkou a cesto na nej premiesime, aby zhustlo a získalo konzistenciu, pri ktorej sa bude dobre tvarovať. Oddelíme 2/3 cesta a rozdelíme ho na 3 časti, z ktorých ušúľame 3 asi 40 cm valčeky. Na plechu vystlanom papierom na pečenie zapletieme vrkoč.
  5. Postup zopakujeme so zvyšnou 1/3 cesta a upletieme horný vrkoč.
  6. Vianočku necháme na teplom mieste ešte 20 minút podkysnúť. Zároveň necháme v 1 PL vlažného mlieka rozpustiť vanilkový cukor (ja som ho dala na radiátor). Vykysnutú vianočku potrieme mliekom s cukrom a vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C, hneď teplotu znížime na 150°C a pečieme asi 30 minút. Vďaka mliečno-vanilkovému potretiu sa na povrchu vytvorí tmavšia skaramelizovaná kôrka.