Vianočka s mandľovými lupienkami fotorecept
Foto: izabella929
Občas si namiesto chlebíka upečiem vianočku. Úplne jednoduchá...
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
250 g |
|
200 g |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
50 g |
|
Na kvások: | |
150 ml vlažné |
|
25 g |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
2 PL |
|
Na posypanie: | |
1 PL |
|
Postup
-
1
Múky som preosiala, pridala som soľ, cukor, maslo, vajcia, vykysnutý kvások a rukou som cesto zmiesila. Mlieko je orientačne, každá múka prijme iné množstvo tekutín.
-
2
Zmiesené cesto som preložila do robota a nechala 5 minút miešať.
-
3
Vymiesené cesto som preložila do misy, posypala múkou a nechala kysnúť na teplom mieste 45 minút.
-
4
Keď cesto krásne vykyslo, vyložila som ho na pracovnú dosku a rozdelila na dve časti.
-
5
Každú časť som ešte rozdelila na 3 časti a každú vyšúľala.
-
6
Nezvyknem robiť vianočku vysokú, preto spletiem do vrkoča len 3 vyšúľané časti a pripravím takto 2 vianočky.
-
7
Oba spletené vrkoče uložím na papierom vystlaný plech a nechám podkysnúť 20 minút.
-
8
Keď cesto podkyslo, natriem ho smotanou na šľahanie a posypem mandľovými lupienkami.
-
9
Rúru nechám vyhriať na 200 °C, vložím vianočky a pečiem 15 minút. Potom teplotu znížim na 180 °C a pečiem ešte 25 minút. Počas pečenia som vianočky zakryla papierom na pečenie, aby vrch nebol viac prepečený ako treba.
-
10
Vianočky vyložím na mriežku a nechám úplne vychladnúť
-
11
Krájam až celkom vychladnuté vianočky.
-
12
Potrela som ich maslom a čerešňovým lekvárom. Prajem vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu