Foto: lyduss
Receptík mám od svojho drahého, ktorý túto vianočku jedol u svojej bývalej a tak mu zachutila, že si vypýtal recept. Ja som ho náhodou Zobraziť celý popisReceptík mám od svojho drahého, ktorý túto vianočku jedol u svojej bývalej a tak mu zachutila, že si vypýtal recept. Ja som ho náhodou našla v jeho stole a tak som skúsila napiecť podľa neho aj ja a odteraz iný recept na vianočku už ani nehľadám :-) Prvý raz som ju skúšala práve na Vianoce a výborne si na nej pochutila celá rodina - s maslom, džemom, nutelou alebo bez všetkého, taká vláčna, mäkučká a nadýchaná sa dá jesť aj bez prílohy :-)
príprava
na 220 °C
Suroviny
1 kocka |
|
1/2 kg |
|
2 ks + 1 na potretie |
|
1 ČL |
|
80 g (margarín) |
|
75 g |
|
200 ml |
|
(nemusia byť) |
|
(alebo sekané mandle na posypanie) |
|
Postup
-
1
Z mlieka, droždia a lyžičky cukru si zarobíme kvások a necháme chvíľu postáť. Treba si však dať pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, aby sa nám neznehodnotilo droždie, potom by nám vianočka tak pekne nenakysla (z vlastnej skúsenosti :-) ). Zatiaľ si pripravíme do misy múku, zvyšný cukor, soľ, vajcia, roztopené maslo, prípadne hrozienka. Primiešame kvások a vymiesime cesto, ktoré prikryté necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (približne pol hodinu, závisí od teploty prostredia).
-
2
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 4 časti, ktoré vytvarujeme do dlhých valčekov a zapletieme vianočku.
-
3
Vianočku opatrne prenesieme na pekáč. Potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom alebo plátkami mandlí a necháme ešte 15 minút postáť.
-
4
Pečieme pri teplote 220 stupňov 15-20 minút krásne dohneda. Takto upečená vianočka, dobre zakrytá, vydrží mäkučká a nadýchaná aj 3-4 dni (ak sa dovtedy nezje :D ).
chcem sa len spýtať, či je nutná ž celá kocka droždia na 500 gramov múky, nestačila by asi polovica množstva?
máš ju perfektne zapletenú.
Tvoja je krasna uz napohlad :)
pozri komenty v jednoduchej hrncekovej vianocke, tam je niekolo navodov a aj video :-)