Vianočka ako obláčik fotorecept

lyduss - fotkalyduss, 30. mája 2014
Vianočka ako obláčik (fotorecept)
Foto: lyduss

Receptík mám od svojho drahého, ktorý túto vianočku jedol u svojej bývalej a tak mu zachutila, že si vypýtal recept. Ja som ho náhodou Zobraziť celý popisReceptík mám od svojho drahého, ktorý túto vianočku jedol u svojej bývalej a tak mu zachutila, že si vypýtal recept. Ja som ho náhodou našla v jeho stole a tak som skúsila napiecť podľa neho aj ja a odteraz iný recept na vianočku už ani nehľadám :-) Prvý raz som ju skúšala práve na Vianoce a výborne si na nej pochutila celá rodina - s maslom, džemom, nutelou alebo bez všetkého, taká vláčna, mäkučká a nadýchaná sa dá jesť aj bez prílohy :-)

20 (okrem kysnutia) minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kocka
1/2 kg
2 ks + 1 na potretie
1 ČL
80 g (margarín)
75 g
200 ml
 (nemusia byť)
 (alebo sekané mandle na posypanie)




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a lyžičky cukru si zarobíme kvások a necháme chvíľu postáť. Treba si však dať pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, aby sa nám neznehodnotilo droždie, potom by nám vianočka tak pekne nenakysla (z vlastnej skúsenosti :-) ). Zatiaľ si pripravíme do misy múku, zvyšný cukor, soľ, vajcia, roztopené maslo, prípadne hrozienka. Primiešame kvások a vymiesime cesto, ktoré prikryté necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (približne pol hodinu, závisí od teploty prostredia).

    Vianočka ako obláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 4 časti, ktoré vytvarujeme do dlhých valčekov a zapletieme vianočku.

    Vianočka ako obláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vianočku opatrne prenesieme na pekáč. Potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom alebo plátkami mandlí a necháme ešte 15 minút postáť.

    Vianočka ako obláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri teplote 220 stupňov 15-20 minút krásne dohneda. Takto upečená vianočka, dobre zakrytá, vydrží mäkučká a nadýchaná aj 3-4 dni (ak sa dovtedy nezje :D ).

    Vianočka ako obláčik (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

pusta
vianočka vyzerá výborne, ľahučká, nadýchaná.
chcem sa len spýtať, či je nutná ž celá kocka droždia na 500 gramov múky, nestačila by asi polovica množstva?
máš ju perfektne zapletenú.
jozka2
musela to byt dobra pekarka ak pekavala take dobroty.Vyzera dobre.
brambora
vyzera uzasne a zavidim tisko to krasne pletenie... sikovna si... aj by som si dala s masielkom a "kakavom" :)
dandika1
@lyduss vianocka krasna nadychana,aj musi byt jedna kocka drozdia na pol kila muky, to musi nakysnut obycajne sa rata kocka drozdia na kilo muky priklanam sa k @pustej ,ale zaplietla si ju nadherne chvalim,sikovna si...pekny vecer...
renica
Ja som uz velakrat robila vianocku,ale nikdy sa mi nepodarila tak,aby bola makucka a nadychana.A to som nechavala kysnut cesto poriadne dlho. Neviem,kde stale robim chybu :)
Tvoja je krasna uz napohlad :)
lyduss
ďakujem milé varecháčky za vaše komenty, naozaj je taká ľahučká a nadýchaná ako vyzerá. s polovičným množstvom droždia som neskúšala, ale myslím že by asi menej nakysla a už by nebola taká mäkká. a okrem toho, keď do nejakého receptu dávam len pol kocky droždia, druhú polovicu zvyčajne odložím do chladničky a väčšinou ju potom po pár týždňoch aj vyhodím, lebo sa na ňu zabudne. takto nemám žiadne zbytky a nič nevyhadzujem :)
hajkah
Dnes som našla tento recept - vyzerá naozaj dobre. Škoda je, že si neukázala, ako ju zapletáš. Ja viem zapletať iba z troch častí - ako vrkoč, zo štyroch neviem. :-)
smejkad
ahoj @hajkah ,
pozri komenty v jednoduchej hrncekovej vianocke, tam je niekolo navodov a aj video :-)
artep18
Je viac nez uzasna,neverila som.aj na druhy den makkulinkaaa.super
grenadka
Pred chvilou som vianocku dopiekla a je naozaj ako oblacik!!! Dakujem za super recept :)
madarko
Naozaj jednoduchy a vydareny recept. Vianocka je fantasticka a vydrzi aj tyzden. :)
tatranka71
Túto vianočku som už piekla niekoľkokrát a nedám na ňu dopustiť. Krásne nadýchana, mäkucka, no proste jedna báseň. Dokonca mi ju pochválila susedka s dcérkou,ktorej veľmi chutila
veja13
Výborný recept aj pre začiatočníkov :) podľa tohto receptu som to zvládla
dominika96
Vaša Vianočka je najlepšia aku som jedla ? velmi mi pripomina ölz vianočku aj celá moja rodinka si ju oblubili a musím ju robiť len ja . Vďaka za recept ❤️
klaudia987
Cesto robené v pekárničke, použité sušené droždie, pridané brusnice, cesto rozdelené na 30ks po 33g, tie zapletené po 3ks, pečené na 200st. cca 13 minút, miesto 1 vianočky - máme 10 minivianočiek 😊 Vďaka za recept, máme chutné raňajky!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia