Foto: mimmka
Tieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni. Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali výročie. Hľadala som v knihe, čo Zobraziť celý popisTieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni. Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali výročie. Hľadala som v knihe, čo chutné by som im urobila. Našla som recept z odpaľovaného cesta- veterníky. Vždy som rada chodila do cukrárne na tento zákusok a teraz už nemusím, pretože si ho spravím aj doma, vždy keď mám chuť na niečo sladké.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 ml |
|
štipka |
|
100 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
na potretie plechu |
|
PLNKA: | |
250 ml |
|
2 lyžice |
|
4 ks |
|
80 g |
|
1 |
|
30 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo a necháme zovrieť. Len čo voda začne vrieť, vysypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrčky.
- 2
Na veľmi miernom ohni a za stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne spárené cesto poznáme podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a lesklé. Odpaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a spracúvame, kým čiastočne nevychladne.
- 3
Do cesta postupne zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a lesklé.
- 4
Plech vystelieme papierom na pečenie a cukrárskym vrecúškom naň striekame rôzne tvary. Do rúry vložíme hrnček s vodou, aby sa nám pečivo nadvihlo. Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry (200- 220°C). Rýchlym zahriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne. Prvých 7 min. nesmieme rúru otvárať, aby sme neprerušili narastanie cesta, inak by pečivo zostalo nízke. Po uplynutí tohto času teplotu zmiernime a pečivo dopekáme pomaly, aby vnútri nezostalo vlhké. Keď sa povrch sfarbí dozlatista, necháme pečivo v pootvorenej rúre ešte dosušiť asi 10 min. - Pečivo rozkrojíme ešte horúce, inak by sa lámalo. Plníme až po vychladnutí.
- 5
Postup plnky : Mlieko (trochu si odložíme) a rum so žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Pridáme škrobovú múčku rozmiešanú v troške mlieka a krátko povaríme. Veterníky naplníme krémom a povrch prelejeme čokoládou (200g).
- 6
Prajem dobrú chuť ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Stále si tu niekto "obtiera o niekoho hubu"... Neskutočné... Môžete sa hanbiť. Varecha je o receptoch a nie o rečiach! A ked sa mi niečo nepáči tak to jednoducho ignorujem a nepíšem.
V poslednej dobe vždy ked otvorím recept narazím na komenty, ktoré musia byť od väžne zakomplexovaných ľudí ked si dokážu chláchotil svoje "EGÁ" na mieste ako je varecha...
Mimminka určite sú výborné aj ked nevyzerajú ako vystrihnuté z časopisu! Mne si chúťky narobila!
vedel spraviť jedine tak varené vajce.Rodičia majú z teba určite radosť.Prijmi prosím.pozdrav z nederlandu
@mimmka ja by som ochutnala, aj ked je pravda, ze to nie su celkom veterniky, ale snaha sa ceni, ja som v tvojom veku vedela tak prazenicu :-)
o rokoch tu asi tolko: uz velakrat napislali! recepty 10 rocni ktorym ste tlieskali a sa klanali po zem az vysvitlo, ze su to dobre dospeli ludia! chapem ze povzudenie treba, ale preco vsetko len chvalit, ked je nazor aj odlisny?
Od teraz budem pouzivat teda :MŇAM recepty: namiesto slov, ktore vyjadru nazory aj inych s ktorymi som na reci. fuuuuhaaaa
a nepotrebujem vasu radu, ze radsej nech teda nepisem nic.
pa.
Čo sa mňa týka, ja by som sa asi nezmohla ani an takéto veterníky, ešte som ich síce neskúšala, ale neviem, či a ako by sa mi podarili. A ečte - desaťročné deti tu nie sú, ale o niečo staršie a ja im verím, že majú ten vek aký udávajú a recepty tu dané sú od nich. Apropo - ty vieš takéto veterníky spraviť?