Veterníky

Autor receptu: mimmka

Tieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni. Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali výročie. Hľadala som v knihe, čo chutné by som im urobila. Našla som recept z odpaľovaného cesta- veterníky. Vždy som rada chodila do cukrárne na tento zákusok a teraz už nemusím, pretože si ho spravím aj doma, vždy keď mám chuť na niečo sladké.

14
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo a necháme zovrieť. Len čo voda začne vrieť, vysypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrčky.
  2. Na veľmi miernom ohni a za stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne spárené cesto poznáme podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a lesklé. Odpaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a spracúvame, kým čiastočne nevychladne.
  3. Do cesta postupne zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a lesklé.
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie a cukrárskym vrecúškom naň striekame rôzne tvary. Do rúry vložíme hrnček s vodou, aby sa nám pečivo nadvihlo. Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry (200- 220°C). Rýchlym zahriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne. Prvých 7 min. nesmieme rúru otvárať, aby sme neprerušili narastanie cesta, inak by pečivo zostalo nízke. Po uplynutí tohto času teplotu zmiernime a pečivo dopekáme pomaly, aby vnútri nezostalo vlhké. Keď sa povrch sfarbí dozlatista, necháme pečivo v pootvorenej rúre ešte dosušiť asi 10 min. - Pečivo rozkrojíme ešte horúce, inak by sa lámalo. Plníme až po vychladnutí.
  5. Postup plnky : Mlieko (trochu si odložíme) a rum so žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Pridáme škrobovú múčku rozmiešanú v troške mlieka a krátko povaríme. Veterníky naplníme krémom a povrch prelejeme čokoládou (200g).
  6. Prajem dobrú chuť ;)