Veterníky
Autor receptu: mimmka
Tieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni.
Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali
výročie. Hľadala som v knihe, čo chutné by som im urobila. Našla som
recept z odpaľovaného cesta- veterníky. Vždy som rada chodila do
cukrárne na tento zákusok a teraz už nemusím, pretože si ho spravím aj
doma, vždy keď mám chuť na niečo sladké.
14 porcií |
45 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo a necháme zovrieť. Len čo
voda začne vrieť, vysypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne
miešame, aby sa nevytvorili hrčky.
- Na veľmi miernom ohni a za
stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne spárené cesto poznáme
podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a
lesklé. Odpaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a
spracúvame, kým čiastočne nevychladne.
- Do cesta postupne
zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým
pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a
lesklé.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a cukrárskym
vrecúškom naň striekame rôzne tvary. Do rúry vložíme hrnček s vodou, aby
sa nám pečivo nadvihlo. Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry (200-
220°C). Rýchlym zahriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne.
Prvých 7 min. nesmieme rúru otvárať, aby sme neprerušili narastanie
cesta, inak by pečivo zostalo nízke. Po uplynutí tohto času teplotu
zmiernime a pečivo dopekáme pomaly, aby vnútri nezostalo vlhké. Keď sa
povrch sfarbí dozlatista, necháme pečivo v pootvorenej rúre ešte dosušiť
asi 10 min.
- Pečivo rozkrojíme ešte horúce, inak by sa lámalo. Plníme až po vychladnutí.
- Postup plnky :
Mlieko (trochu si odložíme) a rum so žĺtkami, práškovým a vanilínovým
cukrom miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Pridáme škrobovú múčku
rozmiešanú v troške mlieka a krátko povaríme.
Veterníky naplníme krémom a povrch prelejeme čokoládou (200g).
- Prajem dobrú chuť ;)