Citrónové veterníky
Citrónové veterníky

Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 18:52
Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept)
Foto: olinecka

Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach. Svieža chuť krému aj polevy.

25-28
porcií
120 minút
príprava
10-25 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml studená
100 g (alebo Hera, Palmarin)
3 štipky
1 ČL
5 ks (300 g odvážene v škrupine)
200 g
Citrónová plnka:
350 ml
1 bal. (v prášku)
4 PL
200 g (čerstvé zmäknuté)
Šľahačka:
400 ml (33-40 %)
1 bal.
Citrónová poleva:
300 g
z 1 citróna
1 ČL




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Do hrnca nalejeme studenú vodu, pridáme soľ, cukor, pokrájané maslo a privedieme do varu.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je maslo rozpustené, vsypeme múku a na miernom plameni odpaľujeme (miešame varechou) cesto 3 minúty pokiaľ sa nám cesto nepoodlepuje od hrnca.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme mierne vychladnúť, preložíme do mixéra a na stredných otáčkach mixéra s lopatkovým nadstavcom prešľaháme.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do cesta zašľaháme vajíčka po jednom. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Striekame veterníky na plech vyložený papierom na pečenie, veľkosť podľa seba, u mňa 6 -7 cm. Pred vložením do rúry pofŕkame studenou vodou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 minút. Po uplynutí času stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 25 minút, z toho 10 minút pri pootvorených dvierkach rúry medzera 1 cm (založená rukavica).

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru počas pečenia neotvárajte, inak veterníky klesnú... Po upečení necháme vychladnúť.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí ich prekrojíme zúbkovaným nožom.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Citrónová plnka: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka a cukor dáme zovrieť, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do sklenenej nádoby a zakryjeme fóliou na potraviny, necháme vychladnúť.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnutý puding preložíme do mixéra, prešľaháme a následne pridávame po častiach pokrájané maslo, šľaháme do hladka.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Suroviny na šľahačku a citrónovú polevu. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka. Plníme veterníky - citrónová plnka a šľahačka.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naplnené dáme do chladničky stuhnúť.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Citrónová poleva: Práškový cukor zmiešame s citrónovou šťavou a olejom, vymiešame do hladka. Polejeme veterníky. Dáme do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť.

    Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
Spíš věnečky, povedené a fotogenické! Jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia