Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek Zemplín – Iowa fotorecept

sraczSracz, 69 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 19. marca 2013 3:28
Ďalšie jeho recepty »

Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept)Foto: sracz

Táto pochúťka sa v mojich rodných Košiciach (Abovská župa!!!) nerobievala. So začiatkom výstavby železiarní, nastalo aj „sťahovanie národov“, medzi nimi aj Zemplímčanov, za prácou. Práve so Zemplínom je spojený rcp na ich Veľkonočný „syrek“, pripravovaný z mlieka, vajíčok a štipky soli. Ak je pripravovaný „na sladko“, pridávajú sa pri jeho varení aj hrozienka. Ja ho pripravujem so zelinkami, v čase núdze aspoň s dvomi hrsťami čerstvej petržlenovej vňate. Nuž posúďte, pripravte si a ochutnajte!

8-12
porcií
30 min
príprava
30 min
tepelná úprava

Suroviny

2 000 ml
20-24 ks
4-6 PL
2-3 ks lístkov
2-3 ks lístkov
2-3 ks lístkov
2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL

Postup prípravy

  1. 1

    „varná“ zostava v plnej paráde a vždy pri ruke

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca, so zodpovedajúcou veľkosťou, vlejeme mlieko a jeden po druhom doň porozbíjame všetky vajíčka; pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie („háklivejšie nátury“ môžu čierne korenie nahradiť bielym, ktoré je pre mňa málo „výrazné“) a kuchyňskou kovovou „metličkou“ vajíčka v mlieku „rozhabarkujeme“; zdroj energie nastavíme na ½ stupeň a necháme zostavu zohriať

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nastávajúcu chvíľku času som využil na pokrájanie petržlenovej vňate (mal som aj hladkolistý aj kučeravý a mám ho rád vo veľkom množstve), bazaličky voňavej, púpavy jarnej svetlozelenej a mladého záhradného šťaveľa (šóšky)

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď mlieko získalo štartovaciu teplotu, asi ako keď robíte kravskú hrudku (tak, že v ňom bez problémov udržíte prst = ~ 40 °C/104 °F) začal som ho metličkou premiešavať, až sa v ňom vajíčka „zrazili - zhrudovateli“ do podoby ako na obrázku

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vypol som zdroj tepelnej energie a do hrnca vysypal posekané zelinky

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jemne opatrne premiešal

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do sitka, osadeného v kuchyňskom drese, som vložil sieťku (sterilný mul, alebo gázu), pripravil som si asi meter špagátu a

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    masu budúceho vajíčkového syrca óóópatrne prelial; zobral som si „azbestové“ -:))) rukavice, naozaj pozor lebo je horúca „jak šviňa“, v ľavej ruke som spoločne držal voľné konce sieťky a pravou rukou sieťku točil proti smeru hodinových ručičiek (ona, tá potvora, má tendenciu sa vrátiť späť, ale zabraňoval som jej v tom pomocou „zarážky“ ukazováka ľavej dlane; chce to cvik a rutinu, ale aj Vy do toho prídete, ako malý pes do „brechaňa“ – v priebehu točenia zo vznikajúcej hrudky postupne „odčvirkáva“ prebytočná horúca tekutina

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hotovú hrudku, aj so sieťkou, som podržal v ľavej ruke a pravou „pod krk“ (pod moju zovretú päsť, držiacu hrudku) nasadil sľučku z pripraveného špagátu, dva-tri razy obtočil (tiež som tým ešte dopomohol vystískať „srvátku“, zviazal som voľné konce špagátu a hrudku zavesil na vodovodnú trubku; tam som ju nechal do rána (aspoň 3÷4 hodiny) „doodkvapkať“

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak a už iba melírovaný vajíčkový syrek vyslobodiť zo zajatia sieťky a

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    môže sa servírovať!!! Pekné, nie!? A viete, že aj chutné? Podával som ho s abovským mäsovým nárezom, vajíčkom na tvrdo, varenou šunkou, surovými aj varenými klobáskami, sladkokyslou uhorkou, na listoch Roma šalátu a s „čerstvo strúhaným chrenom vo varenej cvikle“!

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist