Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek Zemplín – Iowa fotorecept
Foto: sracz
Táto pochúťka sa v mojich rodných Košiciach (Abovská župa!!!) nerobievala. So začiatkom výstavby železiarní, nastalo aj „sťahovanie národov“, medzi nimi aj Zemplímčanov, za prácou. Zobraziť celý popisTáto pochúťka sa v mojich rodných Košiciach (Abovská župa!!!) nerobievala. So začiatkom výstavby železiarní, nastalo aj „sťahovanie národov“, medzi nimi aj Zemplímčanov, za prácou. Práve so Zemplínom je spojený rcp na ich Veľkonočný „syrek“, pripravovaný z mlieka, vajíčok a štipky soli. Ak je pripravovaný „na sladko“, pridávajú sa pri jeho varení aj hrozienka. Ja ho pripravujem so zelinkami, v čase núdze aspoň s dvomi hrsťami čerstvej petržlenovej vňate. Nuž posúďte, pripravte si a ochutnajte!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
„varná“ zostava v plnej paráde a vždy pri ruke
-
2
do hrnca, so zodpovedajúcou veľkosťou, vlejeme mlieko a jeden po druhom doň porozbíjame všetky vajíčka; pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie („háklivejšie nátury“ môžu čierne korenie nahradiť bielym, ktoré je pre mňa málo „výrazné“) a kuchyňskou kovovou „metličkou“ vajíčka v mlieku „rozhabarkujeme“; zdroj energie nastavíme na ½ stupeň a necháme zostavu zohriať
-
3
nastávajúcu chvíľku času som využil na pokrájanie petržlenovej vňate (mal som aj hladkolistý aj kučeravý a mám ho rád vo veľkom množstve), bazaličky voňavej, púpavy jarnej svetlozelenej a mladého záhradného šťaveľa (šóšky)
-
4
keď mlieko získalo štartovaciu teplotu, asi ako keď robíte kravskú hrudku (tak, že v ňom bez problémov udržíte prst = ~ 40 °C/104 °F) začal som ho metličkou premiešavať, až sa v ňom vajíčka „zrazili - zhrudovateli“ do podoby ako na obrázku
-
5
vypol som zdroj tepelnej energie a do hrnca vysypal posekané zelinky
-
6
jemne opatrne premiešal
-
7
do sitka, osadeného v kuchyňskom drese, som vložil sieťku (sterilný mul, alebo gázu), pripravil som si asi meter špagátu a
-
8
masu budúceho vajíčkového syrca óóópatrne prelial; zobral som si „azbestové“ -:))) rukavice, naozaj pozor lebo je horúca „jak šviňa“, v ľavej ruke som spoločne držal voľné konce sieťky a pravou rukou sieťku točil proti smeru hodinových ručičiek (ona, tá potvora, má tendenciu sa vrátiť späť, ale zabraňoval som jej v tom pomocou „zarážky“ ukazováka ľavej dlane; chce to cvik a rutinu, ale aj Vy do toho prídete, ako malý pes do „brechaňa“ – v priebehu točenia zo vznikajúcej hrudky postupne „odčvirkáva“ prebytočná horúca tekutina
-
9
hotovú hrudku, aj so sieťkou, som podržal v ľavej ruke a pravou „pod krk“ (pod moju zovretú päsť, držiacu hrudku) nasadil sľučku z pripraveného špagátu, dva-tri razy obtočil (tiež som tým ešte dopomohol vystískať „srvátku“, zviazal som voľné konce špagátu a hrudku zavesil na vodovodnú trubku; tam som ju nechal do rána (aspoň 3÷4 hodiny) „doodkvapkať“
-
10
tak a už iba melírovaný vajíčkový syrek vyslobodiť zo zajatia sieťky a
-
11
môže sa servírovať!!! Pekné, nie!? A viete, že aj chutné? Podával som ho s abovským mäsovým nárezom, vajíčkom na tvrdo, varenou šunkou, surovými aj varenými klobáskami, sladkokyslou uhorkou, na listoch Roma šalátu a s „čerstvo strúhaným chrenom vo varenej cvikle“!
Sracz, veľmi originálne tvoríš recepty aj originálne ich sem píšeš...... sú inšpiráciou, páčia sa mi.... Ďakujem :-)
Ako to máš naservírované v bode 11 , akoby som to videla u svokrovcov, nemalo to chybu , každý si na tom pochutnal. Samozrejme nesmela chýbať "56" ......
Veselé "do-varenia"
naozaj vážim!