Veľkonočný mazanec

Autor receptu: diabambulka

Veľmi chutné raňajky, alebo večera... Z tohto množstva budete mať dva kilové bochníky :-)))

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Do väčšej misy dáme hladkú aj polohrubú múku, kvások, soľ, nastúhanú citrónovú kôru, 3 vajíčka, roztopené maslo, spolu s masťou a 4 PL oleja. Na koniec vmiešame rum, kanndizované ovocie a hrozienka, ktoré sme si pred tým namočili. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto rozdelíme na dve časti a každú ešte premiesime, vytvarujeme bochník a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Takto pripravené bochníky necháme na plechu ešte 30 minút kysnúť.
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40 minút. Na začiatku keď nám mazance na vrchu chytia kôrku tak ich prikryjeme alobalom a dopečieme. Po upečení dáme vychladnúť na mriežku.
  3. Dobrú chuť :-)))