Veľkonočný mäsový nárez aj za morom fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. marca 2013
Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept)
Foto: sracz

Nikdy som nebol rád aktívnym účastníkom Veľkonočných oblievačiek, šibačiek, či „mrskútov“. Jar áno, v jej čerstvom zelenom šate a stolovanie po pôste. Vôňa varenej Zobraziť celý popisNikdy som nebol rád aktívnym účastníkom Veľkonočných oblievačiek, šibačiek, či „mrskútov“. Jar áno, v jej čerstvom zelenom šate a stolovanie po pôste. Vôňa varenej údenej šunky, „chrenu s cviklou“, domácich klobás, koláčikov a zákuskov – zvlášť z mamkinej kuchyne. Nostalgické spomienky mám na oblievačku s vedrami pod Šarišským hradom, decentné mestské „parfingovanie“ v Košiciach i „mrskůt“ v Božiciach u Znojma. Tieto sviatky si pripomínam mojim variantom rcp na mäsový nárez. Ten je minuloročný.

10-12
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g nakrájaná na hrubo
500 g
1 zväzok
3-4 ks
6-7 ks lístkov
6-7 ks lístkov
6-7 ks lístkov
1 zväzok
5-6 strúčikov väčších
1 ks
1 ks kápia
6-7 ks
2-3 PL
1 ČL
 podľa potreby
 podľa potreby
 rohlíková jemná
1 PL




Postup

  1. 1

    tak a ide sa na to!!! Uvarenú údenú šunku som pokrájal na ~ 30 x 20 x 10 mm hranolky

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ešte aj mäkkú údenú klobásu na pol kolieska

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pripravil prehliadkovú zostavu „zelenej záhradky“ pred pokrájaním

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    bazalička voňavá má svoje nezastupiteľné miesto aj v tejto Veľkonočnej pochúťke

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak a všetko je pripravené, pokrájané, aby aj oči prišli na svoje! Do veľkého pracovného „vajndlingu“ som uložil mleté hovädie a bravčové mäso, pokrájanú šunku aj klobásku. Bylinky a zelinky „na drobno“, papriky a stonky zeleru „na C_éčka“, cesnak prelisovaný, dochutil som 1 KL drveného ligurčeka, soľou a čerstvo MČK (kto chce môže dochutiť aj vegetou – pozor však, lebo obsahuje soľ) a pridal 3 PL kápiového krému (nátierky), vlastnoručne pripraveného podľa rcp mamky Aňuci; !!! Nezabudnúť, v tejto chvíli, elektrickú rúru vyhriať na 190 °C/375 °F !!! Obsah „vajndlinga“ som opatrne jemne premiešal, „okoštoval“ a dochutil podľa svojho „šmaku“

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hneď vylial na poolejovaný a strúhankou posypaný plech, strúhankou som posypal aj povrch budúceho mäsového nárezu a s dôverou vložil do predohriatej rúry na 90´ - mne stačilo presne „na chlupitý kund” a Vy sa musíte orientovať podľa Vašeho technického parku!

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotový nárez vidíte na titulke rcp a toto je obložený tanier pre „galanterného“ oblievača či šibača! Samozrejme, že aj Veľkonočné raňajky boli prestierané takto! K radu ďalších vinšovníkov, aj my, podľa dobrých zvykov, pripojiť chceme, keď nie inšie, aspoň naše skromné vinše. Pekné sviatky, dobrú zhodu, ženám čerstvú, sviežu vodu, mužom tiež nech sladko je, nech si prídu na svoje! Všetkým Vám, aj na našej Varecha.sk, zo sŕdc, s mojou krajšou a lepšou ½, želáme krásne, veselé a požehnané sviatky Veľkej Noci!!!

    Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jody
Och! Krasne, fakt krasne! Tusim u nas zavediem novu velkonocnu tradiciu... :-)
akeber
Vyzerá to zaujímavo a veľmi pekne :-) určite je to fajn papáníčko .-)
zdenka1009
To je krása,ako mäsový nárez hrá všetkými jarnými farbami...asi nevydržím a vyskúšam ešte pred veľkou nocou...:-)
joel
pozdravujem ťa sracz, veľmi rad čitam tvojr recepty a niektore som aj odskúšal a su fakt dobre, ale toto si už prehnal, ja viem že naše baby ťa žeru , že sa ti budu podliezať a že ma ohriaknu veď su to naše baby, ale toto še na vyhodze a pod šariš hradom nikda nevarelo, ta nas neoglupuj, to som napísal ešte pekne....
sracz
V y d r ž a ť @zdenka1009 v y d r ž a ť - ešte nejakých 10 dní a potom môžeš upiecť a pochutnať si. Ďakujem Ti za komentár, si naozaj milá!
ariela6
pekne a dakujem za pekny vinš dufajme že bude pekna velka noc lebo zatial tu mame sneh ale tvoje jedlo vyzera tak jarne takže si ho uložim
denyany
zdravím do zámoria! ako vždy, krásne zdokumentovaný postup. nie som na takéto jedlo a tieto sviatky odignorujem, ale tebe a tvojim blízkym prajem všetko dobré.
sracz
Ďakujem aj Tebe @joel - vážený kamarát a sused zo spriateleného "vihodu"! Nahnal si mi vrásky a otázniky do "piskoch". Hneď po prečítaní Tvojho komentu som svoj tcp zo šesť razy prečítal, zhota_zdola a naozaj nevidím jadro Tvojej "výčitky", ani podstatu miestnej zvyklosti používania mojeho Veľkonočného mäsového nárezu! Nikde netvrdím, že som ho jedol pod Šarišským hradom. My sme ho od mojich detských rokov pripravovali u nás doma v Košiciach a tie sú podnes centrom Abova. Naviac, toto delikatesa sa nevarí ale pečie! Ak Ťa naozaj "oglupujem", prepáč, ale to som svojim rcp naozaj spôsobiť nechcel! Príjemnú Veľkú Noc! Dozdziveňa na Varecha.sk!
sracz
Milerád opätujem pozdrav @ariela6 - "snehujeme" aj my, la VN je až o dva týždne, takže sa budem nádejať aj ja s Tebou.
sracz
"Sviatkovať" naozaj nemusím ani ja, ale takéto "fajnotky" si občas doprajem aj "cez rok"! Ďakujem Ti za koment, milá @denyany aj za prianie!
hubata
"na chlupitý kund" - nie som východniarka, som záhoráčka a tento výraz sa mi veľmi páči.... hehe. Pekne si sa naučil pičiakovať v tej Amerike @Sracz. Pochvalu posielam aj za fotorecept a vtipný komentár. Vo veľkonočnom náreze sa mi páčia tie čerstvé bylinky a až sem na Slovensko cítiť ich vôňu. Tak krásne Veľkonočné sviatky želám.
sracz
Bleskový postrech a bystrá reakcia milá @hubata - veď aj na Záhorí sa krásne "ončiakuje"! Ďakujem Ti za slová uznania, ktoré aj od Teba vždy potešia i povzbudia!
motamita3
krásne i keď mám 63 rokov každé ráno si dám kávičku a k nej varechu.No a stále nájdem také fajn receptíky ako je aj tento Váš.Ďakujem a tiež prajem krásnu pohodu cez sviatky
sovka62
A mne je jedno, kde sa varilo, či nevarilo, hlavne že bude výborné. Ukladám a vyskúšam neskôr, lebo na sviatky, ako každoročne zdrháme do sveta a variť mi budú iní.
evusik
tvoje recepty sú také milé pohladenie na duši, strašne dobre sa čítajú, vždy ich prečítam od slova do slova.... tvoj recept je nielen pekne napísaný, odfotený ale hlavne veľmi chutne vyzerá...
izabella929
@sracz..b átyuskááám...toto je ale niečo krásne farebné a musí to byť neskutočne chutné.-)))určite tento recept vyskúšam....ďakujem...krásne nafotetené, všetko tip-top.-)))
lacquer
Toto urcite vyskusam, ja stale peciem iba klasicku plnku, urcite tato zmena potesi sracov-masozravcov:)) Je to tak nadherne farebne, ze sa mi uz teraz zbieraju slinky
lusinkab
tvoje recepty su tak krasne napisane,ze clovek ked ich cita tak zabudne na vsetko ostatne co sa deje na okolo.Krasne a tohto roku ju budem robit podla teba :-)
tiginko
priznám sa, neobľubujem veľmi "preplácané" recepty, kde ide priveľa surovín do jedla. Mám rada jednoduchšie, kde ľahko rozoznám chuť jednotlivých ingrediencií. Na tvojich receptoch ma ale vždy fascinuje, s akou radosťou ich pripravuješ, je vidieť, že varíš rád. A ako bonus pridáš vždy pekne spracovaný postup, aj s vtipnými vsuvkami. Vždy je milé čítať recepty od teba @sracz , sú na román :-)
frezia68
Ach,jaj...aké pekné ! A určite aj dobré a tak hoci len pomenej,ale vyskúšam :-)
frezia68
A aby som nezabudla,krásnu a požehnanú Veľkú noc aj Vám do Iowy,veľa slnka a pohody v duši s príchodom jari a nech Ti to vždy tak chutne varí :-)
babidka
Mily Fericku ! Ja nevarievam prilis zlozito - radsej si vyberam jednoduchsie recepty , ale TOTO je vynimocne lebo sa to urobi iba raz za rok ,nie ???:-))) Tuto Velku noc budem mat najmilsiu navstevu a bude nas najmoveru plny dom /tri nase vnucata budu ako utrhnute z retaze -lebo dzedo a babi dovoli vsetko:-)/ a tak sa taketo jedlo urcite nielen uvari/upecie ale urcite aj zje !Uz sa tesim....
sracz
Ďakujem za milé slová a odporúčam aj vyskúšať, vážená @motamita3 - neoľutuješ!
sracz
Ty sa ale máš, milá @sovka62 – ale ja naozaj rád varím pre druhých (ale hlavne pre “druhú”)! -:)))
sracz
Máš citlivú dušu @evusik milá – cítim ju až sem a veľmi si to vážim!
sracz
Všetko krásne aj Tebe späť do LC Izike_hugácskam, milá izabella929 – držím všetkých 5 P a prajem dobrú chuť!
sracz
Až sa pôjdete poprechádzať okolo KE, alebo v ich centre, pozdravte všetko a všetkých aj odo mňa! Veľmi mi chýbajú a chýbate! Hej a najkrajšie i najzdravšie bylinky rastú na lúke za Alpinkou (Idülö). Ďakujem milá @lacquer !
sracz
Práve kvôli takýmto reakciám, milá @lusinkab – ako Tvoja, veľmi rád strávim chvíle na Varecha.sk. Veľa zdaru do prípravy a všetkým okolo Teba dobrú chuť!
sracz
Ďakujem Ti @tiginko – si milá a predovšetkým taktná a to si naozaj vážim!
sracz
Tak neváhej, probuď se, “vzmuž se” a upeč @remcula – milá a všetečná! S chutí do toho a půl je hotovo! Pak si smlsneš!
sracz
Ďakujem milá @frezia68 a neboj sa vyskúšať, aj keď pomenej! Výborné je to aj na chlebík, alebo v žemli s horčicou, tatarkou, alebo “majommézom”! Dobré šmaky a sevas_tE – ta ňe!?
sracz
Neboj sa Ty @babidka – dievča zlaté, nie je to až take zložití, ako to vyzerá! To iba odvážiš, pokrájaš, pomiešaš, dáš na “tepšu” a o všetko ostatné sa Ti postará už “broderňa”! Uži si svoje ratolesti do sýtosti a nezabudni sa nechať dobre pooblievať a “vyščigac”, aby si bola zdravá a veselá po celý rok! Aby som nezabudol, véééľmi pekne ďakujem za Tvoj milý komentár!
sracz
Hej, máš “výnimočne” pravdu milá @mracik9 – vof PO! Je to naozaj po mojom, naozaj véééľmi žravé, ale naviac také “bars fajne a šmačne!!!
sracz
Som presvedčený, že sa Ti “na betón” podarí, milá @janka5 a že si pochutnáš aj s rodinkou aj so “ščigačami a poľivačami”!
pelda5
Bude to určo super, len premyšlam, ako dlho mi bude trvat krajanie tých hranolkoch 30 na 20 na 10 mm, lebo v takom rcp bysom to videl nakrájane presne !!! Ale ked vzpomeniem, ako v jednom rcp bolo krajajte 3 dni staré húsky - bolo ich viac ako vana a to som ani tri dni krajat nevydrzal.... :-D. No tiež do toho idem ! :-D
sracz
Vitaj @pelda5 - a uvedený rozmer hranolkov šunky ber, prosím, naozaj iba orientačne! Moje krajšie JA má svoju extra normu => "nech je do čoho zahrýznuť"!!! Štýl Tvojeho komentu mi pripomína niekoho dobre známeho a do všetkého "zhurta" idúceho odvážlivca!!! -:)))
helca103
@sracz , mne sa tvoj recept páči a určite ho skúšať budem, ale tak ,,primerane" z menšej dávky pre dvoch. Ja osobne Veľkú noc nemusím a doma sa nezdržiavam, hoci tohto roku bude asi guľovačka a nie oblievačka...
sracz
Ďakujem Ti za koment aj za kompliment @helca103 - teším sa im a som zvedavý, ako bude chutiť "primeraná" dávka!
ketty3811
krásne,farebné...tento rok už mám ukuchtené,ale ukladám a vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia