Veľkonočný baranček

sladkakatka - fotkasladkakatka, 1. apríla 2015

Toto je rodinný recept , už roky ho robievam, nesmie chýbať na našom veľkonočnom stole. Baranček je síce jedlý, ale ak ho pripravujete skôr Zobraziť celý popisToto je rodinný recept , už roky ho robievam, nesmie chýbať na našom veľkonočnom stole. Baranček je síce jedlý, ale ak ho pripravujete skôr (ja deň pred Zeleným štvrtkom), tak po sviatkoch vám stvrdne a už ho môžete jesť len ako suchár k čaju :-) Takže je na Vás, či zjete , alebo necháte ako ozdobu. :-)

120 minút
príprava
90 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto :
4 ks
20 dg
1/2 bal.
1/2 dl
1/2 dl vlažná
30 dg
Sneh na zdobenie :
4 ks
12 PL
4 PL
 na ozdobu
 na vymastenie
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Najprv si vymastíme formu na barančeka tukom. Keď tuk stuhne, vysypeme strúhankou. Ja mám barančeka keramického, zloženého z dvoch častí, treba vymazať a vysypať obe tieto formy :-)

    Veľkonočný baranček - obrázok 1
  2. 2

    Všlaháme bielka s cukrom a octom do tuha, do žĺtkov dáme vodu. Keď máme tuhý sneh, ručne metličkou zapracúvame žĺtky, vodu, múku a kypriaci prášok.

    Veľkonočný baranček - obrázok 2
  3. 3

    Poriadne premiešame a pomaly vkladáme cesto (je trochu tuhšie ako normálna piškóta) do spodnej časti formy, snažíme sa cesto dostať do každého záhybu :-)

    Veľkonočný baranček - obrázok 3
  4. 4

    Barančeka zakryjeme vrchnou časťou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 250°C -30 minút . Po polhodine teplotu znížime a dopečieme na 150 °C - 30 minút. Počas pečenia formu neotvárame , moja rúra pečie ako divá a teplota si v keramickej forme pekne drží teplotu. Tak ak sa bojíte vysokej teploty, pečte radšej podľa vlastných skúseností ;-) Mne nezhoral ani nevytiekol ;-) Po upečení necháme vychladnúť asi 1 hodinu, potom vyklopíme.

    Veľkonočný baranček - obrázok 4
  5. 5

    Barančeka si vyberieme, orežeme prípadne nedostatky a položíme na papier, kde budeme zdobiť. Dobré je, ak barančeka zbavíme zbytočného posypu a omrviniek kefkou.

    Veľkonočný baranček - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si sneh z bielkov a kryštálového cukru a to tak, že vo vodnom kúpeli (nad parou) šlaháme do úplného zhustnutia. Nakoniec pridáme práškový cukor, znova zašlaháme a odstavíme. Zdobím vreckom s rezanou rúrkou. Začínam vždy v predu a končím v zadu.

    Veľkonočný baranček - obrázok 6
  7. 7

    Barančeka zdobím podľa fantázie a nálady.

    Veľkonočný baranček - obrázok 7
  8. 8

    Nezabúdajme na rohy a chvostík, očká a nos sú malé lentilky- môžete použiť aj hrozienka- naše deti to majú radi takto :-) Ak Vám ostane sneh na zdobenie, môžete ho ako ja prifarbiť gélovou zelenou farbou a urobiť tak okolo barančeka trávičku. Poukladala som tam aj maxi lentilky, deti ma zásobili :-)

    Veľkonočný baranček - obrázok 8
  9. 9

    Fantázii sa medze nekladú, ak máte chuť, ešte ho stíhate upiecť. Držím palce, nech sa vydarí a krásnu Veľkú noc želám :-*

Diskusia k receptu

sladkakatka
Ešte by som rada upresnila, že príprava 120 minút je aj pečenie aj šľahanie a zdobenie. Pečenie v rúre na 250 °C je len polhodinu, potom je to polhodinu na 150°C ....som to tam nevedela inak zahrnúť. Ďakujem za pochopenie :-)
ubka
Katka,krásne! Vyhrala si sa s tým,milá tradícia vo vašej rodine.Aj Tebe veselú Veľkú noc:-)
kukulienka71
pekná práca aj popis postupu, práve dnes som kúpila takú keramickú formu. Tvoje deti majú iste každý rok radosť z krásne ozdobeného baránka.
sladkakatka
@kukulienka71 ďakujem, najprv som si ju pred rokmi kúpila aj ja, doma som piekla ako dieťa v takej hliníkovej zliatine , dlho som si nevedela zvyknúť na túto keramiku, ale ide to :-) Deti snáď prevezmú žezlo niekedy ;-)
luss44
mám takú istú formu, tiež pečiem každý rok barančeka, možno skúsim toho roku Tvoj rcp. Prosím Ťa, na čo ocot do cesta? To nepoznám. Krásne si ho vyzdobila, ja ho len pocukrujem a uviažem mašľu :)
sladkakatka
@luss44 ocot dávam, aby sa bielka dobre vyšľahali , ale iný dôvod....jednoducho ho tam celé roky dávam :-) ak sa ocot spojí s kypriacim práškom= chémia a cesto naskočí ;-) zrejme :-) ale ako som napísala, recept je taký ,, suchý,, takže využívam takto , ozdobený vydrží aj rok , dva a viac :-) pokiaľ ho nezjete teda :-)
izabella929
prekrásne dielo.-) potrebuje neskutočnú trpezlivosť...videla som u jednej mojej tety zdobiť barančeka..nevedela som sa dočkať, kedy to dozdobí, ale konečný výsledok je obdivuhodný..chválim tvoju prácu..)
klukodvody
To je škoda naříznout je to potěšení se na něj dívat a velká škoda ho poničit .Už jen ten beránek musí přinést sváteční pohodu .Díky nejen za recept .K.k a *****
havino
moja forma na barančeka putovala po paneláku, nebolo Veľkej Noci bez barančeka, snehom zdobený, pokiaľ boli chlapci malí, menší mu oči z hrozienok robil, je to pekné, ale už dávno som ho nepiekla, roky veru, stárneme
motyka
Nepečieme barančeka, ani nemám formu. Do košíka na posvätenie robím z masla. Toto je ale škoda zjesť, taká nádhera.
Škoda, že nebývaš bližšie. Objednala by som si, ako symbol Veľkej noci a a robil by mi radosť aj niekoľko rokov. *****
vybusna
@motyka , prosim vas o vysvetlenie...kedysi davno moj pribuzny zo Sp.N.Vsi spomenul, ze si kupil kosik do kostola na pozehnanie. Bola som vtedy vo veku, ked mi tieto veci prisli uplne indiferntne a nezaujimala som sa o to. Pribuzny uz umrel a v Sp. N. Vsi som nebola roky rokuce a nemam sa koho opytat. Teraz ste spomenula kosik na posvatenie ....mozete mi vysvetlit o co ide>
vybusna
@ tatranocka...jejda...vdaka za odkazy...tak to je nieco...to som vobec nevedela...v okoli BB sa toto vobec nerobieva a neviem ci sa niekde v stredoslov. kraji tato tradicia drzi. Boze, zistujem, ze to Slovensko vlastne vobec nepoznam. Hanba mi. Este raz vdaka
sladkakatka
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za komentáre, u nás na Záhorí sa chodí svätiť v nedeľu ráno,v košíku nesmel chýbať kúsok z tohto baránka , alebo bábovka- maminka robievala vždy vianočku, vajcia, údené mäsko, soľ, chlebík domáci najlepšie, paska a syr. :-) Veru, tradície vymierajú- je na nás, či budeme pokračovať v tom, čo nám rodičia odovzdali :-)
motyka
@vybusn á - už nemusím nič vysvetľovať,pretože tie niky, ktoré pridala tatranocka všetko vysvetľujú. My to dodržiavame aj teraz. Myslím, že sa to dodržiava len na Východe. Nebola som doma - tak až teraz. Prajem príjemné veľkonočné sviatky.
viera1
Krása...tiež mám problém jesť torty (ako @medulienka122 ),ktoré sú robené ako zvieratká alebo torzá ľudí...obdivujem to,ale krájať...asi nie.Mňa zaujalo,že to v tej forme narastie tak,že zaplní aj vrchnú časť.Ako dieťa som bola u susedy,keď ho piekla,ale ona dávala cesto do oboch polovíc ,potom zrezala kraje a plnkou spojila obe polovice.Nakoniec ozdobila.Aké cesto to bolo,veru neviem,bola som malá a z barančeka som po sviatkoch olúpala vrch-chrumkavý a sladký ☺☺☺Máš ***** a pochvalu za pevnú ruku.
mariamka
toto je take mile dielko, vyzera doslova ako hracka :) nikdy som nerobila, ani sa nechystam, uz len, ze nemame radi "babovkovite" cesta, ale inak velky obdiv,, a paci sa mi aj to duchovno, peknu Velku Noc
sladkakatka
@olinecka , srdečná vďaka !!! ale my ho nikdy nejeme, ostáva ako dekorácia a potom ide ... :-) Pamätám si, keď som robila a zdobila svojich prvých barančekov :-) (nebola to taká sláva :-/), jedného som dala starkej a tá ho roky opatrovala, zabalila do celofánu a každú Veľkú noc vytiahla a potom zase skovala :-) Už mal aj cukor opadaný, no stále ho mala . Zlatá starká už pozerá ako zdobím už len z ,,hora,,
jozka2
Sladkakatka,tvoj barancek vyzera ako z porcelanu.***** mam presne takuto formu po mamke.Prave nedavno moje deti robili ocistu mojho prekrasneho bytu a prve co som ich prosila,len aby nezatratili tuto formu,raz mozna bude znovu moznost upiect v nom baranceka ako tvoj.
rastlinka78
Tak ja som robila tohto barančeka včera. Ach, jaj. Mne vyšlo veľkonočné jahniatko. :) Ja som totiž robila z polovičnej dávky, pretože som si myslela, že 4 vajcia ... to sú suroviny na obe časti spodnú aj vrchnú. Takže 2 vajcia ... A poleva ? ... Ach, jaj. Príliš riedka, tiekla. :(
sladkakatka
@rastlinka78 tak to mi je ľúto :-( veľká škoda, dúfam že sa na budúce podarí a neodradí ťa to od pečenia ;-) Môj prvý baranček v živote bol ako ... no ako to presne nazvať.....bol pokusný :-) a potom to už išlo k lepšiemu ;-) Držím palce ;-)
kukucka1211
@Vybusna (1.4.2015 23:54)

opäť tu máme Veľkú Noc,tak téma je znovu aktuálna.
Tradícia svätenia veľkonočných jedál sa zachovala hlavne na východe Slovenska,ale viem,že aj v TT je farnosť,kde sú kňazi/mníšsky rád Paulíni/z Poľska a tiež svätia jedlo,aj keď v TT to nemá tradíciu,tak niektorí ľudia si ju prebrali. Je tu určite aj veľa ľudí,ktorých rodičia alebo aj oni sami pochádzajú z východného Slovenska,takže je im to blízke.Veľmi by som všetkým,ktorí to nepoznajú odporúčala aspoň raz vidieť aká je to obrovská slávnosť.Ja pochádzam len z malého mesta na východe a v sobotu poobede,kedy to svätenie prebieha je plné námestie slávnostne oblečených,pripravených ľudí, dokonca celých rodín s košíkmi veľkonočných dobrôt/šunka,klobáska,hrudka,vajíčka,špeciálny biely koláč,kúsok masla,soli.../.Keď sme boli malé deti,mamička aj nám spravila zvlášť malý košíček a to bolo pre nás niečo slávnostné,tešili sme sa.Aj teraz keď ideme niekedy na sviatky k rodičom,tak moja dcérka má svoj košík.Je to naozaj krásna tradícia a som hrdá,že ju poznám.Už som sa veľmi rozpísala,ale chcela som to len priblížiť tým,ktorí to nepoznajú.Naše Slovensko je malé,ale neskutočne bohaté na tradície,preto si ich zachovajme,aby aj naše deti poznali vlastnú kultúru.
Prajem všetkým Varecháčom pokojné a požehnané sviatky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia