Foto: sladkakatka
Toto je rodinný recept , už roky ho robievam, nesmie chýbať na našom veľkonočnom stole. Baranček je síce jedlý, ale ak ho pripravujete skôr Zobraziť celý popisToto je rodinný recept , už roky ho robievam, nesmie chýbať na našom veľkonočnom stole. Baranček je síce jedlý, ale ak ho pripravujete skôr (ja deň pred Zeleným štvrtkom), tak po sviatkoch vám stvrdne a už ho môžete jesť len ako suchár k čaju :-) Takže je na Vás, či zjete , alebo necháte ako ozdobu. :-)
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto : | |
4 ks |
|
20 dg |
|
1/2 bal. |
|
1/2 dl |
|
1/2 dl vlažná |
|
30 dg |
|
Sneh na zdobenie : | |
4 ks |
|
12 PL |
|
4 PL |
|
|
|
na ozdobu |
|
na vymastenie |
|
na vysypanie formy |
|
Postup
-
1
Najprv si vymastíme formu na barančeka tukom. Keď tuk stuhne, vysypeme strúhankou. Ja mám barančeka keramického, zloženého z dvoch častí, treba vymazať a vysypať obe tieto formy :-)
-
2
Všlaháme bielka s cukrom a octom do tuha, do žĺtkov dáme vodu. Keď máme tuhý sneh, ručne metličkou zapracúvame žĺtky, vodu, múku a kypriaci prášok.
-
3
Poriadne premiešame a pomaly vkladáme cesto (je trochu tuhšie ako normálna piškóta) do spodnej časti formy, snažíme sa cesto dostať do každého záhybu :-)
-
4
Barančeka zakryjeme vrchnou časťou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 250°C -30 minút . Po polhodine teplotu znížime a dopečieme na 150 °C - 30 minút. Počas pečenia formu neotvárame , moja rúra pečie ako divá a teplota si v keramickej forme pekne drží teplotu. Tak ak sa bojíte vysokej teploty, pečte radšej podľa vlastných skúseností ;-) Mne nezhoral ani nevytiekol ;-) Po upečení necháme vychladnúť asi 1 hodinu, potom vyklopíme.
-
5
Barančeka si vyberieme, orežeme prípadne nedostatky a položíme na papier, kde budeme zdobiť. Dobré je, ak barančeka zbavíme zbytočného posypu a omrviniek kefkou.
-
6
Pripravíme si sneh z bielkov a kryštálového cukru a to tak, že vo vodnom kúpeli (nad parou) šlaháme do úplného zhustnutia. Nakoniec pridáme práškový cukor, znova zašlaháme a odstavíme. Zdobím vreckom s rezanou rúrkou. Začínam vždy v predu a končím v zadu.
-
7
Barančeka zdobím podľa fantázie a nálady.
-
8
Nezabúdajme na rohy a chvostík, očká a nos sú malé lentilky- môžete použiť aj hrozienka- naše deti to majú radi takto :-) Ak Vám ostane sneh na zdobenie, môžete ho ako ja prifarbiť gélovou zelenou farbou a urobiť tak okolo barančeka trávičku. Poukladala som tam aj maxi lentilky, deti ma zásobili :-)
-
9
Fantázii sa medze nekladú, ak máte chuť, ešte ho stíhate upiecť. Držím palce, nech sa vydarí a krásnu Veľkú noc želám :-*
Škoda, že nebývaš bližšie. Objednala by som si, ako symbol Veľkej noci a a robil by mi radosť aj niekoľko rokov. *****
www.ludovakultura.sk/index.php?id=3762...
kosice.korzar.sme.sk/c/7175907/v-obrazoch-svatenie-velkonocn...
*****
opäť tu máme Veľkú Noc,tak téma je znovu aktuálna.
Tradícia svätenia veľkonočných jedál sa zachovala hlavne na východe Slovenska,ale viem,že aj v TT je farnosť,kde sú kňazi/mníšsky rád Paulíni/z Poľska a tiež svätia jedlo,aj keď v TT to nemá tradíciu,tak niektorí ľudia si ju prebrali. Je tu určite aj veľa ľudí,ktorých rodičia alebo aj oni sami pochádzajú z východného Slovenska,takže je im to blízke.Veľmi by som všetkým,ktorí to nepoznajú odporúčala aspoň raz vidieť aká je to obrovská slávnosť.Ja pochádzam len z malého mesta na východe a v sobotu poobede,kedy to svätenie prebieha je plné námestie slávnostne oblečených,pripravených ľudí, dokonca celých rodín s košíkmi veľkonočných dobrôt/šunka,klobáska,hrudka,vajíčka,špeciálny biely koláč,kúsok masla,soli.../.Keď sme boli malé deti,mamička aj nám spravila zvlášť malý košíček a to bolo pre nás niečo slávnostné,tešili sme sa.Aj teraz keď ideme niekedy na sviatky k rodičom,tak moja dcérka má svoj košík.Je to naozaj krásna tradícia a som hrdá,že ju poznám.Už som sa veľmi rozpísala,ale chcela som to len priblížiť tým,ktorí to nepoznajú.Naše Slovensko je malé,ale neskutočne bohaté na tradície,preto si ich zachovajme,aby aj naše deti poznali vlastnú kultúru.
Prajem všetkým Varecháčom pokojné a požehnané sviatky.
Krásne sviatky všetkým ;-)