Veľkonočný baranček

Autor receptu: sladkakatka

Toto je rodinný recept , už roky ho robievam, nesmie chýbať na našom veľkonočnom stole. Baranček je síce jedlý, ale ak ho pripravujete skôr (ja deň pred Zeleným štvrtkom), tak po sviatkoch vám stvrdne a už ho môžete jesť len ako suchár k čaju :-) Takže je na Vás, či zjete , alebo necháte ako ozdobu. :-)

120 minút
príprava
90 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si vymastíme formu na barančeka tukom. Keď tuk stuhne, vysypeme strúhankou. Ja mám barančeka keramického, zloženého z dvoch častí, treba vymazať a vysypať obe tieto formy :-)
  2. Všlaháme bielka s cukrom a octom do tuha, do žĺtkov dáme vodu. Keď máme tuhý sneh, ručne metličkou zapracúvame žĺtky, vodu, múku a kypriaci prášok.
  3. Poriadne premiešame a pomaly vkladáme cesto (je trochu tuhšie ako normálna piškóta) do spodnej časti formy, snažíme sa cesto dostať do každého záhybu :-)
  4. Barančeka zakryjeme vrchnou časťou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 250°C -30 minút . Po polhodine teplotu znížime a dopečieme na 150 °C - 30 minút. Počas pečenia formu neotvárame , moja rúra pečie ako divá a teplota si v keramickej forme pekne drží teplotu. Tak ak sa bojíte vysokej teploty, pečte radšej podľa vlastných skúseností ;-) Mne nezhoral ani nevytiekol ;-) Po upečení necháme vychladnúť asi 1 hodinu, potom vyklopíme.
  5. Barančeka si vyberieme, orežeme prípadne nedostatky a položíme na papier, kde budeme zdobiť. Dobré je, ak barančeka zbavíme zbytočného posypu a omrviniek kefkou.
  6. Pripravíme si sneh z bielkov a kryštálového cukru a to tak, že vo vodnom kúpeli (nad parou) šlaháme do úplného zhustnutia. Nakoniec pridáme práškový cukor, znova zašlaháme a odstavíme. Zdobím vreckom s rezanou rúrkou. Začínam vždy v predu a končím v zadu.
  7. Barančeka zdobím podľa fantázie a nálady.
  8. Nezabúdajme na rohy a chvostík, očká a nos sú malé lentilky- môžete použiť aj hrozienka- naše deti to majú radi takto :-) Ak Vám ostane sneh na zdobenie, môžete ho ako ja prifarbiť gélovou zelenou farbou a urobiť tak okolo barančeka trávičku. Poukladala som tam aj maxi lentilky, deti ma zásobili :-)
  9. Fantázii sa medze nekladú, ak máte chuť, ešte ho stíhate upiecť. Držím palce, nech sa vydarí a krásnu Veľkú noc želám :-*