Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup)

medovnicek - fotkamedovnicek, 11. marca 2013

Recept na cesto som získala na www.mimibazar.cz od pani Simony V. Cesto je mastnejšie, ale také má byť, aby sa dalo dobre tvarovať.

3
porcie

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
250 ml
1 ks
1 ks
1 ks
25 g
štipka
1 PL
100 g
Tvarohová náplň:
500 g
2 ks
150 g
Maková náplň:
100 g
2 PL
125 ml
1 ks
10 g
Lekvárová náplň:
120 g
1 PL
1 PL
Na potieranie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    A vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme dôkladne vykysnúť, minimálne 1 hodinu. Počas kysnutia dva krát premiesime - prevzdušníme.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme si predkreslili vajce. Dáme jednu časť a malým valčekom priamo na plechu vyvaľkáme do požadovaného tvaru s tým, že necháme vyššie okraje.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Príprava náplní: Tvarohová: Tvaroh dáme do plátenka a dôkladne vytlačíme vodu. Vymiešame ho s práškovým cukrom a žĺtkami. Môžeme pridať aj vanilkový cukor. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k tvarohovému základu. Maková: Mak pomelieme. Mlieko privedieme k varu, prisypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor a mletý mak. Necháme zovrieť, podľa potreby zahustíme mletými piškótami. Lekvárová: Všetky suroviny vymiešame.

  7. 7

    Okraje koláčov potrieme vajíčkom. Ako prvú natrieme po celej ploche tvarohovú plnku.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len kreslíme makovou a lekvárovou náplňou. Ja používam umelohmotné zdobičky, tie sa mi najviac osvedčili.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    A toto je ďalší koláč.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    A toto tretí.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C - cca 25 minút - ale záleží to od tej ktorej rúry.

  12. 12

    Po upečení môžeme potrieť okraje rozpusteným maslom.

    Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup) - obrázok 12

Diskusia k receptu

elysa
hneď podľa obrázlu som vedela,že sú to Tvoje koláče-sú krásne...
baka123
krásne sú a na Veľkonočné sviatky ich určite vyskúšam, ukladám do KK
izabella929
hneď som spoznala tvoj rukopis a ani chvíľku som nezapochybovala, že to nie je tvoj recept...) vyzárá úžasne krásne...) prekrásne dielo.-)))
tiginko
jejda, to krása! Jedlé umelecké dielka! Šikovnica si ...
ariela6
Medovníček ale si ich krasne vyzdobila to mne sa nikdy nepodari ale ukladam uvidim na čo sa zmožem
iva63
Ivetka, podľa úvodnej fotky som vedela, že sú to tvoje koláče...pamätám si, ako si sa krásne predviedla svojim prvým receptom na varechu...tie tvoje staročeské koláče mi vyrazili dych!...krásna práca...niet nad domáce, voňavé, vlastnoručne upečené koláče-:) si šikovná,chválim
afataga
mozes ich poslat rovno na vystavu, ale to by bola skoda, radsej zjest, teda na toto ja nemam trpezlivost, mas moj obdiv
sonulienka
keď som videla len malinký obrázok hneď som vedela, že to je od našej šikovnici @medovn íček bezkonkurenčne.
mesiar50
To je ale krásne.Si naozaj kreatívna.Nepochybujem,že koláčik je aj
chutný
danda3
Ivetka, tie Tvoje koláče, to je niečo, si šikulka!♥
medovnicek
@mesiar dnes partner dojedal posledný kúsok a na jeho chuti vôbec nebolo poznať, že je od nedele, podľa mňa to urobila tá masť v ceste a vďaka za milý komentár
@danda3 veľmi pekne ďakujem
mesiar50
@medovn íček
dozaista máš pravdu.Tak isto ako napr.párky musia mať obsiahnuté
určité percento masti aby behom dvoch dní nezvráskaveli
potrebujú to aj pečivá a výrobky z múky.Samozrejme tam hrajú
úlohy aj tekutiny resp.voda,Si umná a skúsená žena moja starká
dávno,dávno používala poväčšine bravčovú masť.Je to zdravšie iste
ako dnešné vyššie mastné kyseliny a pod.
Prajem ti pekný večer
modrykamen
Chcel by som mať takú trpezlivosť pri zdobení, ale sa to už asi nenaučím. Krasota takýto koláč, bál by som sa ho pokrájať. Tá masť robí divy, čo sa týka vláčnosti, trvanlivosti a u mňa aj chuti. Tak ako ma naučila starká a mamka, tak robím aj ja len s masťou. Darmo, zvyk je železná košeľa.
medovnicek
@modrykamen ja osobne si o sebe myslím, že veľkú trpezlivosť nemám, len ma to baví a to si len myslíš,že sa to nenaučíš, ja mám obrovské mínus v tom, že neviem kresliť, preto môžem zdobiť len takými jednoduchšími tvarmi, keď si pripravíš dobre náplne, tak to už potom ide raz dva, to len tak náročne vyzerá, akurát, že je pri tom viacej špinavého riadu:) a úplne súhlasím s tým čo píšeš o masti v koláčoch
notakja
Ani neviem ci Ta este mam chvalit po tolkej pochvale :), ale pochvalim aj tak, vyzeraju paradne.
ywett
Ivka, to sú prekrásne koláče, zbožňujem tvoje krásne a lákavé recepty! :-)
tatranka
Jéééééééééj,to je pekné,milé a ešte aj chutné! Vždy niečo vymyslíš,čo prekvapí. Si jednotka.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Naozaj pekné. Mne by to bolo aj ľúto zjesť :)
akeber
medovníček máš ich krááásne ako maľované :-)
naja
mnaam .. urcite to vyskusam :-)
prhlavka
ako maľované! kysnuté moc ľúbim, sú naozaj výstavné!
bonpari
odpadnem, to co jeee? ved vyzeraju ak malovane :))
babkamt
Veľká noc je pred dverami . Ty nám ponúkaš nádherné umelecké dielka na inšpiráciu. *****