Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup)
Foto: medovnicek
Recept na cesto som získala na www.mimibazar.cz od pani Simony V. Cesto je mastnejšie, ale také má byť, aby sa dalo dobre tvarovať.
porcie
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
25 g |
|
štipka |
|
1 PL |
|
100 g |
|
Tvarohová náplň: | |
500 g |
|
2 ks |
|
150 g |
|
Maková náplň: | |
100 g |
|
2 PL |
|
125 ml |
|
1 ks |
|
10 g |
|
Lekvárová náplň: | |
120 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
-
2
Potom pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.
-
3
A vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
-
4
Cesto necháme dôkladne vykysnúť, minimálne 1 hodinu. Počas kysnutia dva krát premiesime - prevzdušníme.
-
5
Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme si predkreslili vajce. Dáme jednu časť a malým valčekom priamo na plechu vyvaľkáme do požadovaného tvaru s tým, že necháme vyššie okraje.
-
6
Príprava náplní: Tvarohová: Tvaroh dáme do plátenka a dôkladne vytlačíme vodu. Vymiešame ho s práškovým cukrom a žĺtkami. Môžeme pridať aj vanilkový cukor. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k tvarohovému základu. Maková: Mak pomelieme. Mlieko privedieme k varu, prisypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor a mletý mak. Necháme zovrieť, podľa potreby zahustíme mletými piškótami. Lekvárová: Všetky suroviny vymiešame.
- 7
Okraje koláčov potrieme vajíčkom. Ako prvú natrieme po celej ploche tvarohovú plnku.
- 8
A potom už len kreslíme makovou a lekvárovou náplňou. Ja používam umelohmotné zdobičky, tie sa mi najviac osvedčili.
- 9
A toto je ďalší koláč.
- 10
A toto tretí.
- 11
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C - cca 25 minút - ale záleží to od tej ktorej rúry.
- 12
Po upečení môžeme potrieť okraje rozpusteným maslom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
chutný
@danda3 veľmi pekne ďakujem
dozaista máš pravdu.Tak isto ako napr.párky musia mať obsiahnuté
určité percento masti aby behom dvoch dní nezvráskaveli
potrebujú to aj pečivá a výrobky z múky.Samozrejme tam hrajú
úlohy aj tekutiny resp.voda,Si umná a skúsená žena moja starká
dávno,dávno používala poväčšine bravčovú masť.Je to zdravšie iste
ako dnešné vyššie mastné kyseliny a pod.
Prajem ti pekný večer
@ywett tá sympatia je obojstranná, ja sa zasa neviem vynadívať na tvoje koláčiky:)
@tatranka veľmi pekne ďakujem za milé slová