Datľový závin
Datľový závin

Veľkonočná „štóla“ s datľovým pyré

Martin Hoferica
zástupca šéfkuchára Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach, 5. apríla 2017
Veľkonočná „štóla“ s datľovým pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

380 g
150 ml
1 ks
150 ml
20 g
40 g
štipka
500 g
30 g (na posypanie)
200 ml
200 g
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Z mlieka, trošky múky, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Hotový kvások zmiešame s hladkou múkou, olejom, citrónovou kôrou a vajíčkom, pridáme štipku soli a vypracujeme cesto.

  2. 2

    Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť asi na 30 minút. Nasekané datle namočíme do vlažného portského vína a necháme ich 20 minút odstáť. Potom datle rozmixujeme vo víne a prepasírujeme.

  3. 3

    Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme pripraveným datľovým pyré, posypeme kandizovaným ovocím a zvinieme. Zvinutú štólu zľahka pretlačíme od stredu nadol valčekom, natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút. Upečenú štólu natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu