Veľkonočná „štóla“ s datľovým pyré
zástupca šéfkuchára Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach, 5. apríla 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 380 g |
|
| 150 ml |
|
| 1 ks |
|
| 150 ml |
|
| 20 g |
|
| 40 g |
|
| štipka |
|
| 500 g |
|
| 30 g (na posypanie) |
|
| 200 ml |
|
| 200 g |
|
|
|
|
| (na potretie) |
|
Postup
-
1
Z mlieka, trošky múky, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Hotový kvások zmiešame s hladkou múkou, olejom, citrónovou kôrou a vajíčkom, pridáme štipku soli a vypracujeme cesto.
- 2
Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť asi na 30 minút. Nasekané datle namočíme do vlažného portského vína a necháme ich 20 minút odstáť. Potom datle rozmixujeme vo víne a prepasírujeme.
- 3
Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme pripraveným datľovým pyré, posypeme kandizovaným ovocím a zvinieme. Zvinutú štólu zľahka pretlačíme od stredu nadol valčekom, natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút. Upečenú štólu natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu