Datľový závin

Veľkonočná „štóla“ s datľovým pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, trošky múky, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Hotový kvások zmiešame s hladkou múkou, olejom, citrónovou kôrou a vajíčkom, pridáme štipku soli a vypracujeme cesto.
  2. Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť asi na 30 minút. Nasekané datle namočíme do vlažného portského vína a necháme ich 20 minút odstáť. Potom datle rozmixujeme vo víne a prepasírujeme.
  3. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme pripraveným datľovým pyré, posypeme kandizovaným ovocím a zvinieme. Zvinutú štólu zľahka pretlačíme od stredu nadol valčekom, natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 20 minút. Upečenú štólu natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.