Datľový závin
Veľkonočná „štóla“ s datľovým pyré
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Z mlieka, trošky múky, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások.
Hotový kvások zmiešame s hladkou múkou, olejom,
citrónovou kôrou a vajíčkom, pridáme štipku soli
a vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme
utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť
asi na 30 minút. Nasekané datle namočíme do
vlažného portského vína a necháme ich 20 minút
odstáť. Potom datle rozmixujeme vo víne a prepasírujeme.
- Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme do tvaru
obdĺžnika a natrieme pripraveným datľovým pyré,
posypeme kandizovaným ovocím a zvinieme.
Zvinutú štólu zľahka pretlačíme od stredu nadol
valčekom, natrieme olejom, popicháme vidličkou
a dáme piecť do rozohriatej
rúry na 180 °C na 20 minút.
Upečenú štólu natrieme maslom
a posypeme práškovým cukrom.
|