Veľkonočný koláč
Veľkonočná paska (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Určite nesmie chýbať na
veľkonočné sviatky, takéto piekli
naše staré mamy. Nenáročná
príprava aj pre tých, ktorí nikdy
pasku nepiekli.
20 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PLcukru a trocha múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme zbytok surovín (hrozienka som vopred namáčala v cukrovej vode). Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Rozdelíme na štyri rovnaké bochníky. Okrúhly plech vymastíme maslom vložíme bochníky, viď foto. Necháme na plechu nakysnúť. Potom potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35- 40 minút do zlatista. Po upečení potrieme rozpusteným maslom, aby bola paska mäkká. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Všetkým na Vareche prajem požehnané Veľkonočné sviatky a veľa zdravíčka.
- Ešte moje veselé kvietky.