Veľkonočný koláč

Veľkonočná paska (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Určite nesmie chýbať na veľkonočné sviatky, takéto piekli naše staré mamy. Nenáročná príprava aj pre tých, ktorí nikdy pasku nepiekli.

20 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 PLcukru a trocha múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme zbytok surovín (hrozienka som vopred namáčala v cukrovej vode). Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  4. Rozdelíme na štyri rovnaké bochníky. Okrúhly plech vymastíme maslom vložíme bochníky, viď foto. Necháme na plechu nakysnúť. Potom potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35- 40 minút do zlatista. Po upečení potrieme rozpusteným maslom, aby bola paska mäkká. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Všetkým na Vareche prajem požehnané Veľkonočné sviatky a veľa zdravíčka.
  5. Ešte moje veselé kvietky.