Foto: sracz
Napriek siedmemu „krížiku“ si nedokážem predstaviť sviatky Veľkej Noci bez „vihodňarskej mesovej hrudki“. Robím ju po svojom. Medvedí cesnak tejto jari do tunajších obchodov Zobraziť celý popisNapriek siedmemu „krížiku“ si nedokážem predstaviť sviatky Veľkej Noci bez „vihodňarskej mesovej hrudki“. Robím ju po svojom. Medvedí cesnak tejto jari do tunajších obchodov „nenašiel cestu“, pri sťahovaní som v krabici „netriedené zvyšky“ objavil dávno zabudnutú silikónovú formu na bábovku v tvare ruže a s doladením surovín (o cesnak a stonky zeleru), vznikol aj tento „čačaný“ rcp s úžasnou chuťou slovenského domova. Kto chce, nech vyskúša, myslím, ba dokonca som presvedčený, že nebude ľutovať!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 PL |
|
1 PL (kukuričný) |
|
1 zväzok |
|
300 - 350 g |
|
300 - 350 g |
|
300 - 350 g |
|
300 - 350 g |
|
6 - 7 ks |
|
1 zväzok (Dandelion) |
|
1 zväzok |
|
2 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
5 - 6 ks |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
bravčové údené kolienko (môžete ho nahradiť šunkou) som uvaril (vložené do microtenového vrecúška) ešte včera, som zbavil kože i kostí a pokrájal na väčšie kocky; pomleté bravčové pliecko som krátko (3÷5´) „zatiahol do biela“, na PL bravčovej masti a PL slnečnicového oleja orestovanej bielej časti zväzku mladej cibuľky (jej „pierka“ pokrájam do „zeleného“); okorenil som ho čerstvo MČK, mletou červenou sladkou paprikou a soľou; zamiešal, podusil asi 25´ a nechal vychladnúť
-
2
medzitým som pokrájal dvojdňovú francúzku bagetu asi na 10÷15 mm kocky, ktorou som nahradil rohlíky, lebo tunajšie sú „na dve veci“, vložil som ich do pracovnej misy, zalial po naberačke vývaru z údeného kolienka a mlieka a premiešal; pokrájal som veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate (aj s halúzkami), zväzok mladej púpavy, dva zelerové stonky (nimi som nahradil medvedí cesnak), pridal ich do misy s pokrájanou zelenou časťou („pierkami“) mladej cibuľky a pretlačil dva strúčiky cesnaku
-
3
do pracovnej misy s namočenými (nepotreboval som ich zbaviť tekutiny) kockami bagety som pridal pokrájané kolienko, už chladné mleté pliecko, polkolieska domácej štípľavej klobásy i púchovskej čabajky, 3 celé vajíčka, 3 žĺtky, pokrájanú zelenú zložku, KL prdop_u a zmiešal
-
4
po ochutnaní, pridal som ešte KL soli, som opatrne vložil aj sneh z troch bielkov, nežne premiešal, vložil do vymastenej bábovkovej formy v tvare ruže a na 60´ s dôverou zveril elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (350 °F)
-
5
po upečení „mäsová hrudka“ vyzerala takto,
-
6
zvyšok som upiekol v Tupperware pekáči (v ktorom pečiem aj chlebík a inšô)
-
7
po vychladnutí som „ružu“ preklopil na porcelánový tanier
-
8
nuž a na našom Veľkonočnom stole, servírovaná na obloženom tanieri, potom vyzerala takto:
Ukladám do KK, ale upečien už až na budúci rok. Ďakujem za recept.
*****
Vidím,že sa rád vraciaš k receptom,ktoré ti evokujú vôňu domova.
Viem sa vžiť do tvojho krásneho cítenia,hoci miernou ironiou zakrývaš tieto nádherné spomienky.
Tvoja ruža je naozaj krásna a určite aj chutná.Ak ju hamkáš s takou láskou,akou myslievaš na svoj rodný kraj, a ako krásne nám to opisuješ,niet určite lahodnejšej chuti.
Preto ako ináč....5*
veľmi podobné veľkonočné jedlo robievam aj ja...len volám ho "veľkonočná baba" a každoročne riešim veľkosť pekáča, lebo jej nie je nikdy dosť. No odteraz prejdem na tvoj omnoho vyšší level, len si musím zadovážiť formu - ružu. V tom spočíva pre mňa čaro tvojho receptu...ďakujem za inšpiráciu