Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Napriek siedmemu „krížiku“ si nedokážem predstaviť sviatky Veľkej Noci bez „vihodňarskej mesovej hrudki“. Robím ju po svojom. Medvedí cesnak tejto jari do tunajších obchodov „nenašiel cestu“, pri sťahovaní som v krabici „netriedené zvyšky“ objavil dávno zabudnutú silikónovú formu na bábovku v tvare ruže a s doladením surovín (o cesnak a stonky zeleru), vznikol aj tento „čačaný“ rcp s úžasnou chuťou slovenského domova. Kto chce, nech vyskúša, myslím, ba dokonca som presvedčený, že nebude ľutovať!

8-10
porcií
25-30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. bravčové údené kolienko (môžete ho nahradiť šunkou) som uvaril (vložené do microtenového vrecúška) ešte včera, som zbavil kože i kostí a pokrájal na väčšie kocky; pomleté bravčové pliecko som krátko (3÷5´) „zatiahol do biela“, na PL bravčovej masti a PL slnečnicového oleja orestovanej bielej časti zväzku mladej cibuľky (jej „pierka“ pokrájam do „zeleného“); okorenil som ho čerstvo MČK, mletou červenou sladkou paprikou a soľou; zamiešal, podusil asi 25´ a nechal vychladnúť
  2. medzitým som pokrájal dvojdňovú francúzku bagetu asi na 10÷15 mm kocky, ktorou som nahradil rohlíky, lebo tunajšie sú „na dve veci“, vložil som ich do pracovnej misy, zalial po naberačke vývaru z údeného kolienka a mlieka a premiešal; pokrájal som veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate (aj s halúzkami), zväzok mladej púpavy, dva zelerové stonky (nimi som nahradil medvedí cesnak), pridal ich do misy s pokrájanou zelenou časťou („pierkami“) mladej cibuľky a pretlačil dva strúčiky cesnaku
  3. do pracovnej misy s namočenými (nepotreboval som ich zbaviť tekutiny) kockami bagety som pridal pokrájané kolienko, už chladné mleté pliecko, polkolieska domácej štípľavej klobásy i púchovskej čabajky, 3 celé vajíčka, 3 žĺtky, pokrájanú zelenú zložku, KL prdop_u a zmiešal
  4. po ochutnaní, pridal som ešte KL soli, som opatrne vložil aj sneh z troch bielkov, nežne premiešal, vložil do vymastenej bábovkovej formy v tvare ruže a na 60´ s dôverou zveril elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (350 °F)
  5. po upečení „mäsová hrudka“ vyzerala takto,
  6. zvyšok som upiekol v Tupperware pekáči (v ktorom pečiem aj chlebík a inšô)
  7. po vychladnutí som „ružu“ preklopil na porcelánový tanier
  8. nuž a na našom Veľkonočnom stole, servírovaná na obloženom tanieri, potom vyzerala takto: