Veľkonočná kaša s hrudkou

jody - fotkajody, 3. apríla 2010
Veľkonočná kaša s hrudkou
Foto: jody

Klasika s netradičnou prílohou. Alebo ako skombinovať hrach a rožky.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2 strúčky
2 ks
10 ks
2 ks
3 ks
3 dcl




Postup

  1. 1

    Údené mäso uvaríme s dvomi nadrobno nakrájanými cesnakmi domäkka. Necháme v tej istej vode vychladnúť.

  2. 2

    Hrach s dvoma ošúpanými zemiakmi uvaríme bez soli domäkka. Ponorným mixérom rozmixujeme na kašu, zalejeme vodou z údeného mäsa (aj s cesnakom), zahustíme zátrepkou z vody a múky a nakoniec, keď už sme všetko vypli, prisypeme v ruke podrvený majorán.

  3. 3

    Rožky nakrájame na kocky. Cibuľku nadrobno si medzitým opečieme na oleji a pridáme k rožkom. Zalejeme mliekom, osolíme, pridáme kurkumu, vňať, vajcia, za hrsť vločiek a vymiesime na hustejšie cesto. Ak je riedke, prisypeme strúhanku. Rukou formujeme väčšie guľky, alebo hrudky a kladieme na vymastený plech. Podlejeme trochou vody a pomaly pečieme. Najskôr som to piekla prykrité, potom odokryté a cca po každých 20 minutách som špajdlou skúšala, či sa už cesto nelepí.

  4. 4

    Jednu hrudku nakrájame na malé knedličky, rozložíme na tanier, priložíme riadnu porciu kaše, obložíme tenkými plátkami mäsa a vrch ešte posypeme opraženou cibuľkou. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

cistinka
Jody ja som už akási presladená, nepozveš ma na večeru? Donesiem pár koláčov :-)))
bambulka51
tie knedlíky sú krásne,rada by som našla,alebo keby my niekto dal recept na veľkonočnú babu.Viem ,že tam ide klobáska,ale či tam nejdú aj osmažené rožky,to práve by som chcela vedieť...
altyn
Mňam...!!!! Musím si dať aspoň kúsok údeného keď už nemám takú kašu :-((( Vypadá to "prudko jedlé"!
jody
@cistinka , no co si nedosla? Udene sme zozrali, kasa s knedlikmi este je... :-)
@bambulka51 , neviem presne, co je velkonocna baba, len tipujem, ze je to harula v trube s klobasou. Mozno su tam aj krupy, mozno aj viacero vajec, pripadne nieco "zelene", ale rozky by som tam veru netipovala...
bozulka
@jody strašne zaujímavý recept ani len zďaleka som nič také nepočula,ale kuracie mäso údené mám v mraziaku,hneď keď bude príležitosť vyskúšam.
@bambulka ja robím strašne jednoduchú babu-taká čo nám aj susedom chutí,ktorí sa na ňu celý rok tešia: uvarím údené mäso najradšej z krkovice aj s kosťou,pridám celú cibuľu aj so šupkou asi 2 strúčiky cesnaku,keď je mäso mäkké vypnem a vyberiem,nechám vychladnúť.Medzi tým si nakrájam asi 15 rožkov na kostičky,zalejem ich vývarom z údeného,okorením čiernym korením,muškátovým orieškom,troškou vegety/pozor na slanosť údeného/pridám nakrájané údené mäso,10-12 vajec/môžeš urobiť sneh ,ale nemusíš/aspoň 2 hrste petržlen.vňaťky,trošku pažitky/nemusí byť/,asi menšiu polovicu prášku do peč.Všetko dobre zamiešaš a dáš do pekáča dobre vymasteného olejom.Môžeš pokropiť ešte na povrchu alebo keď chceš ešte viac hrešiť môžeš rozložiť plátky slaninky a dať to upiecť.Určite Ti bude chutiť.
jody
Ježkovy voči, ďakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia