Veľkonočná hlavička fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. apríla 2011
Veľkonočná hlavička (fotorecept)
Foto: pusta

Recept som pred viacerými rokmi opísala z českej televízie. Poznám veľa spôsobov jej prípravy, ale u nás doma sa ujala práve táto Zobraziť celý popisRecept som pred viacerými rokmi opísala z českej televízie. Poznám veľa spôsobov jej prípravy, ale u nás doma sa ujala práve táto Veľkonočná hlavička. Ide o žemľovú plnku s tromi druhmi mäsa, korenenej majoránkou, mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, petržlenovou vňaťou . Zmes je spojená vaječnými žltkami, snehom z bielkov a je ochutená cesnakom a cibuľkou. Veľkonočnú hlavičku podávam za tepla so zemiakovou kašou a za studena s chlebom, s paradajkami a so zeleninovou paprikou.

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g - pliecko alebo karé
200 g - krkovička alebo pliecko
200 g
10 ks včerajšie
10 ks
10 ks
750 ml vlažný
p.p  na prípadné zahustenie
1 ks malá
3 strúčiky
5  PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 veľká hrsť
p.p
 na vymazanie formy
 na vysypanie formy

Postup

  1. 1

    Včerajšie žemle som pokrájala na kocky a nechala som ich niekoľko hodín voľne preschnúť, nesušiť v trúbe!!!

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť v osolenej vode som uvarila bravčové pliecko cca 20 minút a po vychladnutí som ho nakrájala na kocky 1x1 cm.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvlášť v neosolenej vode som varila šunku - cca 30-35 minút na strednom plameni, po vychladnutí som ju nakrájala na kocky 1x1 cm.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kuracie stehno som varila 15 minút v osolenej vode a po vychladnutí som ho pokrájala na kocky 1x1 cm.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa varilo mäsko, pokrájala som cibuľu na kocky .

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posekala som petržlenovú vňať na drobno.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Orestovala som cibuľu na 2 PL oleja a nechala som ju vychladnúť.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teflonovú tortovú formu som vymazala maslom a vysypala som ju strúhankou. Môže sa použiť akákoľvek iná forma.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si koreniny - majoránku, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a očistila som strúčiky cesnaku.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na žemle som naliala 750 ml vlažného vývaru z varenia údeného mäsa, nechala som 15 minút postáť, aby sa vývar vsiakol, dlhšie nie, aby sa žemle nerozmočili. Pridala som žltka, soľ - opatrne, vývar je už slaný dosť, nastrúhala som muškátový oriešok, okorenila som zmes mletým čiernym korením, majoránkou, prelisovaným cesnakom. Pridala som orestovanú, vychladntú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať, mäsko a opatrne som celé premiešala, aby sa žemle nerozbili.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som pokrájané mäsko a jemne som vmiešala tuhý sneh z bielkov, aby sa nerozbil.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Masu som dala do maslom vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy, uhladila som ju a na povrch som naliala zvyšný olej.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Piekla som v trúbe pomaly na 170-tich stupňoch cca 50 minút, kým povrch nebol chrumkavý a do hnedo-červena. Nechala som ju vo forme vychladnúť, potom som odstránila boky rozovieracej formy a upečenú Veľkonočnú hlavičku som pokrájala na porcie.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Za tepla ju podávam so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom. Za studena ju podávam s chlebom, paradajkami a zeleninovou paprikou.

    Veľkonočná hlavička (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jarunka
@Pusta pekny recept, ja som robila nieco podobne, ale len s jednym druhom masa...kuracim. Nabuduce vyskusam aj takto. Pozastavila som sa nad nazvom tvojho receptu. Nevedela som co to je hlavicka :-))
jarunka
@Pusta pekny recept, ja som robila nieco podobne, ale len s jednym druhom masa...kuracim. Nabuduce vyskusam aj takto. Pozastavila som sa nad nazvom tvojho receptu. Nevedela som co to je hlavicka :-))
pusta
@jarunka , to je český názov, pôvodný názov, pod ktorým bol uvedený v televízii, nemenila som ho. áno, robí sa na veľa spôsobov. ja mám zase odskúšaný tento. dakujem.
rolfynka
mame radi plnku ale takuto som este nerobyla urcite vyskusam
gubics
Podľa podobného receptu robím aj ja plnku na Veľkú noc. Keďže to moja dcéra veľmi ľúbi, tak jeden rok som si povedala, že urobím viac.Dala som ju upiecť do dvoch plochých bábovkových foriem, aby mali pekný tvar, že ako veniec ich budem na stole servírovať.Upečené vychladnuté som ich vyložila na nízky stolček na balkón a zabudla za sebou zatvoriť balkónové dvere. Po nejakej chvíli som si všimla, že náš pes, (zlatý retriever) ktorý sa stále motal pod nohami sa niekde vytratil, práve dojedal moju krásne upravenú plnku na balkóne.Ešte šťastie, že som ich upiekla dve a tá druhá bola na inom vyššom stolíku, tak sa zachránila od pažravosti nášho psa. Muselo jej to veľmi chutiť, lebo už celý deň nič nechcela jesť!
pusta
@gubics , pripomenula si mi jeden veselý zážitok z detstva. náš otec chodil z práce okolo polnoci. raz priniesol so sebou aj bieleho pudlíka, ktorý sa k nem na ulici prikmotrill. mama postavila na dlážku na varič zohriať sviečkovú na smotane. kým nás deti otec budil, aby nám ukázal, čo pre nás priniesol, milý psík sa z izby potichu vytratil. o chvíľku sme videli otca zohnutého nad olizujúcim sa psom a prázdnym hrncom, ako sa nahlas pýta"a ja teraz čo budem jesť?" veru ak je to dobré papaníčko, treba dávať pozor.
marika21
Mamička robí takéto plnky. Sú výborné, vynikajúce. Len to treba vedieť, nieje plnka ako plnka.*****

Zaujímavé video z archívu TV Varecha