Veľkonočná hlavička (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som pred viacerými rokmi opísala z českej televízie. Poznám veľa spôsobov jej prípravy, ale u nás doma sa ujala práve táto Veľkonočná hlavička. Ide o žemľovú plnku s tromi druhmi mäsa, korenenej majoránkou, mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, petržlenovou vňaťou . Zmes je spojená vaječnými žltkami, snehom z bielkov a je ochutená cesnakom a cibuľkou. Veľkonočnú hlavičku podávam za tepla so zemiakovou kašou a za studena s chlebom, s paradajkami a so zeleninovou paprikou.

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Včerajšie žemle som pokrájala na kocky a nechala som ich niekoľko hodín voľne preschnúť, nesušiť v trúbe!!!
  2. Zvlášť v osolenej vode som uvarila bravčové pliecko cca 20 minút a po vychladnutí som ho nakrájala na kocky 1x1 cm.
  3. Zvlášť v neosolenej vode som varila šunku - cca 30-35 minút na strednom plameni, po vychladnutí som ju nakrájala na kocky 1x1 cm.
  4. Kuracie stehno som varila 15 minút v osolenej vode a po vychladnutí som ho pokrájala na kocky 1x1 cm.
  5. Kým sa varilo mäsko, pokrájala som cibuľu na kocky .
  6. Posekala som petržlenovú vňať na drobno.
  7. Orestovala som cibuľu na 2 PL oleja a nechala som ju vychladnúť.
  8. Teflonovú tortovú formu som vymazala maslom a vysypala som ju strúhankou. Môže sa použiť akákoľvek iná forma.
  9. Pripravila som si koreniny - majoránku, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a očistila som strúčiky cesnaku.
  10. Na žemle som naliala 750 ml vlažného vývaru z varenia údeného mäsa, nechala som 15 minút postáť, aby sa vývar vsiakol, dlhšie nie, aby sa žemle nerozmočili. Pridala som žltka, soľ - opatrne, vývar je už slaný dosť, nastrúhala som muškátový oriešok, okorenila som zmes mletým čiernym korením, majoránkou, prelisovaným cesnakom. Pridala som orestovanú, vychladntú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať, mäsko a opatrne som celé premiešala, aby sa žemle nerozbili.
  11. Pridala som pokrájané mäsko a jemne som vmiešala tuhý sneh z bielkov, aby sa nerozbil.
  12. Masu som dala do maslom vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy, uhladila som ju a na povrch som naliala zvyšný olej.
  13. Piekla som v trúbe pomaly na 170-tich stupňoch cca 50 minút, kým povrch nebol chrumkavý a do hnedo-červena. Nechala som ju vo forme vychladnúť, potom som odstránila boky rozovieracej formy a upečenú Veľkonočnú hlavičku som pokrájala na porcie.
  14. Za tepla ju podávam so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom. Za studena ju podávam s chlebom, paradajkami a zeleninovou paprikou.