Varenie ryže pre začiatočníkov fotorecept
Foto: kvakac
Takto uvarená ryža vám nikdy nevykypí, ani neprihorí. Vy si regulujete či chcete suchú alebo lávovú.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dáte variť vodu so soľou. Vložíte celú ošúpanú cibuľu. Ostatné koreniny nemusia byť. Kto ako chce. To čo dáte do vody, to ryža nasaje a bude takej chute.
-
2
Šálku ryže (2,5 dcl) nasypeme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou 5 minút. Jednoducho dobre ju umyť.
-
3
Zatiaľ sa nám rozvarila voda, tak do nej dáme ryžu. Tá nám varenie trochu zabrzdí. Preto spočiatku trochu miešame ryžu, hlavne na dne hrnca. Ryža je studená a v horúcej vode by sa nalepila na dno. Varíme asi 12 - 14 minút podľa toho akú mäkkú ju chceme mať. Skúšame na skus.
-
4
Potom odstránime cibuľu a vodu s ryžou zlejeme do sitka, necháme odkvapkať. Ako vidíme, ryža zdvojnásobila svoj objem. Tak dávame ryžu variť podľa počtu stravníkov.
-
5
Mate hotovú ryžu, dáte na misku a na stôl. A máte po problémoch s ryžou. Všetci vás pochvália aká je dobrá.
Ohromné som priam uchvátený dobre mienenou radou ďakujem. Ešte by ma zaujalo, ako si pamätáš koľko krát si takto robila ryžu? To si robíš zárezy na futrách.
Asi si dlho mimo vlasť, tak preto tomu nerozumieš chrústik.
Keďže varím viac ako 40 rokov a zhruba raz týždenne je u nás ryža, je to veľmi jednoduché: 40x50 - 2000 mínus zhruba 40% za týždne, kedy sa ryža nevarila.
PS: Dobré recepty sú často veľmi jednoduché, netreba dvojhodinovú prípravu. Ale kto má rád vodavú rozvarenú ryžu, ten si pošušňá.
Chúďa moje zlaté to ťa už v 13 rokoch nútili variť ryžu? Mala si to potom tiež ťažký život.
Moja reč. Vidno vyznáš sa v tlačenici.
Pekné, že máš o mňa takú starosť, ale som ročník 1960, takže až od 17-18tich. Ale vždy lepšie začínať v 17 ako teraz, však????? Ide to stuha.
Nechápem, prečo by malo mať "dieťa" v trinástich rokoch ťažký život, keď sa snaží uvariť, alebo už bežne varí ryžu?
Myslíš, že tieto "deti" majú ľahší a krajší život, keď sa už začínajú venovať alkoholu, cigaretám a niektoré už aj sexu? Si zas úplne mimo, ako aj u tých hríboch.
Potud k tvemu receptu pouze muj nazor.
Nemám parák, lebo sa mi, žiaľ, už do kuchyne nezmestí, a ryža je z neho fakt vynikajúca. S klinčekom a cibuľkou varí ryžu moja mama, a ešte pridá pár guličiek nového korenia, mne to síce veľmi nechutí, ale tradícia je tradícia. :D
Okrem slovenskej gulatej ktoru komunisti dovazali a nase matky varili a ochucovali je dalsich vyse 40 000 inych druhov...
Skladaci parak se ti nevejde? Tak to se i mne vejde a ze teda mam misto spis na kapesniky nez na nadobi :-)
Zasadne neproplachuju, ale oprazim, bud na sucho, nebo na trosce omastku. Hned zaleju horkou vodou a v momente kdy se voda zacne varit, mam rovnych 10 min. Ale vec nazoru, zkusenosti, chuti vyzkouset neco i jineho.
Ty myslíš také to pariace sitko?? Tak to mám, dokonca 2 kusy. Ja som myslela hrniec na ryžu. No vidíš, za 40 rokov v kuchyni ma to nenapadlo na ryžu použiť, hlava dubová. Zajtra vyskúšam. :)
Ano, takove ty platky, ktere se skladaji. Tak ty das do hrnce, jako kdyz naparujes knedliky. Ryzi v tomto pripade proplachnes v teplé, ne horké vode pomerne dost, Nechas odkapat a vrhnes ji do vetsiho mnozství varici vody. Mícháš a povaris jen 5 minut. Zcedíš a plácneš na čistou uterku a polozis na parak. Prehnes rohy uterky, hrnec priklopis a naparujes cca 10 - 15 min. Vyzkousis po tech 10 min odkrytim a ochutnanim. Takhle delam rada i cocku. I tady zalezi na druhu ryze. Kdysi davno, kdyz jsem takhle ryzi varila, byla u nas ke koupi ryze vyberova (jina mi nesmela do kuchyne) a ta nebyla spatna. Dnes pouzivam bud basmati nebo k thajskym jidlum, jasminovou. Jsem zvedava, jak se ti to bude zamlouvat, dej vedet, keep smiling :-)
Tak prepáč, lebo v profile máš 53 rokov.
Ja osobne som to nikdy neskusala, lebo mi to pride divne. Robim ryzu tak ako vela ludi - premytu a scedenu ju oprazim a zalejem vodou v pomere 1:2 (mozno o trochu menej). kvoli arzenu pouzivam iba basmati alebo jazminovu ryzu. O basmati som vsak citala, ze by sa mala pred varenim niekolko hodin namacat. Este som vsak nemala cas to skusat.
Konečné jeden rozumný a veľmi múdry komentár a pochopenie o čo mi ide. Ten kto ti to na kurze povedal vedel o čom hovorí. Táto odpoveď je hodná odmeny.
Nejaky arzen je mi sumak, v mnozstvi ryze, ktere snim. Ale 1x jsem zkusila ryzi namocit. Prisernost! Neni nad dobre uvarenou, bilou, neochucenou ryzi. Do ni pak uz staci orisek masla vmichat a mana je na svete.
Mas pravdu. Poucne a zabavne citanie.