Varená ryža
Varená ryža

Varenie ryže pre začiatočníkov fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. mája 2018
Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept)
Foto: kvakac

Takto uvarená ryža vám nikdy nevykypí, ani neprihorí. Vy si regulujete či chcete suchú alebo lávovú.

6-8
porcií
5 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka (250 ml)
1 PL
1 KL domáca (nemusí byť)
1 ks
1 KL (nemusí byť)
2,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dáte variť vodu so soľou. Vložíte celú ošúpanú cibuľu. Ostatné koreniny nemusia byť. Kto ako chce. To čo dáte do vody, to ryža nasaje a bude takej chute.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šálku ryže (2,5 dcl) nasypeme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou 5 minút. Jednoducho dobre ju umyť.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ sa nám rozvarila voda, tak do nej dáme ryžu. Tá nám varenie trochu zabrzdí. Preto spočiatku trochu miešame ryžu, hlavne na dne hrnca. Ryža je studená a v horúcej vode by sa nalepila na dno. Varíme asi 12 - 14 minút podľa toho akú mäkkú ju chceme mať. Skúšame na skus.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom odstránime cibuľu a vodu s ryžou zlejeme do sitka, necháme odkvapkať. Ako vidíme, ryža zdvojnásobila svoj objem. Tak dávame ryžu variť podľa počtu stravníkov.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mate hotovú ryžu, dáte na misku a na stôl. A máte po problémoch s ryžou. Všetci vás pochvália aká je dobrá.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Kvakac domnivam se, ze zacatecnik by se mel naucit ze vseho nejdriv varit bilou ryzi. A take by mel vedet, ze jsou ruzne druhy ryze. Az posleze by se ucil, jak a k cemu ryzi dochucovat, nebo varit ciste bilou. K pikantnim jidlum se vari ryze bila. I z toho duvodu vari takovou v cele Asii, v zemich arabskych. V nasich zemepisnych sirkach je take vetsina pokrmu vhodna k ryzi ciste bile. Tvoje ryze, to je pokrm sam o sobe, nebo k neochucenemu masu. Jedna slozka jidla ma byt chutove vyraznejsi nez druha. A zpusob vareni, zname vsichni, ze jich je take nekolik. Mne samotne vyhovuje jak pise @Bubaya ale i zpusob cinsky, uvarit ryzi v hodne vody par minut, proplachnout a zabalit do uterky a pokracovat na paraku. To je pak ryze! Doma jsme varili ryzi v troube, v ni jedna cibulka, ve ktere byl zapichnuty hrebicek.
Potud k tvemu receptu pouze muj nazor.