Ryža

Varená ryža - základný recept (fotorecept)

Autor receptu: heda3

Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať čo a ako.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. 1 šálka = 250 ml. Ryžu nasypeme do šálky, ktorú potom použijeme aj na odmeranie vody.
  2. Ryžu presypeme do sitka, dobre ju premyjeme pod tečúcou vodou.
  3. Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Keď varím dlhozrnnú ryžu, dám 2 šálky vody, Keď varím guľatozrnnú ryžu, dám 1,5 šálky vody.
  4. Medzitým dáme na sporák hrniec, do ktorého dáme za lyžičku masti. Keď je masť horúca, pridáme prepláchnutú osolenú, okorenenú ryžu a popražíme. Zalejeme vriacou vodou z kanvice a premiešame.
  5. Potom hrniec s ryžou zakryjeme a o 3 minúty vypneme platňu. Hotovo, necháme 20 minút stáť, ryža dôjde aj sama.