Ryža
Varená ryža - základný recept (fotorecept)
Autor receptu: heda3
Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať čo a ako.
Postup
- 1 šálka = 250 ml. Ryžu nasypeme do šálky, ktorú potom použijeme aj na odmeranie vody.
- Ryžu presypeme do sitka, dobre ju premyjeme pod tečúcou vodou.
- Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu.
Keď varím dlhozrnnú ryžu, dám 2 šálky vody,
Keď varím guľatozrnnú ryžu, dám 1,5 šálky vody.
- Medzitým dáme na sporák hrniec, do ktorého dáme za lyžičku masti. Keď je masť horúca, pridáme prepláchnutú osolenú, okorenenú ryžu a popražíme. Zalejeme vriacou vodou z kanvice a premiešame.
- Potom hrniec s ryžou zakryjeme a o 3 minúty vypneme platňu. Hotovo, necháme 20 minút stáť, ryža dôjde aj sama.