Vanilkovo– makové parfai na pomarančoch

Róbert Krištof
šéfkuchár reštaurácie Oliva hotela Premium v Bratislave, 11. marca 2012
Vanilkovo– makové parfai na pomarančoch
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Parfai:
70 g
30 g
1 ks
3 PL
30 g
250 ml
20 g
200 ml
100 ml
20 g
40 ml
20 g
Karamelizované pomaranče:
3 ks
10 g
10 g
10 g




Postup

  1. 1

    Cukor a žĺtok rozšľaháme v horúcom vodnom kúpeli na tuhý krém a po asi 5–8 minútach dáme misu s krémom vychladiť. V studenom kúpeli a za stáleho miešania pridáme pomletý mak, rum, vanilkovú dužinu a do tuha vyšľahanú šľahačku. Hotovú masu rozdelíme do asi 150 ml foriem.

  2. 2

    Roztopíme 20 g tmavého cukru, pridáme pomarančovú šťavu, biele víno a necháme asi do 150 ml vyvariť. Solamyl rozriedime studenou vodou a pridáme do omáčky. Dochutíme limetkovou šťavou a najemno nasekanou mätou.

  3. 3

    Pomaranče orežeme a vykrojíme mesiačiky, cukor roztopíme na panvičke, pridáme maslo, najemno nastrúhaný zázvor a nakoniec mesiačiky pomaranča. Parfai ponoríme na pár sekúnd do horúcej vody, vyklopíme na tanier, prelejeme limetkovou omáčkou a pridáme skaramelizované pomaranče.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia