Vanilkové veterníky

Vanilkové veterníčky s ovocnou polevou

Autor receptu: redakcia

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava odpaľovaného cesta: V hrnci necháme zovrieť vodu a olej so štipkou soli. Keď zmes zovrie, prisypeme múku a uvaríme hustú kašu. Keď sa začne odliepať od nádoby, kašu odstavíme a postupne po jednom do nej zamiešame vajcia. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame veterníky na vymastený a pomúčený plech.
  2. Rúru vyhrejeme na 220 °C, keď vložíme veterníky do rúry, teplotu znížime na 200 °C a pečieme zhruba 20 minút. Rúru neotvárame, aby veterníky neklesli.
  3. Krém: Počas pečenia odpaľovaného cesta dáme zovrieť 100 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkový puding a múku. Za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Odstavíme zo sporáka a do ešte horúcej hmoty pridáme vanilkový cukor. Keď zmes vychladne, pridáme maslo a ručným šľahačom vymiešame krém.
  4. Vychladnuté veterníky rozrežeme, naplníme vanilkovým krémom a polejeme ovocnou polevou, ktorú pripravíme tak, že preosiaty práškový cukor zalejeme sirupom a horúcou vodou, roztopeným maslom, citrónovou šťavou a všetko vymiešame dohladka.