Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a smotanovým chrenom

Ľubomír Lovecký
šéfkuchár reštaurácie Towers Steak & Salad v Bratislave, 3. júla 2018 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a smotanovým chrenomFoto: Pravda-Ľuboš Pilc
2
porcie
120 min
príprava

Suroviny

120 g
1 ks
100 g (Granny Smith)
250 g
300 g
60 g
20 g
150 g
40 g
3 strúčiky
150 g
1 ks
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pred prípravou mäso opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáča, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a v zakrytom pekáči pečieme pri 150 °C aspoň 1,5 hodiny.

  2. 2

    Umyjeme cviklu, pripravíme alobal 30 x 30 cm, položíme naň cviklu, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a olivový olej. Zabalíme a pečieme asi hodinu, potom odokryjeme a natrieme dulovým džemom, pečieme ďalších 15 minút pri 170 °C, aby džem skaramelizoval. Vyberieme na tanier. Výpek použijeme ako dresing, ak treba, tak ho zredukujeme.

  3. 3

    Cviklu skontrolujeme kuchynskou ihlou. Valeriánu opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme v odstredivke. Kyslú smotanu necháme cez noc odkvapkať na sitku. Do odkvapkanej smotany pridáme čerstvo nastrúhaný chren, soľ a korenie. Premiešame a dáme do chladničky vychladiť. Pred podávaním pridáme med a iba zľahka premiešame. Do veľkej misky dáme šalát, nakrájané jablká, výpek a bobkový list. Zľahka premiešame a pridáme na plátky nakrájanú cviklu a kúsky údeného stehna. Podávame s medovo–smotanovým chrenom.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist