Vajnorský osúch

kikinal - fotkakikinal, 5. augusta 2011
Vajnorský osúch
Foto: kikinal

Ide o miestnu "špecialitu" z Vajnor (dnes miestna časť Bratislavy), oblížete si všetky prsty :-).

30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
20 g čerstvé
2 dcl vlažné
1 lyžička
trocha
20-30 g
1 celé
trocha
1,5-2 dcl vlažné
1 vanička
2 kelímky
  nasekaný
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový) - t.j. droždie+1 lyžička kryštál. cukru, 2dcl vlažného mlieka, troška múky), nechám nabehnúť po okraj. Než nabehne, nachystáme plnku:

  2. 2

    zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme (resp. ovegetujeme), kto má rád, môže pridať kôpor.

  3. 3

    Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple.

  4. 4

    Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky.

  5. 5

    Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz). Po vychladnutí papáme :-). Je to super mňamka aj k vínu.

  6. 6

    Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-). Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.

Diskusia k receptu

frezia68
Ten osúch môže byť výbornýýýýý a iste niekedy vyskúšam.Robievam občas len potretý kyslou smotanou a baštíme k fazuľovici.Ale tá plnka s tvarohom a kôprom ho vylepšuje,o slaninke nehovoriac :-)))
1x radost
babulicka
veru osuch naslano je to prave orechove ..pamatam si ho ho z detstva , nevedeli sme sa ho dojest ..ukladam a urobim aj mojim deckam
kikinal
no presne, ja sa ho neviem dojest doteraz :-). Ked ho neboha babka narobili, plech bol fuc o chvilu! :-D
iboja
tak toto robievala aj moja babička
nonna
Takéto "papandá" zbožňujem! Sladké nemusím, ale na SLANÉ som lakomá /takmer/. A občas sa dá zhrešiť aj so slaninkou...Ukladám do svojej kuchárskej databázy.
radost
@Kikinal
vybrala som si tvoj Vajnorský osúch na dnes k obedu..určite bude výborný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia