Foto: kikinal
Ide o miestnu "špecialitu" z Vajnor (dnes miestna časť Bratislavy), oblížete si všetky prsty :-).
príprava
na 200 °C
Suroviny
400 g |
|
20 g čerstvé |
|
2 dcl vlažné |
|
1 lyžička |
|
trocha |
|
20-30 g |
|
1 celé |
|
trocha |
|
1,5-2 dcl vlažné |
|
1 vanička |
|
2 kelímky |
|
|
|
|
|
nasekaný |
|
na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový) - t.j. droždie+1 lyžička kryštál. cukru, 2dcl vlažného mlieka, troška múky), nechám nabehnúť po okraj. Než nabehne, nachystáme plnku:
- 2
zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme (resp. ovegetujeme), kto má rád, môže pridať kôpor.
- 3
Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple.
- 4
Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky.
- 5
Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz). Po vychladnutí papáme :-). Je to super mňamka aj k vínu.
- 6
Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-). Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vybrala som si tvoj Vajnorský osúch na dnes k obedu..určite bude výborný