Vajnorský osúch

Autor receptu: kikinal

Ide o miestnu "špecialitu" z Vajnor (dnes miestna časť Bratislavy), oblížete si všetky prsty :-).

30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový) - t.j. droždie+1 lyžička kryštál. cukru, 2dcl vlažného mlieka, troška múky), nechám nabehnúť po okraj. Než nabehne, nachystáme plnku:
  2. zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme (resp. ovegetujeme), kto má rád, môže pridať kôpor.
  3. Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple.
  4. Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky.
  5. Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz). Po vychladnutí papáme :-). Je to super mňamka aj k vínu.
  6. Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-). Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.