Vajnorský osúch
Autor receptu: kikinal
Ide o miestnu "špecialitu" z Vajnor (dnes miestna časť Bratislavy), oblížete si všetky prsty :-).
30 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový) - t.j. droždie+1 lyžička kryštál. cukru, 2dcl vlažného mlieka, troška múky), nechám nabehnúť po okraj.
Než nabehne, nachystáme plnku:
- zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme (resp. ovegetujeme), kto má rád, môže pridať kôpor.
- Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple.
- Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky.
- Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz).
Po vychladnutí papáme :-). Je to super mňamka aj k vínu.
- Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-).
Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.