Toast

Vajce Benedikt

Autor receptu: redakcia

Tento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú slaninu a holandskú omáčku“.* Jedlo neskôr upravil hotelový šéfkuchár Oscar Tschirky, ktorý nahradil toast brioškou a slaninu šunkou. V súčasnosti sa vajce Benedikt väčšinou pripravuje na opečenom toaste či chlebe.

4
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv upečieme šunku, plátky bravčovej rolky alebo slaninu na panvicu rozohriatej na stredne nízku teplotu. Pomaly smažíme, občas otočíme. Ak použijeme slaninu, počkáme, než sa väčšina tuku vyškvarí.
  2. Opečené ich pomocou klieští alebo vidličky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.
  3. Na prípravu holandskej omáčky rozpustíme 10 lyžíc masla. Vo vodnom kúpeli vymiešame žĺtky s citrónovou šťavou a vínom v pomaly pridávame maslo, nakoniec dáme soľ, korenie.
  4. Omáčku preložíme do nádoby, ktorú môžeme použiť na nalievanie omáčky na vajíčko a postavíme ju na teplé, ale nie horúce miesto na sporáku alebo v jeho blízkosti.
  5. Uvaríme vajcia. Postupne jedno vajce po druhom rozbijeme do malej misky a vložíme ho do sotva vriacej vody s octom vo veľkom hrnci. Keď začne vajce tuhnúť, môžeme vložiť ďalšie. Varíme 4 minúty, musíme si však zapamätať, ktoré sme vložili prvé, a to najskôr vybrať. Opakujeme s ďalšími dvoma vajcami.
  6. Opečieme toasty, chlieb alebo briošky.
  7. Jednu stranu toastov natrieme maslom. Navrch položíme opečený plátok rolky, šunky či slaniny, na to uložíme vajce a zalejeme holandskou omáčkou. Môžeme ozdobiť podľa chuti, ihneď podávame.