Toast
Vajce Benedikt
Autor receptu: redakcia
Tento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú slaninu a holandskú omáčku“.* Jedlo neskôr upravil hotelový šéfkuchár Oscar Tschirky, ktorý nahradil toast brioškou a slaninu šunkou. V súčasnosti sa vajce Benedikt väčšinou pripravuje na opečenom toaste či chlebe.
4 porcie |
5 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv upečieme šunku, plátky bravčovej rolky alebo slaninu na panvicu rozohriatej na stredne nízku teplotu. Pomaly smažíme, občas otočíme. Ak použijeme slaninu, počkáme, než sa väčšina tuku vyškvarí.
- Opečené ich pomocou klieští alebo vidličky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.
- Na prípravu holandskej omáčky rozpustíme 10 lyžíc masla. Vo vodnom kúpeli vymiešame žĺtky s citrónovou šťavou a vínom v pomaly pridávame maslo, nakoniec dáme soľ, korenie.
- Omáčku preložíme do nádoby, ktorú
môžeme použiť na nalievanie omáčky na vajíčko a postavíme ju na teplé, ale nie horúce miesto na sporáku alebo v jeho blízkosti.
- Uvaríme vajcia. Postupne jedno vajce po druhom rozbijeme do malej misky a vložíme ho do sotva vriacej vody s octom vo veľkom hrnci. Keď začne vajce tuhnúť, môžeme vložiť ďalšie. Varíme 4 minúty, musíme si však zapamätať, ktoré sme vložili prvé, a to najskôr vybrať. Opakujeme s ďalšími dvoma vajcami.
- Opečieme toasty, chlieb alebo briošky.
- Jednu stranu toastov natrieme maslom. Navrch položíme opečený
plátok rolky, šunky či slaniny, na to uložíme vajce a zalejeme holandskou omáčkou. Môžeme ozdobiť podľa chuti, ihneď podávame.