Mrkvový koláč
Mrkvový koláč

Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 8. septembra 2019
Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept)
Foto: siuuu

Základ tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu, že patrí Zobraziť celý popisZáklad tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu, že patrí k tým zdravším maškrtám, je chuťovo neskutočný - nadýchaný, šťavnatý, voňavý. Jednoducho je úžasný - nadýchaný mrkvovo- jablkový korpus s kúskami orechov a kandizovaného ovocia, voňavý pomarančový džem a jemný pomarančový krém spolu s posypom z vlašských orechov a kokosovej čokolády tvoria dokonalý celok. Jeden kúsok nikdy nestačí.

20 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks
1 hrnček
1 hrnček
3/4 hrnčeka
4 ks väčšie (najemno nastrúhaná)
2 ks (nahrubo strúhané)
1/2 hrnčeka
100 g hustý, neochutený
2 ČL
1 bal.
2 ČL
3/4 hrnčeka (mleté alebo sekané)
1 hrsť (sušené a kandizované)
5-6 PL (alebo marhuľový)
25 cl (nemusí byť)
Krém:
250 g
250 g
2 PL
2 ks
1 ks (šťava a kôra)
20 cl (nemusí byť)
Na posypanie :
1/2 hrnčeka (mleté)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s jedlou sódou, práškom do pečiva a škoricou, jogurt, ručne vmiešame strúhanú mrkvu, jablká, orechy, kandizované ovocie a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Na foto surovín sa mi nevošiel cukor, Margotka, orechy a jogurt som zabudla priložiť.

    Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie a pečieme na 175 - 180 °C cca 30 - 40 minút (skontrolujeme špajľou). Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a nastrúhanou kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.

    Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý koláč potrieme džemom (ja som mala príchuť horký pomaranč aj s kúskami pomarančovej kôry a bol úžasný - ak nemáte pomarančový džem odporúčam použiť marhuľový) a pomarančovým krémom. Ozdobíme mletými alebo sekanými vlašskými orechmi a strúhanou Margot čokoládou, ktorá sa chuťovo výborne hodí k mrkvovému korpusu a pomarančovému krému - odporúčam Margot čokoládu nenahrádzať klasickou čokoládou, koláč bude síce aj tak dobrý ale tá Margotka tam dodá neskutočnú chuť.

    Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Koláč vyzerá skvele... len neviem, kedy upečiem všetky tie skvelé koláče, čo sem pridávaš. Pomaly každý deň iný, jeden príťažlivejší ako druhý. Pritom zväčša uskutočniteľné aj chabým pekárom, ako som ja. Veľká vďaka - je z čoho čerpať na rôzne príležitosti.
siuuu
@farbuska (8.9.2019 15:48)

niet za čo - snažím sa pridávať sezónne recepty - niektoré aktuálne (napríklad tento mrkvový som robila včera) a občas z môjho archívu .... ani ja nemám rada extra zložité recepty a čím som staršia, tým radšej mám čo najjednoduchšie recepty, ideálne ak sú z jedného hrnca, aby veľa riadu nebolo ;-)
haji
Hmm, to musí být dobrota! Zaujal mě jak korpus, tak krém - velmi pěkně zpracované suroviny, vše na sebe krásně navazuje. Slintám do klávesnice, nejde to ovládnout. Hlavní foto bych hned otestovala, ale jak se dostat přes monitor? Milá @Siuuu děkuji za tvůj další velmi zajímavý recept, jsi šikulka! Prosím o doplnění rozměru plechu, děkuji.
finczi
Tak pekne ho opisujete, že som na neho dostala chuť : ) Páči sa mi!
2x siuuu a haji
siuuu
@haji (8.9.2019 18:05)

Niet začo ... bol ozaj výborný, práve rozmýšľam či nedorazím aj posledný kúsok čo nám ešte zostal doma (polovicu som zabalila svokre). Ja som včera robila z polovičnej dávky na pekáč s vnútornými rozmermi 32 x 22 cm, z celej dávky (viď recept) robievam na klasický veľký pekáč, ktorý býva súčasťou rúry (vnútorný rozmer 38 x 36 cm).
1x haji
haji
@siuuu (8.9.2019 20:11)
Děkuji, šupla jsem si rozměr do poznámky, ať jsem připravená. Já též koláče z větší části porozdávám, protože se dobře znám. Cestou do kuchyně bych potkávala sebe samu, ehm
1x siuuu
siuuu
@marienka44 (9.9.2019 13:36)

Určite áno - ja som v sobotu tiež rozmýšľala že ho šupnem do tortovej formy, ale nakoniec som si spomenula, že mám aj taký malý pekáčik. Do formy by som robila z polovičnej dávky a formu aspoň s priemerom 24 cm, možno ešte lepšia by bola 26 cm - aby cesto nebolo príliš vysoké na úkor krému.
stanci11
@siuuu ja mám s mrkvovými teda zlé skúsenosti, ale tvoj popisok je tak dokononalý že sa na to jednoducho musím vrhnúť :D
2x haji a siuuu
haji
@stanci11 (10.9.2019 05:10)
Mohu se zeptat, v jakém směru s mrkvovými zlé skúsenosti? Mrkva dělá paskudu?
siuuu
@stanci11 (10.9.2019 05:10)

Ja nemám veľa mrkvových koláčových receptov - vlastne iba dva, tento a ešte úžasnú mrkvovo-orieškovú tortu s jemným karamelovým krémom, a oba sú perfektné. Dúfam že ti bude chutiť ak sa naň odhodláš.
stanci11
@haji (10.9.2019 12:18)
Haji vždy to nejako nechutilo, proste nedostatočne zamaskovaná mrkva :D

@siuuu - ja to skúsim, fakt som navnadená :) a dám vedieť ako dopadol!
siuuu
@stanci11 (13.12.2019 10:46)

Dúfam, že sa podarí a bude chutiť rovnako ako nám - pre mňa sú tieto korpusy s mrkvou TOP.
alkalo
Tento koláč je veľmi chutný, nie je presladený, piekla som ho opakovane, nemá chybu! Ďakujem za recept.
2x siuuu a sobon
mirdik
Robila som uz druhykrat s miernou obmenou (dala som polohrubu muku iba a vynechala susene ovocie a orechy). Je vyborny, tie chute sa uzasne doplnaju. Klobuk dolu, ked to niekto takto vie vytuningovat, aby chute takto spolu ladili.
1x siuuu
siuuu
@mirdik (7.9.2021 09:47)

Som rada, že vám koláčik chutil ... improvizácii sa medze nekladú, práve takto vznikajú mnohé nové recepty ... musím aj ja zasa urobiť, skôr než sa odložená margotka zje, pretože chuťovo je to ozaj úžasný koláčik.