Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom fotorecept
Foto: siuuu
Základ tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu, že patrí Zobraziť celý popisZáklad tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu, že patrí k tým zdravším maškrtám, je chuťovo neskutočný - nadýchaný, šťavnatý, voňavý. Jednoducho je úžasný - nadýchaný mrkvovo- jablkový korpus s kúskami orechov a kandizovaného ovocia, voňavý pomarančový džem a jemný pomarančový krém spolu s posypom z vlašských orechov a kokosovej čokolády tvoria dokonalý celok. Jeden kúsok nikdy nestačí.
príprava
na 175 °C
Suroviny
4 ks |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
3/4 hrnčeka |
|
4 ks väčšie (najemno nastrúhaná) |
|
2 ks (nahrubo strúhané) |
|
1/2 hrnčeka |
|
100 g hustý, neochutený |
|
2 ČL |
|
1 bal. |
|
2 ČL |
|
3/4 hrnčeka (mleté alebo sekané) |
|
1 hrsť (sušené a kandizované) |
|
5-6 PL (alebo marhuľový) |
|
25 cl (nemusí byť) |
|
Krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ks (šťava a kôra) |
|
20 cl (nemusí byť) |
|
Na posypanie : | |
1/2 hrnčeka (mleté) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s jedlou sódou, práškom do pečiva a škoricou, jogurt, ručne vmiešame strúhanú mrkvu, jablká, orechy, kandizované ovocie a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Na foto surovín sa mi nevošiel cukor, Margotka, orechy a jogurt som zabudla priložiť.
-
2
Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie a pečieme na 175 - 180 °C cca 30 - 40 minút (skontrolujeme špajľou). Necháme vychladnúť.
- 3
Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a nastrúhanou kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.
- 4
Vychladnutý koláč potrieme džemom (ja som mala príchuť horký pomaranč aj s kúskami pomarančovej kôry a bol úžasný - ak nemáte pomarančový džem odporúčam použiť marhuľový) a pomarančovým krémom. Ozdobíme mletými alebo sekanými vlašskými orechmi a strúhanou Margot čokoládou, ktorá sa chuťovo výborne hodí k mrkvovému korpusu a pomarančovému krému - odporúčam Margot čokoládu nenahrádzať klasickou čokoládou, koláč bude síce aj tak dobrý ale tá Margotka tam dodá neskutočnú chuť.
- 3
niet za čo - snažím sa pridávať sezónne recepty - niektoré aktuálne (napríklad tento mrkvový som robila včera) a občas z môjho archívu .... ani ja nemám rada extra zložité recepty a čím som staršia, tým radšej mám čo najjednoduchšie recepty, ideálne ak sú z jedného hrnca, aby veľa riadu nebolo ;-)
Niet začo ... bol ozaj výborný, práve rozmýšľam či nedorazím aj posledný kúsok čo nám ešte zostal doma (polovicu som zabalila svokre). Ja som včera robila z polovičnej dávky na pekáč s vnútornými rozmermi 32 x 22 cm, z celej dávky (viď recept) robievam na klasický veľký pekáč, ktorý býva súčasťou rúry (vnútorný rozmer 38 x 36 cm).
Děkuji, šupla jsem si rozměr do poznámky, ať jsem připravená. Já též koláče z větší části porozdávám, protože se dobře znám. Cestou do kuchyně bych potkávala sebe samu, ehm
Určite áno - ja som v sobotu tiež rozmýšľala že ho šupnem do tortovej formy, ale nakoniec som si spomenula, že mám aj taký malý pekáčik. Do formy by som robila z polovičnej dávky a formu aspoň s priemerom 24 cm, možno ešte lepšia by bola 26 cm - aby cesto nebolo príliš vysoké na úkor krému.
Mohu se zeptat, v jakém směru s mrkvovými zlé skúsenosti? Mrkva dělá paskudu?
Ja nemám veľa mrkvových koláčových receptov - vlastne iba dva, tento a ešte úžasnú mrkvovo-orieškovú tortu s jemným karamelovým krémom, a oba sú perfektné. Dúfam že ti bude chutiť ak sa naň odhodláš.
Haji vždy to nejako nechutilo, proste nedostatočne zamaskovaná mrkva :D
@siuuu - ja to skúsim, fakt som navnadená :) a dám vedieť ako dopadol!
Dúfam, že sa podarí a bude chutiť rovnako ako nám - pre mňa sú tieto korpusy s mrkvou TOP.
Ako dopadol? Chcem urobiť
Som rada, že vám koláčik chutil ... improvizácii sa medze nekladú, práve takto vznikajú mnohé nové recepty ... musím aj ja zasa urobiť, skôr než sa odložená margotka zje, pretože chuťovo je to ozaj úžasný koláčik.