Drobné pečivo
Drobné pečivo

Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera

siuuu - fotkasiuuu, 19. novembra 2019
Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera
Foto: siuuu

Už si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad a potom Zobraziť celý popisUž si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad a potom na prvé ochutnanie. V Anglicku sa toto pečivko podáva k čaju - s čerstvým syrom a jahodovým džemom. A poviem vám, je to dobrota - najmä hneď po upečení (skladovať sa ich neoplatí). Ja som si vybrala recept od Jamieho Olivera. Robievam ho keď sú čerstvé jahody - s čerstvo uvareným jahodovým džemom sú neskutočné, ale aj v zime Lučinou a domácim džemíkom potešia.
Zdroj: internet + vlastné drobné úpravy

50 ks
porcií
30 minút
príprava
13-15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 PL
1 kopcová ČL
2 ks
4-6 PL teplé
150 g zmäknuté
štipka
150 g
150 ml
kvapka (nemusí byť)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Sušené ovocie - použila som hrozienka sultánky, brusnice a moju milovanú kandizovanú pomarančovú kôru - zalejeme džúsom (ja som pridala aj kvapku rumu - nemusí byť) - ideálne je naložiť aspoň hodinku-dve vopred, ale nie je to nutné.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ, maslo a rukou spojíme - vznikne nám akoby drobenka. Pridáme vajíčka a mlieko a stierkou alebo varechou spracujeme. Preložíme na podložku, pridáme scedené ovocie a rukami spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15 minút do chladničky.

  3. 3

    Rúru si dáme zohriať na 200 °C (horný a dolný ohrev). Cesto vyberieme a na podložku rozgúľame na hrúbku cca 2,5 - 3 cm a kolieskom ľubovoľnej veľkosti (mne sa páčia takéto mini - priemer 3,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie tak, že spodok je navrchu (v recepte sa uvádza, že takto sa koláčiky lepšie "zdvihnú").

  4. 4

    Snažte sa vykrajovať čo najúspornejšie, pretože zvyšné cesto sa neodporúča znovu spracovať a použiť. Koláčiky potrieme mliekom a vložíme do vyhriatej rúry (200 °C - horný a dolný ohrev). Pečieme do zlatista (13-15 minút). Po upečení posypeme jemne práškovým cukrom a hneď podávame s čerstvým syrom a džemom.

    Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera - obrázok 4
  5. 5

    Odporúčam urobiť iba toľko čo sa zje, po vychladnutí to nie je ono. Ale cesto sa dá vraj zmraziť a po rozmrazení opať použiť - nemám to vyskúšané, mrazila som iba hotové koláčiky a potom som ich v mikrovlnke zohriala a boli výborné.

    Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera - obrázok 5

Diskusia k receptu

kucharka
Vydarili sa ti krasne, aj ja ich robievam a velmi casto.
V niektorych castiach Anglicka, hlavne Devon a Dorset, sa serviruju ako si spomenula s cajom ( samozrejme cierny caj s mliekom :-)) a cely tento “set” je znamy ako Cream Tea.
Rozkrojene sa potru s dzemom a “clotted cream”, co je isty druh velmi hustej smotany. S cerstvym syrom som to este nejedla, ale skusim.
Dakujem za pekny recept.
siuuu
Ďakujem za doplnenie mojich poznatkov - ja čistú smotanu netolerujem, tak som si pomohla aspoň tým čerstvým smotanovým syrom - milujem ich, s čerstvo uvareným jahodovým džemom boli skvostné, určite zasa čoskoro urobím.
zahra
@kucharka (19.11.2019 23:09)
Urob si vlastny smotanovy syr: zmiesaj pol kilovy husty Jogurt (grecky alebo Zvolensky 16%
) s teglikom vyslahanej slahacky, cedidlo vyloz gazou, vylej tam jogurt, zviaz a zaves nad hlboky hrniec odtiect najlepsie cez noc. Taky dobry syr si nejedla. Ak ho nechces nasladko, mozes po zmiesani so slahackou pridat trochu soli, korenie a oblubene bylinky. Na cerstve pecivo alebo chlebik mnamka.Pre priatelov v lete robime z litroveho jogurtu a dvoch slahaciek.
evanaaa
Zaujímavé koláčiky, ale ak sa nemôžu spracovať zvyšky, nedalo by sa krájať cesto na štvorce, veď na tvare nezáleží a chuť sa tiež nezmení?
siuuu
@evanaaa (20.11.2019 18:42)

Oni sa môžu spracovať - iba sa to neodporúča - už sa cesto tak pekne nezdvihne - ale ja ich vždy spracujem a upečiem, a samozrejme zjeme aj tie "nepodarky", lebo chuť je výborná.
zahra
@kucharka (20.11.2019 21:48)

Neolutujes,taky jemny a nadychany tvaroh nekupis. Daj vediet.:)
evanaaa
@zahra , prosím, daj sem ten recept na tvaroh, aby sme si ho mohli aj uložiť.
marsis
Stačí aj tučná kyslá smotana Príliš z Lidla alebo K smotana z Kauflandu. Robíme pravidelne a používam na sladko aj na slano. Tiež ako základ na výborné nátierky (bylinková, lososová, šunková, cesnaková...) podľa fantázie a chuti.
1x haji
haji
Zajímavý receptík, lákavá fota. Mně by určitě chutnalo, hezky s kafíčkem a nebo čajíkem, hmm