Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare fotorecept

danka21 - bez fotkydanka21, 23. marca 2013
Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept)
Foto: danka21

Vyskúšala som veľa receptov na knedľu, takmer všetky išli do koša.Táto je najlepšia, akú som kedy jedla. Keď ju doma spravím, všetci - Zobraziť celý popisVyskúšala som veľa receptov na knedľu, takmer všetky išli do koša.Táto je najlepšia, akú som kedy jedla. Keď ju doma spravím, všetci - aj neceliatici sa zalizujú. Inú ani nechcú. Na prípravu kysnutého cesta používam zásadne piecku na chlieb. Tam sa to všetko krásne premieša aj vykysne.

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
21 g
1 ČL
1 ČL
400 ml
1 ks
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie. Múku si preosejeme, pridáme do nej soľ. Vajíčko si rozšľaháme. Z droždia, 150ml vody a cukru si pripravíme kvások.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno nádoby dáme najprv olej, potom pridáme 250 ml vlažnej vody, jablčný ocot, rozšľahané vajíčko a kvások. Ak nemáte doma čerstvé droždie, vmiešajte do múky 1 balíček sušeného droždia. Jediné majte na pamäti, že na 500 g múky je potrebné 400 ml vody. Zjednodušene: všetky tekuté ingrediencie dáme do nádoby. Pridáme preosiatu múku so soľou.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piecku si zapneme na program - cesto. Na mojej piecke trvá tento program 1hod 30min. Avšak kysnuté cesto vždy vyberám 30 min. pred koncom. Za tú hodinu to krásne vymiesi a vykysne akurát.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz šup do pekárničky a rob sa!!!!

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naolejujem si potravinársku fólie aj formu na knedľu. Kto nemá takúto, môže použiť aj klasickú na buchty na pare. Teraz mám 1 hod. čas.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do najväčšieho hrnca /28 a viac cm/ nalejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a zapneme. Teraz to bude veľmi rýchlo: Takto krásne nakyslo cesto - otváram 30 min pred koncom.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preklopím na naolejovanú fóliu....

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naolejovanými rukami vytvarujem do tvaru knedle....

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a preložím do formy. Táto forma je ohromná, dá sa rozťahovať do potrebnej dĺžky. Problém je ten, že nemám širší hrniec, takže ju nemôžem viac roztiahnuť. Ale môžte si zarobiť cesto z 2/3 - to je tak akurát. Polovičná dávka je do piecky málo.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz som ju vložila do hrnca s horúcou vodou a prikryla pokrievkou. Plameň dáme tak na stredný stupeň a paríme 30 minút.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto je výsledok, po vybratí po 30 minútach. Trošku mi prilepilo kraje o stenu hrnca, lebo ako hovorím, chcelo to väčší hrniec. Je to mega knedľa.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Musela som ju krájať ihneď, ešte za vriaca, lebo hladoši už skackali pri mne. Dobrú chuť vám prajem.

    Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Z tohto cesta sa krásne robia aj buchty na pare. Pripraví sa cesto ako hore bod 1 - 7. Potom naolejovanou lyžicou vykrajujem cesto, do stredu dám lekvár, zabalím a nechám podkysnúť cca 10 minút. Parím približne 15-20 minút. Aj knedľa aj parené buchty sú vynikajúce, chutia ako lepkové - ešte si pamätám.

Diskusia k receptu

marci75
Aj niekoľko mojich pokusov s knedľou skončilo v koši a odvtedy neskúšam :-), ale váš krásny výtvor ma presvedčil a tak to skúsim. Kde ste, prosím, kúpili tú formu?
danka21
Myslim, ze je to tescoma. Ale kupovala som ju asi pred rokom. Chce to len obehnut domace potreby. Dakujem za pochvalu. Len to treba robit vo velkom hrnci alebo z mensej davky. Este sa mi nestalo, aby sa nepodarila. Dobru chut.
1x sracz
mitrik
dnes som ju robila je fakt super konecne sme si pochutnali :-)), dakujem za super receptik
pauli156
cesto vyzerá super, určite vyskúšam :-) Chcem len dodať, že ak máte náhodou doma parný hrniec, tak je to úplne najlepšie na parenie knedlí aj buchiet, ja už to inak ani nerobím :-)
pestunka
cesto je naozaj super,konečne sme si pochutili.Zohnala som aj formu a to cez internet v Kinekus a stoji asi 8ečiek no oplati sa.dobru chut...
jurinko3
Robyli sme mnohe bezlepkove knedle ale tato sa podoba ozaj na tu našu z normalnej muky a je fakt dobra je to naozaj dobri recept. Ale je tam treba tu formu na knedle lebo na tej klasickej sa rozlieva.
lurina
Prosim Vas, skusali ste ju niekto vymiesit aj rucne, prip. mixerom? Chceli by sme ju skusit, snad sa podari.
lurina
Prosim Vas, skusali ste ju niekto vymiesit aj rucne, prip. mixerom? Chceli by sme ju skusit, snad sa podari.
martais
Dakujem za recept..knedla je lepsia ako ,,lepkova,,konecne vnucka ochutnala normalnu knedlu...
martab
Mozem pouzit aj inu muku - napr. Promix uni, PK...?
dennulko
Ďakujem za výborný recept na knedľu.Robím ju bežne aj buchty,a to ,že nemám formu na knedlík ma netrápi.Problém sme vyriešili s manželom tak,že som kúpila formu na srnčí chrbát,manžel mi do nej navŕtal dierky a forma na knedlík je hotová.
katarina412
Ďakujeme za recept, prvý krát som skúšala bezlepkovú kysnutú knedľu, predtým len zemiakovú, cesto sa mi trochu roztekalo (možno preto, že som nemala dosť múky Mix B a musela som miešať s Mix C (1:1), ale chuťovo bola výborná... konečne aj dcéra po piatich rokoch jedla s nami knedľu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia