Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept)

Autor receptu: danka21

Vyskúšala som veľa receptov na knedľu, takmer všetky išli do koša.Táto je najlepšia, akú som kedy jedla. Keď ju doma spravím, všetci - aj neceliatici sa zalizujú. Inú ani nechcú. Na prípravu kysnutého cesta používam zásadne piecku na chlieb. Tam sa to všetko krásne premieša aj vykysne.

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie. Múku si preosejeme, pridáme do nej soľ. Vajíčko si rozšľaháme. Z droždia, 150ml vody a cukru si pripravíme kvások.
  2. Na dno nádoby dáme najprv olej, potom pridáme 250 ml vlažnej vody, jablčný ocot, rozšľahané vajíčko a kvások. Ak nemáte doma čerstvé droždie, vmiešajte do múky 1 balíček sušeného droždia. Jediné majte na pamäti, že na 500 g múky je potrebné 400 ml vody. Zjednodušene: všetky tekuté ingrediencie dáme do nádoby. Pridáme preosiatu múku so soľou.
  3. Piecku si zapneme na program - cesto. Na mojej piecke trvá tento program 1hod 30min. Avšak kysnuté cesto vždy vyberám 30 min. pred koncom. Za tú hodinu to krásne vymiesi a vykysne akurát.
  4. A teraz šup do pekárničky a rob sa!!!!
  5. Naolejujem si potravinársku fólie aj formu na knedľu. Kto nemá takúto, môže použiť aj klasickú na buchty na pare. Teraz mám 1 hod. čas.
  6. Do najväčšieho hrnca /28 a viac cm/ nalejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a zapneme. Teraz to bude veľmi rýchlo: Takto krásne nakyslo cesto - otváram 30 min pred koncom.
  7. Preklopím na naolejovanú fóliu....
  8. Naolejovanými rukami vytvarujem do tvaru knedle....
  9. a preložím do formy. Táto forma je ohromná, dá sa rozťahovať do potrebnej dĺžky. Problém je ten, že nemám širší hrniec, takže ju nemôžem viac roztiahnuť. Ale môžte si zarobiť cesto z 2/3 - to je tak akurát. Polovičná dávka je do piecky málo.
  10. Teraz som ju vložila do hrnca s horúcou vodou a prikryla pokrievkou. Plameň dáme tak na stredný stupeň a paríme 30 minút.
  11. Toto je výsledok, po vybratí po 30 minútach. Trošku mi prilepilo kraje o stenu hrnca, lebo ako hovorím, chcelo to väčší hrniec. Je to mega knedľa.
  12. Musela som ju krájať ihneď, ešte za vriaca, lebo hladoši už skackali pri mne. Dobrú chuť vám prajem.
  13. Z tohto cesta sa krásne robia aj buchty na pare. Pripraví sa cesto ako hore bod 1 - 7. Potom naolejovanou lyžicou vykrajujem cesto, do stredu dám lekvár, zabalím a nechám podkysnúť cca 10 minút. Parím približne 15-20 minút. Aj knedľa aj parené buchty sú vynikajúce, chutia ako lepkové - ešte si pamätám.