Úžasná bezlepková knedľa aj buchty na pare (fotorecept)
Autor receptu: danka21
Vyskúšala som veľa receptov na knedľu, takmer všetky išli do koša.Táto je najlepšia, akú som kedy jedla. Keď ju doma spravím, všetci - aj neceliatici sa zalizujú. Inú ani nechcú. Na prípravu kysnutého cesta používam zásadne piecku na chlieb. Tam sa to všetko krásne premieša aj vykysne.
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky ingrediencie. Múku si preosejeme, pridáme do nej soľ. Vajíčko si rozšľaháme. Z droždia, 150ml vody a cukru si pripravíme kvások.
- Na dno nádoby dáme najprv olej, potom pridáme 250 ml vlažnej vody, jablčný ocot, rozšľahané vajíčko a kvások. Ak nemáte doma čerstvé droždie, vmiešajte do múky 1 balíček sušeného droždia. Jediné majte na pamäti, že na 500 g múky je potrebné 400 ml vody.
Zjednodušene: všetky tekuté ingrediencie dáme do nádoby.
Pridáme preosiatu múku so soľou.
- Piecku si zapneme na program - cesto. Na mojej piecke trvá tento program 1hod 30min. Avšak kysnuté cesto vždy vyberám 30 min. pred koncom. Za tú hodinu to krásne vymiesi a vykysne akurát.
- A teraz šup do pekárničky a rob sa!!!!
- Naolejujem si potravinársku fólie aj formu na knedľu. Kto nemá takúto, môže použiť aj klasickú na buchty na pare.
Teraz mám 1 hod. čas.
- Do najväčšieho hrnca /28 a viac cm/ nalejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a zapneme.
Teraz to bude veľmi rýchlo:
Takto krásne nakyslo cesto - otváram 30 min pred koncom.
- Preklopím na naolejovanú fóliu....
- Naolejovanými rukami vytvarujem do tvaru knedle....
- a preložím do formy.
Táto forma je ohromná, dá sa rozťahovať do potrebnej dĺžky. Problém je ten, že nemám širší hrniec, takže ju nemôžem viac roztiahnuť.
Ale môžte si zarobiť cesto z 2/3 - to je tak akurát. Polovičná dávka je do piecky málo.
- Teraz som ju vložila do hrnca s horúcou vodou a prikryla pokrievkou. Plameň dáme tak na stredný stupeň a paríme 30 minút.
- Toto je výsledok, po vybratí po 30 minútach. Trošku mi prilepilo kraje o stenu hrnca, lebo ako hovorím, chcelo to väčší hrniec. Je to mega knedľa.
- Musela som ju krájať ihneď, ešte za vriaca, lebo hladoši už skackali pri mne.
Dobrú chuť vám prajem.
- Z tohto cesta sa krásne robia aj buchty na pare.
Pripraví sa cesto ako hore bod 1 - 7. Potom naolejovanou lyžicou vykrajujem cesto, do stredu dám lekvár, zabalím a nechám podkysnúť cca 10 minút. Parím približne 15-20 minút.
Aj knedľa aj parené buchty sú vynikajúce, chutia ako lepkové - ešte si pamätám.